Trápia vás kŕče v žalúdku? Tu sú možné príčiny aj tipy na zmiernenie ťažkostí

Trápia vás kŕče v žalúdku? Tu sú možné príčiny aj tipy na zmiernenie ťažkostí

Rôzne tráviace ťažkosti patria k najčastejším zdravotným problémom, ktoré trápia nemalé percento populácie. Asi každý sa z času na čas stretne s problémovým vyprázdňovaním, teda zápchou alebo naopak hnačkou, či nafúknutým bruchom. Ničím výnimočným nie sú ani bolesti v brušnej oblasti. Ak ide o zriedkavý problém, príčina často súvisí s naším životným štýlom a najmä spôsobom stravovania. 

Ak sú však tráviace ťažkosti u človeka bežné, respektíve sa pravidelne a dlhodobo opakujú, môžu byť aj príznakom ochorenia. Rovnako to platí aj pre žalúdočné kŕče. Zistite, čo za nimi môže stáť a ako ich zmierniť. V ktorých prípadoch rozhodne neodkladať návštevu lekára?

1. Nevhodné stravovanie

Ako sme spomenuli vyššie, rôzne tráviace ťažkosti, vrátane nepríjemných žalúdočných kŕčov, môžu súvisieť s naším životným štýlom, a to hlavne spôsobom stravovania. Občasný problém s kŕčovitými bolesťami v oblasti žalúdka, teda naľavo pod rebrami, môže súvisieť s podráždením žalúdka. Takéto podráždenie môže v prvom rade vznikať v dôsledku prejedenia sa, teda príjmu väčšieho množstva jedla, ako je za normálnych okolností vhodné.

Kŕče môže vyvolať podráždenie spôsobené mastným a ťažko stráviteľným jedlom, alebo aj veľmi pikantným či korenistým pokrmom. Problém sa môže dostaviť napríklad aj v prípade zvláštnej kombinácie potravín, ktorá žalúdku, takpovediac, nesadne. Problematické býva napríklad kombinovanie niektorých druhov ovocia s vodou. 

2. Stres

Občasné žalúdočné ťažkosti súvisiace s naším životným štýlom nemusia byť vyvolané len jedálničkom. Stáť za nimi, prekvapivo, môže aj stres. Bolesť žalúdka vyvolaná stresom, napätím, nervozitou či psychickou záťažou nie je zriedkavá, objaviť sa môže napríklad v prípade nejakej situácie, ktorej sa obávame, ako pracovný pohovor, skúška, hádka alebo iná nepríjemná situácia. Bolesti brucha neurologického pôvodu sa často objavujú aj u detí. 

Odporúčame: ​Čo pomáha na zápal ďasien? Zabudnite na lieky, skúste radšej bylinky!

3. Dráždivý žalúdok

Ak sa problémy so žalúdočnými kŕčmi objavujú pravidelne, môže ísť o znak nejakého ochorenia alebo poruchy trávenia. Z úst lekára možno počuť napríklad aj diagnózu dráždivý žalúdok. V tomto prípade však nie je reč o podráždenom žalúdku, o ktorom sme písali vyššie, ale o funkčnej poruche trávenia zvanej funkčná dyspepsia

Ide o podobný zdravotný problém ako syndróm dráždivého čreva, no v tomto prípade sú postihnuté najmä horné časti tráviacej sústavy. Dráždivý žalúdok sa bežne prejavuje predčasným pocitom sýtosti pri jedení a následnou bolesťou alebo kŕčmi v žalúdku. Pridať sa môže aj nevoľnosť po jedle, pocity na zvracanie a znížená chuť do jedla. 

Spúšťače sprievodných ťažkostí pritom môžu byť u jednotlivcov odlišné. Každý pacient môže byť precitlivený na iné potraviny. Príčiny nie sú úplne známe, no predpokladá sa vplyv viacerých faktorov, vrátane genetiky. Za jednu z možných príčin je považovaná precitlivenosť nervového systému v žalúdočno-črevnej oblasti. 

4. Potravinové alergie a intolerancie

Za opakujúcimi sa kŕčovitými bolesťami v žalúdku, ktoré sa obvykle dostavujú po konzumácii určitého druhu potravín, často stoja potravinové alergie alebo intolerancie. Neustále ťažkosti spôsobené konkrétnymi potravinami neraz odhalia alergiu alebo intoleranciu aj u malých detí. V dnešnej dobe sú tieto zdravotné problémy čoraz častejšie. 

Kŕčmi v žalúdku sa môže prejavovať alergia na mliečnu bielkovinu alebo intolerancia laktózy, tiež intolerancia lepku (neceliatická gluténová senzitivita), histamínu alebo fruktózy. Pri menovaných zdravotných problémoch sa obvykle dostavujú aj ďalšie tráviace ťažkosti, ako hnačky, nafukovanie, škvŕkanie v bruchu. Pri alergiách sa navyše môžu objaviť aj kožné či dýchacie problémy. 

5. Žalúdočné vredy

Za žalúdočnými kŕčmi môžu niekedy stáť aj rôzne závažnejšie ochorenia, napríklad žalúdočné vredy. Reč je o bolestivých zdureninách, prítomných na zapálenej či poškodenej sliznici žalúdka. Žalúdočné vredy najčastejšie vznikajú vplyvom prítomných baktérií H. pylori, ktoré poškodzujú žalúdočnú sliznicu, no rovnako môže byť vred následkom napríklad dlhodobého užívania nesteroidných protizápalových liekov alebo zvýšenej tvorby kyseliny. 

Žalúdočné vredy môžu byť sprevádzané bolesťami alebo kŕčmi v žalúdku, nevoľnosťou, zvracaním, pocitmi rýchleho naplnenia žalúdka, nadúvaním a v závažných prípadoch aj krvou vo zvratkoch alebo tmavou stolicou (kvôli prítomnosti krvi). 

6. Gastritída

Ďalšou možnou príčinou je gastritída, číže zápal sliznice žalúdka. Môže mať akútnu, ale aj chronickú formu. Známe sú viaceré rizikové faktory, ktoré môžu viesť k zápalu sliznice žalúdka. Akútny zápal môže vyvolať nadmerná konzumácia alkoholu, pravidelne užívané lieky, nevhodná strava a mnohé ďalšie faktory.

Chronické gastritídy môžu byť autoimunitného pôvodu, taktiež infekčného (príčinou sú obvykle baktérie H. pylori) aj chemického (spôsobená chemikáliami, liekmi, toxickými látkami, alkoholom). K príznakom radíme pocity pálenia v žalúdku až kŕčovité bolesti, pálenie záhy, strata chuti do jedla, plynatosť. Pri chronickom zápale bývajú príznaky miernejšie, no pravidelne sa objavujú. 

7. Gastroenteritída

Spomenúť môžeme aj gastroenteritídu, čo je iná diagnóza ako gastritída. Gastroenteritída predstavuje súčasný zápal žalúdka aj tenkého čreva a väčšinou býva infekčného pôvodu. Ide v podstate o žalúdočnú virózu alebo žalúdočnú chrípku, respektíve črevnú virózu. Často sú príčinou vírusy, ako rotavírusy, norovírusy či adenovírusy.

Niekedy sú však príčinou aj baktérie alebo parazity. Tieto nákazy majú krátky inkubačný čas a obvykle aj rýchlo ustupujú. Príznakmi bývajú kŕčovité bolesti brucha, nevoľnosť, zvracanie, prípadne aj hnačky. Pridať sa môže celková slabosť, zvýšenie telesnej teploty, dehydratácia. Viac náchylné sú k tomuto zdravotnému problému malé deti, staršie osoby a jedinci so zníženou imunitou. 

Odporúčame: Je zvýšená teplota po očkovaní normálna? Vieme, či je potrebné znižovať ju liekmi

8. Rakovina žalúdka

Zriedkavo môžu opakované a dlhodobé kŕče v žalúdku signalizovať rakovinu žalúdka. V tomto prípade však treba myslieť na to, že prejavovať sa spravidla začínajú až neskoršie štádiá ochorenia. Spočiatku prebieha toto nádorové ochorenie bezpríznakovo, postupne sa začínajú dostavovať menšie tráviace ťažkosti v podobe pocitov plnosti či nevoľnosti, a to hlavne po jedle.

Neskôr sa pridávajú ťažkosti bez závislosti na príjme potravy, zvracanie, bolesti v nadbrušku, problémy s prehĺtaním potravy a celkové príznaky, ako nadmerná únava a strata váhy. Príznakom je tiež zvracanie krvi. 

Tipy, ako zmierniť žalúdočné kŕče:

  • voľnopredajné prípravky z lekárne na poruchy trávenia – obvykle obsahujú tráviace enzýmy, prípadne aj bylinné extrakty (napr. Iberogast, Pancreolan), výber konzultujte s lekárnikom a pri užívaní sa držte odporúčaného dávkovania,
  • voľnopredajné spazmolytiká – uvoľňujú kŕče hladkého svalstva (napr. NO-SPA, Buscopan),
  • aplikácia tepla – pomôže uvoľniť hladkú svalovinu a znížiť svalové napätie, skúste na oblasť žalúdka priložiť termofor alebo fľašu s teplou vodou, prípadne si doprajte horúci kúpeľ, 
  • masáž – jemne premasírujte oblasť brucha v smere hodinových ručičiek,
  • bylinný čaj – doprajte si šálku zázvorového, mätového alebo harmančekového čaju, vhodnými bylinkami sú aj púpava, pestrec, čakanka, puškvorec, zemežlč alebo horec. 

Kedy neodkladať návštevu lekára?

  • Ak vás dlhodobo trápia problémy s opakovanými žalúdočnými kŕčmi.
  • Ak sa žalúdočné kŕče objavujú vždy po konzumácii určitého druhu potravín.
  • Ak sa žalúdočné kŕče pravidelne objavujú aj bez ohľadu na príjem potravy.
  • Ak vás dlhodobo trápia aj iné tráviace ťažkosti, napríklad pálenie záhy, nevoľnosť, zápchy, nadúvanie.
  • Ak sa objavili veľmi intenzívne kŕče v žalúdku, ktoré neustupujú ani po podaní liečiv, prípadne sa ešte zhoršujú.
  • Ak sú žalúdočné kŕče sprevádzané zvracaním s obsahom krvi. 
  • Ak mávate problém so žalúdočnými kŕčmi a spozorujete veľmi tmavú až čiernu stolicu.
  • Ak sú žalúdočné kŕče sprevádzané problémom s prehĺtaním.
  • Ak sú dlhodobé problémy s boľavým žalúdkom sprevádzané celkovou slabosťou alebo nadmernou únavou či stratou hmotnosti.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní