TOP zdravé recepty z tofu: Vychutnajte si ho 3-krát inak!

TOP zdravé recepty z tofu: Vychutnajte si ho 3-krát inak!

Čoraz viac ľudí v súčasnej dobe zahŕňa do svojho jedálnička bezmäsité pokrmy. Nie je pritom cieľom sa hneď stať vegetariánom či vegánom, skrátka ide len o chuť či potrebu znížiť vlastnú spotrebu mäsa. Každodenná konzumácia mäsa totižto nie je tým najlepším ani pre naše zdravie a už vôbec nie pre životné prostredie a planétu. Mäso sa však dá počas niekoľkých dní v týždni veľmi ľahko nahradiť mnohými potravinami bohatými na bielkoviny. Medzi dobré náhrady mäsa môžeme zaradiť napríklad strukoviny, bielkoviny nám doplnia i vajíčka či quinoa. Skúsiť možno aj menej tradičné a známe potraviny, napríklad robi či seitan. A zabudnúť, samozrejme, nemôžeme nakoniec ani na staré dobré tofu!

Povedzme tofu áno!

Domovinou tofu je Čína, kde sa táto potravina začala vyrábať údajne ešte pred 2000 rokmi. Pripravuje sa zrážaním sójového mlieka pomocou solí, kyselín či enzýmov. Jeho výroba sa oveľa neskôr rozšírila aj do ďalších ázijských krajín a dnes je tofu tradičnou súčasťou mnohých ázijských kuchýň. Jeho obrovskou výhodou je, že sa dá pripravovať najrozličnejšími spôsobmi, k čomu dopomáha i fakt, že dnes neexistuje iba klasické biele tofu, ale aj ochutené koreninami, bylinkami či napríklad i údené tofu. Tofu sa dá marinovať, opekať, grilovať, použiť do polievok aj nátierok, taktiež do sladkých dezertov. Dnes vám prinášame hneď tri inšpirácie na prípravu tofu, ktoré si zamilujete.

- Tofu 3-krát inak
1 z 3

1. Chrumkavé pečené tofu

Potrebujeme: 1 blok bieleho tofu, 1 PL olivového oleja, 1 PL kukuričného škrobu, 1 ČL morskej soli, 1/2 sušeného cesnaku, 1/4 ČL mletého čierneho korenia

Postup: Tofu pozdĺžne prerežeme na dva tenšie pláty a dôkladne ich zbavíme šťavy. (Môžete to urobiť tak, že ich prekryjete papierovými alebo čistými utierkami a zaťažíte doskou na krájanie a plechovkami. Takto nechajte tofu asi 15 minút odležať.) Medzitým si necháme rúru vyhriať na 200 °C. Tofu nakrájame na menšie kocky. V miske tofu polejme olejom a pridáme škrob, soľ, sušený cesnak a korenie. Poriadne premiešame. Tofu poukladáme vedľa seba na plech s papierom na pečenie. Pečieme asi 15 minút, potom kocky otočíme a dáme ešte dopiecť na ďalších 15 minút. Podávame s ryžou, pečenými zemiakmi či čerstvým zeleninovým šalátom.

Odporúčame: Recept na tekvicové muffiny z ovsených vločiek: Budete ich milovať!

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní