Prečo jesť kaleráb? Neuveríte, čo dokáže táto nenápadná zelenina!

Prečo jesť kaleráb? Neuveríte, čo dokáže táto nenápadná zelenina!

Kaleráb je pomerne nenápadná zelenina. Zvyčajne si nájde miesto maximálne tak v mäsovom či zeleninovom vývare alebo inej polievke. Táto kapustovitá zelenina však ukrýva oveľa väčší potenciál.

Chutný kaleráb je možné pridať do rozličných šalátov, taktiež použiť na prípravu nátierok alebo zdravých zeleninových hranoliek, fašírok aj placiek. 

Taktiež ho je možné zapekať, plniť a pokojne si na ňom môžete pochutnať i za surova. Navyše, kaleráb je plný živín a má blahodarný vplyv na ľudský organizmus. Prečo sa ho rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička? Zistite o nenápadnom, no zdraviu prospešnom kalerábe niečo viac v nasledujúcom článku.

Je nabitý živinami

Možno sa pýtate, čo nášmu telu dokáže ponúknuť na pohľad obyčajný kaleráb, no verte, že mnoho. Tento príbuzný kapusty obsahuje v menšom množstve bielkoviny, taktiež sacharidy a hlavne vlákninu. Je zdrojom dlhého radu vitamínov, minerálnych látok aj stopových prvkov.

Nájdeme v ňom viaceré vitamíny skupiny B, vrátane biotínu či kyseliny pantoténovej, rovnako aj vitamín C a K. Taktiež nám vie poskytnúť selén, mangán, železo, draslík či fosfor.

Odporúčame: Viete, aké účinky má šípkový čaj? Odteraz ho budete piť pravidelne!

účinky kalerábu

Zdroj: Shutterstock®

Pomáha upraviť trávenie

Ako sme spomenuli už vyššie, kaleráb radíme k zdrojom cennej vlákniny. Tá je okrem iného nevyhnutná pre správne trávenie a činnosť čriev. V prípade, že potrebujete podporiť tráviace procesy, neváhajte zaradiť do jedálnička práve kaleráb.

Nedostatok vlákniny totiž môže spôsobiť zažívacie ťažkosti, problémy s vylučovaním i zápchu. A práve dlhodobé problémy so zápchou môžu zvyšovať riziko rozvoja rakoviny hrubého čreva.

Zvyšuje energiu

Ak si potrebujete doplniť energiu, pokojne si očistite a nakrájajte práve kaleráb. Vďaka svojmu zloženiu a mnohým látkam, ktoré obsahuje, vrátane dôležitého draslíka, zabezpečí kaleráb energiu aj vitalitu. Spomínaný draslík má dôležité funkcie vo svalovom a nervovom systéme.

Kaleráb má okrem toho priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi. Na sto gramov pritom obsahuje ani nie 30 kalórií, preto si na ňom môžete pochutnávať aj pri redukcii váhy.

Podporuje krvotvorbu

Kaleráb je dobrý aj na krvotvorbu. Telu totiž dokáže doplniť aj železo, ktoré má okrem iného aj dôležitú funkciu pri tvorbe červených krviniek a výmene dýchacích plynov. Jeho dostatok v organizme prispieva k prevencii anémie.

Nedostatok železa sa môže prejaviť chudokrvnosťou, nadmerným vypadávaním vlasov, zlou kvalitou nechtov či tráviacimi ťažkosťami aj nadmernou únavou.

vitamíny v kalerábe

Zdroj: Shutterstock®

Prospieva srdcu i cievam

Konzumáciou kalerábu prospejeme nielen tráveniu, ale aj srdcu a cievam. Táto kapustová zelenina je napríklad i zdrojom dôležitého draslíka, ktorého dostatok v organizme prispieva k správnym hladinám krvného tlaku.

Práve vysoký krvný tlak môže škodiť srdcu i cievam a zvyšovať riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení. Kaleráb je rovnako vhodnou súčasťou jedálnička pri vysokom cholesterole, ktorý predstavuje pre cievny systém taktiež veľké riziko.

Podporí zdravie a krásu pokožky

Kaleráb vďaka zloženiu dokáže poriadne vyživiť i našu pokožku. Obsahuje totiž mnoho látok, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie i krásu kože aj vlasov. Je zdrojom vitamínu C, ktorý v tele podporuje tvorbu kolagénu.

Obsiahnuté antioxidanty chránia bunky pokožky pred poškodením a predčasným starnutím. Kaleráb tiež radíme medzi zdroje biotínu. Ten patrí medzi vitamíny skupiny B a okrem iného je dôležitý pre zdravie pokožky, rast vlasov a kvalitu nechtov.

Zbaví telo nadbytočnej vody

Na záver môžeme ešte spomenúť, že kaleráb je taktiež dobrým pomocníkom pri problémoch s nadmerným zadržiavaním vody v organizme. Telo zbaví prebytočnej vody, ktorá je neraz zodpovedná za nadbytočné kilogramy.

Kaleráb má vďaka svojmu zloženiu rovnako priaznivý vplyv na imunitný systém človeka. Pôsobí protizápalovo a je mu pripisované protirakovinové pôsobenie, podobne ako aj ďalšej kapustovitej zelenine.

Odporúčame: Ako si doplniť vitamín D? Pozor, v strave ho nemusí byť dostatok!

Aktualizovaný článok: 6.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní