Mávaš problémy so sústredením? Tak toto musíš vyskúšať!

Mávaš problémy so sústredením? Tak toto musíš vyskúšať!
  • 10.10.2018
  • Beáta Hnátová

Pozná to asi každá z nás. Potrebujete napísať zadanie do školy, dôležitú prezentáciu či hodnotiacu správu do práce, no nie a nie sa sústrediť. Každá drobnosť okolo vás je zaujímavejšia a vy nedokážete udržať svoju pozornosť dlhšie, ako 5 minút. Čo robiť v takejto situácii? Možností je niekoľko a za pokus stojí každá z nasledovných.

Odporúčame: Nestíhaš a si zavalená povinnosťami? Metóda GTD ti pomôže!

prokrastinácia

Zdroj: Shutterstock®

1. Vypnite internet!

Áno, ide o dosť drastické riešenie. No niekedy nám nič iné na výber neostáva. Ak po každých troch riadkoch napísaného textu svoju pozornosť obrátite na facebook, článok, prípadne na najnovšie video svojho obľúbeného youtubera, je potrebné zakročiť. Alternatívou môže byť aj aplikácia Freedom, ktorá vás odstaví od internetu na určitý časový interval. Táto alternatíva predstavuje problém, ak pri písaní potrebujete internet, preto nepomôže v každej situácii.

oddych v práci

Zdroj: Shutterstock®

2. Vyskúšajte aplikácie, ktoré zablokujú len určité stránky

Riešenie na vyššie spomínaný problém. Potrebujete internet na hľadanie zdrojov, z ktorých budete pri písaní alebo učení čerpať? Tak si skúste zablokovať iba stránky, ktoré zbytočne odpútavajú vašu pozornosť. Alternatívou sú aj aplikácie, ktoré vám umožnia zdržiavať sa na stránkach len počas doby, ktorú ste si určili. Na tento účel môžete použiť Cold Turkey, StayFocusd, Productivity Owl alebo Leeblock.

Bude sa ti páčiť: Tea tree oil ti v lekárničke nesmie chýbať. Zatočí s týmito neduhmi!

business aplikácie

Zdroj: Shutterstock®

3. Vypnite si notifikácie!

Asi najjednoduchší spôsob, ktorý aj tak vyžaduje pevnú vôľu. Ak však nedokážete nechať svoje prichádzajúce správy len tak a máte potrebu hneď na ne odpisovať, určite vám táto možnosť pomôže.

Skúste dôkladnejšie preskúmať svoj telefón a objavíte režimy, do ktorých ho môžete uviesť. Častý režim nerušenia vás odstrihne od notifikácií a dovolá sa vám len niekto, koho telefónne číslo máte uložené medzi obľúbenými. Ak ani to nestačí, tak potom ostáva už len letový režim.

notifikácie v telefóne

Zdroj: Shutterstock®

4. Nainštalujte si aplikácie na sledovanie produktivity!

Ak vás zaujíma, aký čas trávite na sociálnych sieťach, Youtube či len tak čítaním článkov, skúste aplikácie, ktoré vám to umožnia. Možno zistíte, že sa svojmu telefónu alebo počítaču venujete omnoho viac, ako by ste si mysleli. Výhodou v aplikácii RescueTime sú napríklad prehľadné grafy, ktoré tieto namerané hodnoty vizualizujú a vy tak dostanete lepšiu predstavu o tom, čomu svoj čas venujete.

Bude sa ti páčiť: Ako funguje vasektómia? Ide skutočne o 100-percentnú antikoncepciu?

YouTube

Zdroj: Shutterstock®

5. Pustite si relaxačnú hudbu alebo zvuky!

Každý z nás je iný a preto niekto vyhľadáva pri práci ticho, zatiaľ čo niekto ho neznesie. Ak patríte do tej druhej skupiny, tak vám možno pomôže relaxačná hudba. Je dokázané, že príjemná hudba, zvolená na vhodnej hlasitosti, môže len pomôcť. Pozor si však dajte na hudbu, ktorá obsahuje spev. Tento druh môže takisto odvádzať vašu pozornosť a preto namiesto úžitku si narobíte len viac škody. Skúste rôzne mixy, online rádiá s relaxačnou hudbou na YouTube alebo focus@will.

Ak sa vám nepodarilo svoje sústredenie zlepšiť relaxačnou hudbou, nezúfajte. Skúsiť môžete ešte relaxačné zvuky. Aj keď každý z nás je individuálny, výskumy potvrdili že s tým správnym podmazom sa môžeme sústrediť až štyrikrát dlhšie a intenzívnejšie. A to už za pokus stojí. Skúste teda tieto aplikácie: Soundrown, Rainy Mood, Simply Rain, Simply Noise alebo Coffitivity. Zaplnia vašu izbu zvukom dažďa, búrky, letnej noci, detského ihriska, vlakového vozňa alebo kaviarne.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní