TOP účinky harmančekového čaju: S týmito neduhmi dokáže zatočiť!

TOP účinky harmančekového čaju: S týmito neduhmi dokáže zatočiť!

Rumanček kamilkový, ľudovo nazývaný aj kamilka či harmanček, patrí medzi známe liečivé bylinky. Súčasťou tradičnej ľudovej medicíny je už od nepamäti. Táto jednoročná rastlinka z čeľade astrovité pochádza zo Stredomoria, no rozšírená je dnes po celom svete. 

Charakteristická je najmä svojimi kvetmi, ktoré príjemne voňajú. Úbory majú v prostriedku rúrkovité žlté a po obvode jazykovité biele kvety. Tie sa v plnom rozkvete skláňajú smerom nadol. Listy sú len jemné a perovito zložené, stonka vzpriamená a siahajúca do výšky pokojne až 50 centimetrov. 

Sezóna zberu rumančeka kamilkového je už v plnom prúde, preto je ideálny čas pripraviť si aj vlastné zásoby. Tak môžete liečivú silu harmančeka využívať aj dávno po sezóne. 

Čo však s nazbieranými kamilkami, respektíve sušenej kamilky? Ideálne je pripraviť si lahodný čaj, ktorý má blahodarný vplyv na celý organizmus. Aké liečivé účinky má kamilkový čaj? Kedy je dobré piť tento nápoj?

Odporúčame: Ako znížiť riziko rakoviny hrubého čreva? Toto robte pre svoje zdravie aj vy!

sušené kamilky

Zdroj: Shutterstock®

Príprava sušenej kamilky

Sušenú drogu rumančeka kamilkového zoženiete napríklad aj v lekárni (ako porciovaný aj sypaný kamilkový čaj), preto, ak nemáte možnosť zberu a vlastnej prípravy, môžete si čaj pripraviť celoročne aj zo zakúpených kamiliek. Ak si chcete harmanček nazbierať, majte na pamäti, že na liečebné účely sa zberajú kvety.

Harmanček je možné zbierať zvyčajne od mája a počas celého leta. Navyše je u nás veľmi dobre rozšírený. Nájdete ho v blízkosti polí aj obydlí, na lúkach či rúbaniskách. Kvety pozdĺž veľkých ciest a v znečistenom prostredí nezbierame! 

Pri zbere tejto liečivej byliny si dávajte pozor na zámenu s inými druhmi. Rumanček pravý však ľahko spoznáte vďaka jeho príjemnej vôni. Okrem toho, ak rozrežete jeho lôžko, uvidíte, že je duté. Nazbierané kamilky je vhodné čo najskôr vysušiť, a to buď v tieni alebo v umelých podmienkach pri teplote do asi 40 °C. Sušené kvety kamilky skladujte v suchu a tme. 

Ako pripraviť rumančekový čaj?

Pripraviť harmančekový čaj je jednoduché. Na prípravu šálky lahodného rumančekového čaju vám postačí jedna lyžička takto vysušenej drogy (kvety harmančeka). Po zaliatí horúcou vodou nechajte zápar lúhovať asi 15 minút a sceďte.

Kamilkový čaj si môžete bežne dopriať i niekoľkokrát týždenne, no pri zdravotných ťažkostiach je vhodné vypiť denne 2 až 3 šálky. Takýto zápar však nemusíte len piť. Je vhodný aj na vonkajšie použitie. V tomto prípade však zalievajte 3 polievkové lyžice drogy 3 dl vody. 

Liečivé účinky kamilkového čaju

Liečivá droga z rumančeka kamilkového obsahuje mnohé cenné látky, a to najmä rozličné silice, flavonoidy, minerálne látky aj triesloviny. Má protizápalové účinky i dezinfekčné vlastnosti. Rumančekovým čajom môžete podporiť liečbu ochorení dýchacej sústavy, napríklad zápalu priedušiek či chrípky.

Podporuje zdravie dýchacích ciest a napomáha ľahšiemu odstraňovaniu kašľa či hlienov. Harmančekový čaj prospieva pri liečbe nachladnutia a respiračných infekcií. Priaznivý vplyv má aj na imunitný systém.

Pozri aj: Tieto príznaky zápalu pankreasu neignorujte! Čo je jeho príčinou?

kamilkový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Rumančekový čaj pri tráviacich ťažkostiach

Okrem toho kamilkový čaj priaznivo vplýva aj na tráviaci trakt. Šálka harmančekového čaju vám pomôže upokojiť tráviace problémy, črevné i žalúdočné ťažkosti.

Čaj pomáha proti bolestiam žalúdka, zmierňuje kŕče, nadúvanie a nevoľnosť. Môže tiež pomôcť pri liečbe menších zažívacích ťažkostí, ako sú zápcha alebo hnačka. Tento nápoj tiež prispieva k vylučovaniu toxínov z tela. Môže zabezpečiť aj uvoľnenie pri menštruačných problémoch.

Kamilkový čaj pomáha zlepšovať spánok a upokojuje

Kamilkový čaj je známy svojimi relaxačnými účinkami. Obsahuje rôzne flavonoidy a éterické oleje, ktoré pomáhajú uvoľniť napätie v tele a upokojiť myseľ. Je často používaný na zmiernenie stresu, úzkosti a nespavosti.

Neváhajte a vyskúšajte pitie harmančekového čaju pred spánkom či ak pociťujete psychický nepokoj. Zmierňuje stres a vyvoláva spánok.

Harmančekový zápar na vonkajšie použitie a starostlivosť o kožu

Silný zápar je vhodný na kloktanie, napríklad pri problémoch so zápalmi alebo vredmi v ústnej dutine. Ak necháte silnejší rumančekový čaj ochladnúť, môžete ho vo forme obkladu aplikovať na oči, a to pri zápale očných spojiviek alebo rozličných infekciách.

Napomáha rýchlo upokojiť podráždené oči. V rámci vonkajšieho použitia ho neváhajte použiť aj pri rozličných kožných problémoch, najmä ochoreniach pokožky, zle sa hojacich ranách či popáleninách. 

Odporúčame: Toto sú najčastejšie príznaky celiakie. Neignorujte ich!

Je harmančekový čaj vhodný skutočne pre každého?

Vo všeobecnosti je kamilkový čaj vhodný pre rôzne skupiny ľudí, je bezpečný a dobre tolerovaný. Avšak, môžu existovať aj kontraindikácie. Pre koho je kamilkový čaj menej vhodný?

  • Opatrné by mali byť osoby s alergiou na rastliny z čeľade Asteraceae (astrovité). Nastať môžu alergické reakcie, zahŕňajúce kožné vyrážky, svrbenie, prípadne problémy s dýchaním.
  • V prípade, že máte problémy s pečeňou alebo choroby pečenemali by ste byť opatrní pri konzumácii harmančekového čaju, pretože niektoré zložky v ňom by mohli ovplyvniť funkciu pečene.
  • Harmančekový čaj môže tiež interagovať s niektorými liekmi, najmä s liekmi na krvný tlak či na riedenie krvi a inými liekmi (aj sedatíva). Je dôležité konzultovať s lekárom alebo farmaceutom, ak užívate nejaké lieky a zvažujete konzumáciu harmančekového čaju.
  • Tehotné ženy a harmanček: V primeranej miere by nemal harmančekový čaj byť problémom v tehotenstve. Konzultovať je to však vhodné s lekárom.
  • Deti a harmanček: Harmančekový čaj je obvykle bezpečný pre deti staršie ako 6 mesiacov. V ranom veku môžu deti mať citlivejšie tráviace systémy a môžu byť náchylné na alergické reakcie, preto je dôležité začať s malými množstvami a sledovať, ako na čaj reagujú.

Článok aktualizovaný 20.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní