Tieto príznaky zápalu pankreasu neignorujte! Čo je jeho príčinou?

Tieto príznaky zápalu pankreasu neignorujte! Čo je jeho príčinou?

Každý orgán ľudského tela má v našom organizme nezastupiteľnú úlohu. Konkrétne pankreas vytvára pankreatickú šťavu, ktorá je dôležitá pri trávení. Okrem toho je zodpovedný za produkciu dvoch nevyhnutných hormónov, a to inzulínu a glukagónu. Ide o takzvané antagonistické hormóny, čiže majú opačný účinok. Vplývajú pritom na hladinu glukózy v krvi.

V súvislosti s pankreasom, respektíve podžalúdkovou žľazou či staršie slinivkou, sa najčastejšie hovorí o dvoch ochoreniach, a to o rakovine a zápale. Zápalové ochorenie podžalúdkovej žľazy, čiže pankreatitída, zvyčajne postihuje oblasť žľazy s vonkajším vylučovaním. Následne tu nastáva problém, ktorý sa týka enzýmov a trávenia, prípadne pri ťažších formách choroby dochádza aj k narušeniu hormonálnej funkcie samotného orgánu. 

Pankreatitída, podobne ako aj väčšina ďalších ochorení, sa prejavuje niekoľkými typickými sprievodnými zdravotnými ťažkosťami. Čo je akútna pankreatitída a chronická pankreatitída? Aké sú príčiny akútnej pankreatitídy alebo jej chronickej formy? Aké sú možné komplikácie zápalu pankreasu?

Odporúčame: Aké sú účinky medvedieho cesnaku? Spoznajte jeho liečivú silu!

prejavy zápalu pankreasu

Zdroj: Shutterstock®

Viacero foriem zápalu pankreasu – akútna pankreatitída vs. chronická pankreatitída

Vo všeobecnosti rozlišujeme akútnu a chronickú pankreatitídu. Akútna pankreatitída a chronická pankreatitída sú dva rôzne stavy, ktoré postihujú pankreas, orgán zažívacieho systému zodpovedný za výrobu enzýmov potrebných na trávenie potravy a hormónov, ako je inzulín. Rozdiely medzi akútnou a chronickou pankreatitídou sa týkajú ich príčin, príznakov, priebehu ochorenia a liečby.

  • Akútna forma ochorenia je charakteristická náhlym nástupom a rýchlym priebehom. Akútna pankreatitída je náhle zápalové ochorenie pankreasu, ktoré môže byť mierne až život ohrozujúce. Stav sa zvyčajne rýchlo rozvíja a trvá krátke obdobie. Zvyčajne pri nej nastáva upchatie vývodu, ktorým bežne odtekajú tráviace enzýmy do dvanástnika. Keďže nemajú kadiaľ pretekať, vracajú sa späť a následne poškodzujú orgán. Liečba akútnej pankreatitídy si často vyžaduje aj hospitalizáciu.
  • Chronická pankreatitída je dlhodobý zápal pankreasu, ktorý vedie k trvalému poškodeniu orgánu. Tento stav sa môže postupne zhoršovať a môže skončiť nezvratným poškodením orgánu. Zvyčajne si nevyžaduje hospitalizáciu. 

Najčastejšie príznaky akútnej pankreatitídy

Príznaky tohto druhu zápalu pankreasu bývajú veľmi výrazné. Typická je prudká bolesť v oblasti nadbruška, ktorá je v mnohých prípadoch neznesiteľná. Bolesť sa môže šíriť pozdĺž pása, do chrbta a niekedy až medzi lopatky. Okrem toho sa u pacienta môže objaviť nevoľnosť, pocity na zvracanie, zápcha či štikútka. Pohyby postihnutého sú ťažkopádne, môže mať závraty a dokonca upadnúť do šoku.  

Prejavy chronickej formy zápalu pankreasu

Príznaky chronickej pankreatitídy sú miernejšie. Bolesti brucha sa môžu objavovať, a to napríklad po jedle, no nie je tak intenzívna a prudká. Chronická pankreatitída sa často prejavuje zažívacími problémami. Vstrebávanie tukov je zhoršené a u pacienta je možné sledovať zmenu stolice, ktorá je o niečo svetlejšia a mastnejšia. Pacient môže postupom času i strácať na váhe, jeho chuť do jedla je totiž často znížená. 

Možné komplikácie a následky pankreatitídy

Prejavy zápalu pankreasu neradno ignorovať. V dôsledku ochorenia totiž dochádza k poruchám správnej činnosti orgánu, vrátane porúch tvorby enzýmov. Objaviť sa tiež môžu viaceré komplikácie, ktoré môžu mať výrazne negatívny vplyv na zdravie pacienta. Zápal podžalúdkovej žľazy môže mať tieto komplikácie a následky:

  • cysty v orgáne,
  • infekcia,
  • nekróza tkaniva pankreasu,
  • obštrukcia čriev (keď opuch tlačí na črevo),
  • malabsorpcia,
  • chronické bolesti,
  • rakovina pankreasu,
  • cukrovka.

Pozri aj: Zdravé cviklové recepty: Zaraď červený poklad do svojho jedálnička

príčiny zápalu pankreasu

Zdroj: Shutterstock®

Možné príčiny pankreatitídy

Aké sú vlastne príčiny tohto nepríjemného zdravotného problému? Veľmi častou príčinou akútnej formy pankreatitídy je upchatie vývodov žlčovými kameňmi, prípadne k nej môže dôjsť po úraze, napríklad po údere do brucha. 

Okrem toho môže za zápalom pankreasu z dlhodobého hľadiska stáť aj nadmerná konzumácia alkoholu. Medzi podobné rizikové faktory spomínaného ochorenia radíme aj užívanie liekov, najmä kortikoidov. K rozvoju choroby tiež môže prispieť vysoká hladina tukov či dokonca vápnika v krvi. Vplyv má nakoniec aj genetika či výskyt iných ochorení tráviacej sústavy u jedinca. 

Diagnostika zápalu pankreasu

Akékoľvek zmeny v zdravotnom stave je preto nevyhnutné prekonzultovať s lekárom. Diagnostika pankreatitídy, či už ide o akútnu alebo chronickú pankreatitídu, zahŕňa kombináciu anamnézy pacienta, fyzikálneho vyšetrenia, laboratórnych testov a zobrazovacích vyšetrení.

Lekár môže nariadiť krvné testy, funkčné testy pečene, test triglyceridov, kompletný krvný obraz. Spomedzi zobrazovacích metód sa uplatňuje ultrazvuk brucha, počítačová tomografia, magnetická rezonancia. Ak je to potrebné, robí sa aj endoskopické vyšetrenie, pri ktorom sa špeciálnym prístrojom s kamerou zobrazuje orgán zvnútra.

Ako sa lieči zápalový proces v pankrease?

Liečba pankreatitídy, či už akútnej alebo chronickej, závisí od jej závažnosti, príčiny a prítomnosti komplikácií. Akútna pankreatitída často vyžaduje hospitalizáciu, aby sa zvládli príznaky a zabránilo komplikáciám. Základné princípy liečby zahŕňajú niekoľkodňové lačnenie s postupným zavádzaním tekutín a mäkšej stravy, hydratáciu tela, tlmenie bolesti.

V prípade, ak je za zápal zodpovedný žlčový kameň, môže byť potrebné odstránenie kameňov. Chronická pankreatitída si v rámci liečby vyžaduje spravidla úpravu životného štýlu, zdržiavanie sa alkoholu a cigariet, vhodne nastavenú diétu. V prípade potreby lekár nariaďuje užívanie pankratických enzýmov alebo inú liečbu medikamentami. 

Článok aktualizovaný 1.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní