A túto listovú zeleninu poznáte? Zistite, prečo jesť polníček!

A túto listovú zeleninu poznáte? Zistite, prečo jesť polníček!

Listová zelenina je nesmierne zdravá a plná cenných živín, vrátane vlákniny, mnohých vitamínov či antioxidantov. Mala by byť pravidelnou súčasťou nášho jedálnička, a to najmä v čerstvej podobe. Keď sa povie listová zelenina, každému príde na um hlavne špenát, rôzne druhy šalátov, mangold, kel či rukola. A čo taká valeriánka poľná? Poznáte ju? Možno si na ňu skôr spomeniete pod názvom polníček a možno ju v obchodoch stále prehliadate. Ak ste valeriánku, latinsky Valeriana locusta, ešte neochutnali, je čas to napraviť. Polníček pochádza z mierneho pásma Európy.

Dnes v mnohých európskych aj ázijských oblastiach rastie i voľne, a to ako burina, hojne je však priamo pestovaný ako listová zelenina. Polníček má menšie sýtozelené listy, ktoré majú v podstate tvar malých lyžičiek. Je charakteristický svojou jedinečnou sladkasto-orieškovou chuťou. Vzhľadom je tak trochu podobný hlávkovému šalátu, no nutrične je oveľa bohatší. Najlepšie je ho konzumovať v čerstvom stave. Je skvelou ingredienciou do rôznych šalátov, dá sa však použiť aj ako obloha k najrozličnejším pokrmom. A čo všetko polníček obsahuje a prečo ho pravidelne konzumovať?

Odporúčame: Čo pomáha pri pálení záhy? Zbavte sa ťažkostí raz-dva!

valeriánka poľná

Zdroj: Shutterstock®

Telu doplní vitamíny aj minerály

Chutný polníček je možno na pohľad nenápadný, no za to nutrične bohatý. Obsahuje viaceré vitamíny, vrátane vitamínov skupiny B. Telu doplní cennú vlákninu, ktorá je dôležitá pre trávenie a v menšom množstve i bielkoviny. Táto listová zelenina je však veľmi bohatá na rôzne minerálne látky a stopové prvky. Je zdrojom železa, mangánu, draslíka, selénu aj zinku. Na stogramovú porciu obsahuje polníček len okolo 20 kalórií.

Posilní imunitu

Valeriánka poľná obsahuje mnohé látky, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu imunitného systému. Do jedálnička sa ju teda rozhodne oplatí zaradiť v prípade, ak chcete posilniť svoju imunitu. Vo veľkom množstve obsahuje hlavne vitamín C, ktorý podporuje obranyschopnosť organizmu proti vírusovým ochoreniam. Vďaka polníčku naše telo získa aj betakarotén, z ktorého si dokáže vyrobiť dôležitý vitamín A. Ten má význam nielen pre zrak, ale aj imunitný systém, pričom napomáha chráni sliznice pred infekciami. Odolnosť voči infekciám zvyšuje aj meď, ktorú polníček ukrýva tiež.

Obľúbi si ho srdce

Ak zaradíte polníček do vášho jedálnička, radosť z toho bude mať i vaše srdce s cievami. Radíme ho totižto medzi veľmi dobré zdroje draslíka. Práve tento minerál napomáha normalizovať hladiny krvného tlaku. Vysoký tlak škodí celému cievnemu systému. Môže poškodzovať cievy a prispievať k zvyšovaniu rizika kardiovaskulárnych ochorení. Neradno ho preto ignorovať. Upraviť ho možno i vhodnou stravou.

listová zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Je dobrý aj na krvotvorbu

Medzi najčastejšie príčiny anémie, čiže málokrvnosti, môžeme zaradiť najmä nedostatok železa. Snáď najznámejším zdrojom tejto látky je špenát. Existujú však i mnohé ďalšie dobré zdroje, a to napríklad jahody, cvikla a, samozrejme, i spomínaný polníček. Ten obsahuje železa skutočne dostatok. Ak ho teda budete pravidelne konzumovať, účinne podporíte proces krvotvorby. Na nedostatok železa v tele človeka upozornia mnohé varovné signály, napríklad nadmerná únava, bledosť pokožky, problémy z koncentráciou či padanie vlasov.

Pomáha i nervovému systému

Ako posledné ešte môžeme spomenúť, že polníček má vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv aj na funkciu nervového systému. Obsahuje viaceré vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre výživu mozgu i nervov. Na nervový systém má priaznivý vplyv napríklad pyridoxín, respektíve vitamín B6, ktorý v polníčku nájdeme. Táto látka tiež zmierňuje únavu a vyčerpanie. Naservírujte si na tanier poriadnu hrsť chutnej valeriánky poľnej a podporte svoju vitalitu, sústredenie aj odolnosť voči stresu.

Odporúčame: Ako sa motivovať? Získajte stratenú motiváciu a napredujte!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní