Ako si doplniť riboflavín? Toto sú jeho najlepšie potravinové zdroje!

Ako si doplniť riboflavín? Toto sú jeho najlepšie potravinové zdroje!

Riboflavín radíme medzi vitamíny skupiny B. Ide konkrétne o vitamín B2, ktorého nedostatok sa môže prejavovať nadmernou únavou, pocitmi úzkosti či častými zápalmi slizníc. Riboflavín napomáha vstrebávaniu železa, prispieva k udržaniu zdravej pokožky a slizníc, zvyšuje výkonnosť a zmierňuje vyčerpanie. Má význam z hľadiska metabolizmu a podieľa sa v tele na viacerých ďalších procesoch. Našťastie, v potravinách je veľmi dobre zastúpený, preto si ho ľahko doplníme prostredníctvom pestrej stravy. Zistite, v ktorých potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu sa nachádza v najväčšom množstve.

Losos

Medzi veľmi dobré zdroje riboflavínu môžeme zaradiť v prvom rade rôzne druhy mäsa, a to vrátane rýb a rozličných morských živočíchov. Vitamín B2 si napríklad ľahko doplníte porciou chutného lososa. Táto mastnejšia morská ryba je navyše plná mnohých ďalších živín, a to hlavne zdravých tukov, bielkovín či vitamínu D. Na tanieri sa vám z času na čas tiež môže objaviť makrela, tuniak či mušle.

Odporúčame: Čo pomáha pri pálení záhy? Zbavte sa ťažkostí raz-dva!

pečeň

Zdroj: Shutterstock®

Pečeň

I mäso suchozemských živočíchov radíme medzi zdroje riboflavínu. Telu ho doplní hovädzina, bravčovina i jahňacie či baranie mäso. Najbohatšie na tento vitamín sú však práve vnútornosti, ako je napríklad hovädzia, jahňacia aj teľacia pečeň, taktiež pečeň rôznych druhov hydiny. Pečeň je navyše vo všeobecnosti bohatá na viaceré vitamíny aj dôležité železo, ktorého nedostatok často vedie k chudokrvnosti.

Vajíčka

Medzi ďalšie potraviny živočíšneho pôvodu, ktoré predstavujú zásobáreň dôležitého vitamínu B2, môžeme zaradiť vajíčka. Je však oveľa viac dôvodov, prečo jesť vajcia pravidelne. Sú veľmi výživné a okrem riboflavínu obsahujú aj proteíny, zdravé tuky, vitamín E a ďalšie z radu vitamínov skupiny B. Taktiež obsahujú farbivá potrebné pre náš zrak, a to luteín a zeaxantín. Riboflavín okrem vajec nájdeme i v mlieku a syroch.

huby

Zdroj: Shutterstock®

Huby

Dôležitý riboflavín nájdeme i vo viacerých potravinách rastlinného pôvodu. Ako prvé môžeme spomenúť napríklad huby. Spoľahnúť sa pritom môžete na rozličné druhy jedlých húb. Do jedálnička pridajte šampiňóny, hlivu ustricovú, huby portobello a ďalšie. Ide opäť o zdravé a výživné potraviny, ktoré je vhodné pridávať do rozličných pokrmov, napríklad cestovín, omáčok či polievok. Huby sú ideálne aj pri chudnutí.

Orechy

Aj oriešky vedia nášmu telu doplniť vitamín B2. Medzi orechy s najväčším podielom riboflavínu môžeme jednoznačne zaradiť mandle, ktoré sú tiež plné zdravých tukov, vitamínu E, zinku, selénu aj mangánu. Majú priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu aj činnosť mozgu. Do jedálnička tiež pridajte vlašské orechy. Orechy vždy voľte nesolené a dávajte si pozor na skonzumované množstvo. Hoci sú veľmi zdravé, rovnako sú aj kalorické. S dopĺňaním riboflavínu pomôžu i slnečnicové semená.

kvasnice

Zdroj: Shutterstock®

Kvasnice

V zozname najlepších zdrojov vitamínu B2 nesmú chýbať ani kvasnice. Tie sa v kuchyni rozhodne oplatí používať. Sú totižto plné dôležitých živín a vo všeobecnosti ich radíme k najlepším zdrojom vitamínov skupiny B. Obsahujú aj bielkoviny, vlákninu, enzýmy, železo, meď a ďalšie minerály a stopové prvky. Vďaka svojmu zloženiu majú priaznivý vplyv na trávenie, taktiež podporujú pevnosť nechtov a svalov i zdravie pokožky či dokonca imunitu.

Špenát

Riboflavín nájdeme i v niektorých druhoch zeleniny. Vo väčšom množstve sa tento vitamín ukrýva napríklad v špenáte, ktorý obsahuje i veľa železa či cenných karotenoidov. Má priaznivý vplyv na pokožku, srdce aj oči. Aby nám riboflavín nikdy nechýbal, v našom jedálničku by sa tiež pravidelne mala objavovať aj brokolica, špargľa, karfiol, taktiež rôzne druhy strukovín. Z ovocia je na vitamín B2 bohaté napríklad avokádo.

Odporúčame: Čo spôsobuje sedenie s prekríženými nohami? Škodí viac ako si myslíte!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní