Ako znížiť vysoký krvný tlak? Skús to prirodzenou cestou!

Ako znížiť vysoký krvný tlak? Skús to prirodzenou cestou!

Vysoký krvný tlak alebo inak hypertenzia je v súčasnej dobe najčastejšie sa vyskytujúcim srdcovo-cievnym ochorením, ktoré trápi nemalú časť populácie. Postihuje pritom čoraz mladších jedincov. 

Hodnoty krvného tlaku

Za vysoký krvný tlak sa označuje stav dlhodobého zvýšenia tlaku nad hodnoty 140 na 90 milimetrov ortuťového stĺpca (mmHg). Pre porovnanie, za ideálnu úroveň krvného tlaku sa považuje hodnota 120/80 mmHg.

Krvný tlak u človeka nie je v priebehu dňa stále rovnaký. Prirodzene sa mení napríklad počas väčšej fyzickej aktivity či naopak pri odpočinku. 

Príčina vysokého krvného tlaku

Na chorobnom zvýšení hladiny tlaku sa však môže podieľať viacero rozličných faktorov, napríklad nezdravý spôsob života, obezita či genetika. Ako znížiť vysoký krvný tlak a vyhnúť sa tak komplikáciám, ktoré môžu nastať? V článku vám prezradíme, ako si pomôcť prírodnou cestou.

Čo spôsobuje vysoký krvný tlak?

Riziko vysokého krvného tlaku spôsobujú rôzne príčiny, medzi ktoré patrí napríklad:

  • nedostatok fyzickej aktivity,

  • vyšší vek,

  • genetika,

  • chronické ochorenie obličiek,

  • poruchy nadobličiek a štítnej žľazy,

  • spánkové apnoe.

Príznaky vysokého tlaku

Medzi najbežnejšie symptómy vysokého krvného tlaku patrí:

  • bolesť na hrudníku,

  • bolesť hlavy,

  • ušný šum,

  • rozmazané videnie,

  • nepravidelný tep,

  • krvácanie z nosa,

  • nadmerné potenie,

  • opuchy členkov.

potraviny na vysoký krvný tlak

Zdroj: Shutterstock®

Zníženie krvného tlaku bez liekov - strava je základ

Ak vás trápi dlhodobo vysoký krvný tlak, mali by ste si dať na svojej strave skutočne záležať. Jedálniček by mal pozostávať z dostatku čerstvej zeleniny a ovocia i kvalitných zdrojov bielkovín či zdravých tukov. Pri liečbe hypertenzie je telu vhodné dodať dostatok kyseliny listovej, vitamínov C aj D a hlavne minerálnych látok, ako je draslík či vápnik. Práve spomínaný draslík môže zohrať pri liečbe vysokého krvného tlaku dôležitú úlohu. Nájdete ho v banánoch, avokáde, marhuliach i zemiakoch.

Okrem tohto do svojho jedálnička zaraďte i červenú repu či listovú zeleninu, a to najmä špenát. Priaznivé účinky na hladinu krvného tlaku boli objavené aj u ovsených vločiek a hlavne cesnaku, ktorý je skvelý i na zníženie úrovne cholesterolu. Ďalšími potravinami, ktoré môžu byť nápomocné pri hypertenzii sú zeler, cibuľa, pohánka či dokonca kvalitná horká čokoláda. Naopak je vhodné v jedálničku obmedziť múčne, sladké či smažené jedlá.

cvičenie pri vysokom krvnom tlaku

Zdroj: Shutterstock®

Pre zníženie vysokého krvného tlaku je dôležitý pohyb aj ochrana pred stresom

So zdravou stravou ide ruka v ruke i dostatočný pohyb. Ak máte sedavé zamestnanie, nezabudnite si nájsť nejaký čas aj na fyzickú aktivitu. Skvelé je plávanie i rýchlejšia chôdza či prechádzky v prírode. Pohyb je navyše skvelý spôsob, akým si buď udržiavať hmotnosť, alebo ju v prípade potreby aj znížiť. Ak vás trápi hypertenzia a zároveň i nadváha, zníženie váhy môže mať na hladinu tlaku veľmi pozitívny účinok.

Okrem zaradenia pohybu do svojho života je vhodné z neho naopak čo najviac eliminovať stres. Vyhnúť sa mu v dnešnej uponáhľanej dobe asi nie je úplne možné, ale treba to aspoň skúsiť. Nadmerný stres má totiž negatívny vplyv nielen na úroveň krvného tlaku, ale prakticky na celý organizmus.

Pozri aj: Ako si zvýšiť imunitu? Vyskúšaj recept na zázvorový sirup

bylinky na vysoký krvný tlak

Zdroj: Shutterstock®

Na liečbu vysokého krvného tlaku skúste aj bylinky

Bylinky sú skvelými pomocníkmi pri liečbe mnohých zdravotných ťažkostí. Rovnako vám môžu pomôcť aj s hypertenziou. Známy svojou schopnosťou znižovať krvný tlak je napríklad hloh obyčajný. Jeho červené plody podobné šípkam predstavujú silnú podporu celého kardiovaskulárneho systému. Hloh zlepšuje srdcovú činnosť aj krvný obeh.

Ďalšou skvelou bylinkou je rebríček obyčajný, známy aj ako myší chvostík. Táto rastlina má antiseptické aj antibiotické účinky, podporuje pružnosť ciev a odstraňuje z tela nadbytočnú vodu.

Ak vás trápi hypertenzia, pokojne si uvarte aj chutný čaj z kvetov lipy malolistej. Lipa upokojuje, podporuje i dýchacie ústrojenstvo a blahodarne vplýva na obličky a močové cesty. Tlak aj krvný obeh pozitívne ovplyvňuje aj imelo biele. Spomenúť môžeme ešte ibištek, ktorý má okrem iného aj antioxidačné vlastnosti a podieľa sa na udržiavaní dobrej hladiny cholesterolu.

solenie pri vysokom krvnom tlaku

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia vysokého krvného tlaku

Nakoniec máme pre vás zopár rád, čomu je vhodné sa pri problémoch s vysokým krvným tlakom vyhnúť. V prvom rade je dobré dávať si pozor na soľ. Nadmerná konzumácia soli má negatívny vplyv nielen na hladinu krvného tlaku, ale taktiež napríklad i na stav obličiek. D

enne je ideálne prijať od 2 do 5 gramov soli, čo je maximálne jedna malá lyžička. Môžete ju nahradiť koreninami či sušenými bylinkami. Pamätajte na to, že veľké množstvo soli sa ukrýva aj v salámach či konzervách.

Taktiež je vhodné dávať si pozor na množstvo skonzumovaného alkoholu, kávy či čierneho čaju. Všetky spomenuté nápoje totiž môžu krvný tlak zvyšovať. Jeden pohár dobrého červeného vína či šálka obľúbenej kávy nemusia predstavovať žiadny problém. Riaďte sa však pravidlom, že všetkého veľa škodí. V prípade problému s vysokým krvným tlakom si doprajte tieto nápoje v obmedzenom množstve.  

Ako znížiť krvný tlak? Skúste výživové doplnky!

Medzi ďalšie opatrenia na zníženie krvného tlaku patria aj výživové doplnky, ktoré sa odporúča svojmu telu dopĺňať. Medzi tieto výživové doplnky, ktoré z dlhodobého hľadiska dokážu a môžu znížiť hladinu krvného tlaku, patria

Aktualizovaný článok: 8.9.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Anna Vargová 28.02.19 15:49

AV
karma
100.00

O probléme s vysokým krvným tlakom som už prečítala dosť článkov, stále však objavím niečo nové.
Ďakujem

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 07.03.19 18:48

karma
106.00

Vysoký tlak sa dá trochu upraviť aj stravou, ale treba užívať lieky a merať si aj doma tlak, nie len u lekára.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní