TOP bylinky na pálenie záhy: Zbavte sa otravného problému ihneď!

TOP bylinky na pálenie záhy: Zbavte sa otravného problému ihneď!

Pálenie záhy predstavuje veľmi nepríjemný zdravotný problém, ktorý trápi mnohých ľudí. Jeho príčiny môžu byť rôzne. Pálenie záhy často súvisí napríklad i so zlou životosprávou. Viac ohrození sú jedinci s nadváhou, fajčiari či tehotné ženy. Ak vás trápi dlhodobé pálenie záhy, isto je vhodné konzultovať s lekárom.

K tomuto otravnému zdravotnému problému môže ľahko dopomôcť i stres či niektoré lieky, ktoré postihnutý pravidelne užíva, no známe sú aj ďalšie spúšťače pálenia záhy. Existuje množstvo známych spôsobov, ako sa zbaviť pálenia záhy. Možnosťou sú, samozrejme, lieky proti páleniu záhy z lekárne. 

Avšak, rýchlou záchranou je napríklad sóda bikarbóna. Veľmi užitočné tiež môžu byť aj rozličné bylinky. Skúšali ste si niekedy pri tomto probléme pripraviť bylinkový čaj? Ktoré bylinky na pálenie záhy sú najúčinnejšie, vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Ako pomôžu bylinky?

Okrem pálčivých pocitov v oblasti hrudi či v hrdle môžu postihnutého trápiť aj ďalšie ťažkosti, a to napríklad bolesť na hrudi, pocity plnosti, nepríjemná chuť v ústach i ďalšie zažívacie problémy. Práve bylinky sú skvelým pomocníkom pri liečbe mnohých neduhov a rovnako je to i v prípade pálenia záhy.

Tie správne byliny dokážu zmierniť najmä nepríjemné prejavy tohto zdravotného problému, prípadne im aj predchádzať. Pitie rozličných bylinných čajov má priaznivý vplyv na vylučovanie žalúdočných štiav. Prinášajú úľavu žalúdočnému traktu. Veľmi účinné je dopriať si ich napríklad pred jedlom. A ktoré bylinky vám teda pomôžu?

Z ktorých bylín sú najlepšie bylinné čaje na pálenie záhy?

1. Rebríček obyčajný

Spoľahnúť sa v prvom rade môžete na známy rebríček obyčajný, ktorému sa ľudovo hovorí myší chvostík. Aj u nás je značne rozšírený a jeho liečivú vňať si počas jari aj leta môžete nazbierať do zásoby. Rebríčkový čaj je známy tým, že veľmi pomáha ženám v období menštruácie a rovnako prispieva k jej pravidelnosti.

Okrem toho však pozitívne ovplyvňuje aj proces trávenia a látkovú premenu. Neváhajte si ho pri pálení záhy dopriať i trikrát denne. Pomôže aj pri problémoch so žlčníkom, pečeňou a žalúdkom. Dokonca eliminuje nadúvanie.

Odporúčame: Viete, ako si udržať stabilnú váhu? Dodržujte týchto 5 zásad!

2. Ďumbier lekársky / zázvor

Ďalším pomocníkom, ktorý pomôže odstrániť pálenie záhy, je aj ďumbier lekársky, respektíve zázvor. Tento pikantný koreň by sa mal počas zimy nachádzať v každej domácnosti. Je totiž skvelým parťákom do sychravých dní, počas ktorých dostáva naša imunita skutočne zabrať.

Ak už je neskoro posilňovať imunitu, poradí si i s kašľom a prechladnutím. Blahodarne však opäť vplýva aj na tráviaci trakt človeka. Zmierňuje žalúdočné ťažkosti i kŕče. Chutný zázvorový čaj pomôže potlačiť i príznaky pálenia záhy.

3. Mäta pieporná

Máte radi mätový čaj? Tento lahodný čaj je skvelý pri rôznych neduhoch, práve preto sa oplatí mať bylinku mäty v kuchyni vždy poruke. Mäta pieporná má antispazmodické vlastnosti, ktoré môžu pomôcť uvoľniť svaly tráviaceho traktu a zmierniť symptómy ako sú nadúvanie, plynatosť a iné nepríjemné žalúdočné problémy.

Vôňa mäty môže mať relaxačný účinok na centrálny nervový systém, čo pomáha znižovať úzkosť a zlepšovať náladu. A mnohým pomôže aj eliminovať mierne pálenie záhy. Pozor, u niektorých jedincov tento problém zhoršuje, preto je vhodné zistiť, ako tento čas pôsobí na vás.

Odporúčame: Prečo jesť kuskus? Vďaka jeho účinkom si ho zamilujete aj vy!

4. Rumanček kamilkový

V boji proti páleniu záhy vám pomôžu aj bielo-žlté kvety rumančeka kamilkového. Liečivá sila harmančeka je jednoducho známa už od nepamäti. Táto bylinka má protizápalové, antioxidačné, dezinfekčné aj sedatívne účinky.

Okrem iného sa osvedčila pri rozličných poruchách trávenia. Rumančekové čaje môžu pomôcť pri zápaloch aj infekciách čriev. Odstraňujú nevoľnosť, plynatosť aj príznaky pálenia záhy. Rovnako zmierňujú kŕče pri kolikách. Okrem tráviaceho systému pozitívne ovplyvňujú i nervový systém človeka.

5. Bazalka pravá

Bazalka je nielen skvelou koreninou, ktorá dodáva chuť mnohým talianskym pokrmom, no rovnako aj liečivou bylinou. Zápar zo sušenej bazalky perfektne podporuje proces trávenia. Pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru a navracia chuť do jedla. Taktiež eliminuje nadúvanie.

Doslaďte si ho pokojne medom a popíjajte ho počas celého dňa. Úľavu od pálenia záhy vám však môže priniesť aj žutie čerstvých bazalkových lístkov. 

Bude vás zaujímať: Mávate problémy so sústredením? Tak toto musíte vyskúšať!

6. Fenikel obyčajný

Fenikel obyčajný je rovnako známy svojimi účinkami na našu tráviacu sústavu. Využíva sa predovšetkým pri problémoch s plynatosťou. Spoľahnúť sa však naň môžete aj pri pálení záhy či brušných kŕčoch a ďalších zažívacích ťažkostiach. Ideálne je pripraviť si odvar zo semien fenikla.

Malú lyžičku semienok rozdrvte a zalejte v pohári vriacou vodou. Nechajte lúhovať asi 15 minút. Následne ho po dúškoch popíjajte počas celého dňa.

7. Levanduľa

Krásne a voňavé kvety levandule majú priaznivý vplyv na nervový systém človeka. Táto rastlina pôsobí upokojujúco, zmierňuje nervozitu a podporuje dobrý spánok. Často tiež býva súčasťou čajových bylinných zmesí na liečbu pálenia záhy a ďalších tráviacich ťažkostí.

Pomáha pri nadúvaní i kŕčoch a podporuje funkčnosť žalúdka. Eliminuje poruchy trávenia spôsobené nadmerným stresom.

Odporúčame: Prečo skúsiť naparovanie pleti? Výhody hovoria samy za seba!

8. Púpava lekárska

Právoplatné miesto v tomto zozname má bezpochyby aj púpava lekárska, ktorá je v rámci tradičnej ľudovej medicíny starým známym všeliekom. Na liečebné účely sa zberajú prakticky všetky časti rastliny, no pri pálení záhy vám pomôže najmä koreň.

Odvar z koreňa púpavy sa používa pri ochoreniach pečene aj žlčníka. Priaznivo vplýva na vylučovanie tráviacich enzýmov aj žalúdočnej kyseliny. Navyše bojuje so zápchou aj nechutenstvom a pomôže odstrániť pálenie záhy. 

Článok aktualizovaný 7.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní