Čo pomáha pri pálení záhy? Zbavte sa ťažkostí raz-dva!

Čo pomáha pri pálení záhy? Zbavte sa ťažkostí raz-dva!

Pálenie záhy je skutočne otravné a nepríjemné. Kým u niektorých sa objaví len z času na čas alebo veľmi zriedkavo, mnohí jedinci sa s ním naopak stretávajú často. Poznáme pritom viaceré rozličné príčiny pálenia záhy, banálne, ale niektoré i vážne. Tento problém sa napríklad môže vo zvýšenej miere objavovať v období tehotenstva. Medzi rizikové faktory tiež môžeme zaradiť fajčenie, konzumáciu alkoholu aj kofeínových nápojov, nadváhu či rýchle jedenie. Niektorí môžu zaznamenať problémy s pálením záhy práve po konzumácii určitých potravín.

Vo vážnych prípadoch však môže byť pálenie záhy aj jedným z príznakov ochorenia. Ak sa objavuje pravidelne, môže ísť o prejav refluxnej choroby pažeráka, taktiež môže poukazovať na zápal pažeráka či rakovinové ochorenie. V prípade dlhotrvajúcich problémov je vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom. Ak sa však nepríjemné pálenie ozve z času na čas, pomôžu i niektoré overené a účinné prostriedky, napríklad rôzne potraviny, suroviny či dokonca bylinky. Mnohým napríklad úľavu prinesie i žutie žuvačky, čím sa podporí tvorba slín. Čo ďalšie sa oplatí vyskúšať?

Odporúčame: Ako variť zdravšie? Týchto 9 tipov a trikov musíte poznať!

sóda bikarbóna

Zdroj: Shutterstock®

Osvedčeným pomocníkom je sóda bikarbóna

Jedným z najznámejších a najúčinnejších domácich pomocníkov na boj proti páleniu záhy je sóda bikarbóna. Ak ste to s ňou ešte neskúšali, neváhajte po nej siahnuť v prípade, že sa spomínané ťažkosti opäť objavia. Použitie je úplne jednoduché. V pohári vody nechajte rozpustiť jednu až dve malé lyžičky jedlej sódy a roztok vypite. Sóda bikarbóna účinne neutralizuje žalúdočné kyseliny a rýchlo prinesie úľavu od ťažkostí. Avšak, nepodstupujte túto kúru priveľmi často. Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí. Sóda bikarbóna však vo všeobecnosti predstavuje skvelú a lacnú surovinu, ktorú je v domácnosti možné využiť najrozličnejšími spôsobmi.

Oheň uhasia správne potraviny

Kým niektoré potraviny môžu prispievať k rozvoju problémov s pálením záhy, iné zase môžu pomôcť tento problém vyriešiť. Skúste zjesť zopár kúskov mandlí alebo jeden zrelý banán. Z ovocia však môže byť nápomocné aj kivi alebo červený melón. Siahnuť môžete aj po jablčnom octe, ktorý podporí tráviace procesy. Rozmiešajte 2 PL tohto octu v pohári vlažnej vody a pomaly popíjajte po malých dúškoch. Podobne môžete v pohári vody nechať rozpustiť aj 2 PL medu. Poradiť si s pálením záhy môže i strúčik cesnaku či šťava zo zemiakov. Ak vás problémy s pálením záhy trápia pravidelne, dávajte si pozor nielen na to, čo jete, ale aj ako. Jedzte v pokoji, každé sústo poriadne prežúvajte. Krátko po jedle necvičte ani nechoďte spať. Zaraďte do jedálnička viac zeleniny aj celozrnných potravín.

Aloe vera

Zdroj: Shutterstock®

Úľavu prinesie aj Aloe vera

Pri problémoch s pálením záhy je možné popíjať aj kvalitnú čistú šťavu z Aloe vera. Rastlinka Aloe vera, u nás aloa pravá, je známa najmä vďaka liečivému gélu, ktorý sa ukrýva v jej listoch. Tento gél napríklad pôsobí hojivo na pokožku a je skvelým pomocníkom pri starostlivosti o pleť. Možno ste však netušili o tom, že z tejto rastliny sa pripravuje aj šťava, ktorá je určená na konzumáciu. Nájdete ju na internete aj v predajniach so zdravými potravinami. Potrebné je hľadať čistú neriedenú šťavu s obsahom Aloe vera 100 %, prípadne 99 %. A na čo je šťava z Aloe vera dobrá? Obsahuje množstvo živín a cenných látok, podporuje imunitu aj správnu hladinu cukru v krvi. Blahodarne vplýva však práve na tráviaci trakt. Podporuje správne trávenie a metabolizmus, pomáha pri zápche, žalúdočných vredoch aj mnohých iných zažívacích ťažkostiach. Preto sa ju oplatí skúsiť i pri pálení záhy.

bylinný čaj

Zdroj: Shutterstock®

Skúste rôzne bylinky

Skvelými pomocníkmi na boj proti páleniu záhy aj iným zažívacím ťažkostiam sú aj najrozmanitejšie bylinky. Medzi najúčinnejšie byliny na pálenie záhy môžeme zaradiť napríklad rebríček obyčajný či rumanček kamilkový. Ide o bylinky tradičnej ľudovej medicíny, ktorých liečivé účinky boli známe už oddávna. Pripravte si z týchto byliniek čaj, ktorý prinesie úľavu od ťažkostí. Pri pálení záhy dobre účinkuje aj čaj z koreňa púpavy, ktorý má pozitívny vplyv aj na žlčník či pečeň. Priaznivo vplýva na vylučovanie tráviacich enzýmov. Osožný je tiež nálev z bazalky pravej či fenikla, ktorý pomôže odstrániť aj nepríjemné nadúvanie a plynatosť. Taktiež môžete vyskúšať zázvorový čaj, najlepšie z čerstvého koreňa ďumbiera lekárskeho.

Odporúčame: Aké sú prejavy psoriázy? Čo ju spôsobuje a aké sú možnosti liečby?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní