Aj vy niekedy tápete nad tým, čo zase pripraviť na obed? Môže sa stať, že aj overené recepty sa zdajú byť zrazu, takpovediac, opozerané a prichádza chuť vyskúšať niečo nové. Práve preto vám dnes prinášame tip na jednoduchý a rýchly recept, pretože dobrých a zaujímavých receptov nie je nikdy dosť. Skúšali ste už niekedy pripraviť plnené a zapekané pochúťky z rôznych druhov zeleniny?
Veľmi známe a mnohými obľúbené sú napríklad plnené cukety, no naplniť sa dajú aj papriky, baklažány, menšie tekvice či patizóny. A čo tak skúsiť rovno plnené paradajky? V kombinácii s mletým mäsom si razom získajú svojich fanúšikov.
Paradajky plnené mletým mäsom
Paradajky pritom radíme medzi veľmi zdravé potraviny, ktoré v našich jedálničkoch skrátka nemôžu chýbať. Sú napríklad zdrojom lykopénu, ktorý má silné protirakovinové účinky a rovnako pozitívne vplýva na srdcovo-cievny systém.
Paradajky sú tiež zdrojom vitamínu C a mnohých minerálov. Ak ich naplníte kvalitným mletým morčacím alebo hovädzím mäsom, ktoré telu doplní množstvo dôležitých bielkovín, vytvoríte tak zdravý a výživný obed, ktorý vás poriadne nasýti a nabije energiou.
K tomuto chutnému pokrmu si navyše môžete zvoliť prílohu podľa chuti, môžu to byť zemiaky, ale pokojne aj čerstvý zeleninový šalát. Poďme sa teda pozrieť na to, ako tieto chutné plnené paradajky raz-dva pripraviť!
Ingrediencie na paradajky plnené mletým mäsom:
- 1 kg väčších paradajok
- 200 g mletého morčacieho mäsa (alebo hovädzieho)
- 1 menšiu šalotku
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 60 g mozzarelly
- 1 žĺtok
- 50 g celozrnnej strúhanky
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- soľ, korenie
- olivový olej
Postup prípravy plnených paradajok:
Ako prvé si pripravíme paradajky. Zrežeme im vrchy a vnútra opatrne vydlabeme lyžičkou. Trochu ich posolíme a odložíme na tácku hore dnom, aby sme sa zbavili prebytočnej šťavy. Následne si šalotku, prípadne menšiu červenú cibuľu, nakrájame nadrobno a spolu s pretlačenými strúčikmi cesnaku ju zľahka osmažíme na troche oleja.
V miske si zmiešame mleté mäso, pridáme šalotku s cesnakom, taktiež žĺtok a strúhanku. Do zmesi nastrúhame mozzarellu a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Podľa chuti okoreníme aj osolíme a poriadne premiešame.
Pripravenou mäsovou zmesou naplníme paradajky a prikryjeme ich vrchnou odrezanou časťou. Naplnené paradajky poukladáme do zapekacej misky. Môžeme piecť na papieri na pečenie, prípadne misku trochu omastíme.
Paradajky pečieme pri teplote 180 °C asi 30 až 40 minút. Dobrú chuť!
Shutterstock®S čím podávať paradajky plnené mletým mäsom
Plnené paradajky sú samy o sebe výživné a sýte, no správna príloha dokáže ich chuť ešte zvýrazniť. Skvelou voľbou sú pečené alebo varené zemiaky, ktoré sa výborne dopĺňajú s paradajkovou šťavou. Ak preferujete ľahší variant, siahnite po čerstvom zeleninovom šaláte – napríklad z listov rukoly, cherry paradajok, uhorky a trochy olivového oleja.
K tomuto jedlu sa tiež skvelo hodí jemne opečený celozrnný chlieb alebo bagetka, ktorá poslúži na vytretie šťavy zo zapekacej misy. Milovníci stredomorskej kuchyne môžu plnené paradajky servírovať s rizotom, kuskusom alebo bulgurom, čím vytvoria plnohodnotný obed ako z letnej talianskej reštaurácie.
Tipy na obmeny receptu
Vegetariánska verzia: Nahraďte mäso zmesou dusenej zeleniny (napr. šampiňóny, kukurica, cuketa) a pridajte syr feta alebo ricottu.
Talianska verzia: Ochutnajte kombináciu mletého hovädzieho mäsa, parmezánu, bazalky a oregana – ideálna s cestovinami.
Pikantný variant: Do plnky pridajte štipku čili alebo nakrájanú papričku jalapeño pre odvážnejšiu chuť.
So syrovou krustou: Posypte vrch paradajok pred pečením strúhaným syrom – vytvorí sa zlatistá chrumkavá vrstva.
Fit verzia: Použite morčacie alebo kuracie mäso a namiesto strúhanky ovsené vločky.
Tipy, aby sa paradajky nerozpadli počas pečenia
Aby si paradajky zachovali svoj tvar aj po dopečení, vyberajte pevné, ale zrelé kusy, nie príliš mäkké. Pred plnením im odrežte vrch a vnútro vydlabte len jemne – nechajte dostatočne hrubú stenu. Potom ich položte hore dnom na papierovú utierku, aby pustili prebytočnú šťavu, inak by sa počas pečenia rozmočili.
Zapečené paradajky tiež lepšie držia tvar, keď ich ukladáte tesne vedľa seba do menšej zapekacej nádoby. Ak chcete extra istotu, môžete dno formy jemne potrieť olivovým olejom alebo paradajkovou omáčkou – tým sa zníži riziko pripečenia a paradajky sa budú pekne dusiť vo vlastnej šťave.
Zdravý obed, ktorý zvládne každý
Plnené paradajky s mletým mäsom sú skvelým príkladom, že zdravé jedlo nemusí byť zložité ani fádne. Spájajú výživnú hodnotu, krásnu vôňu a chuť, ktorá poteší celú rodinu. Navyše sú ideálne na dni, keď chcete variť rýchlo, no s výsledkom, ktorý vyzerá a chutí ako z domácej reštaurácie.
Či už ich pripravíte v nedeľu na obed alebo počas týždňa na rýchlu večeru, vďaka ich jednoduchosti sa stanú vaším obľúbeným receptom. A keď ich raz ochutnáte, pochopíte, že niekedy naozaj stačí len pár surovín, aby vzniklo jedlo plné farby, vône a domácej pohody.
Aktualizovaný článok: 25.10.2025