Hrubé črevo predstavuje časť našej tráviacej sústavy. Ide o pokračovanie tenkého čreva s dĺžkou asi 1,5 metra a najväčšou hrúbkou do 8 centimetrov. Tento orgán má viacero dôležitých funkcií. Do hrubého čreva sa dostávajú z tenkého čreva nestrávené zvyšky potravy. V týchto miestach dochádza k zahusťovaniu ich obsahu pôsobením rozličných baktérií, vstrebávaniu vody, solí aj vitamínov a následne i tvorbe pevnej stolice.
V súvislosti s týmto dôležitým orgánom tráviacej sústavy sa môže vyskytnúť viacero zdravotných problémov, a to od hnačky či zápchy až po vážnejšie ochorenia, akými sú napríklad Crohnova choroba alebo obávaná rakovina hrubého čreva. Práve posledné menované ochorenie patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce zhubné ochorenia vôbec, a to hlavne vo vyspelejších krajinách. Dnes je známych niekoľko rizikových faktorov, ktoré majú vplyv a môžu sa podieľať na rozvoji tohto ochorenia. Ktoré to sú? To sa dozviete v nasledujúcom článku!
Pozri aj: Aké sú účinky kurkumy? Toto je 5 dôvodov, prečo jej povedať áno!
1. Genetika
Na rozvoj celého radu chorôb a zdravotných problémov má vplyv v prvom rade genetika, čo je v podstate nami neovplyvniteľný faktor. Niektoré ochorenia sú priamo dedičné. Pri iných sa zvyšuje riziko rozvoja choroby, ak je už známy jej výskyt v rodinnej anamnéze. Jedinec, u ktorého sa v rodine rakovina hrubého čreva už raz alebo viackrát vyskytla, má vyššie riziko vzniku tohto zdravotného problému. Samozrejme, toto ochorenie sa môže rozvinúť aj u osôb, ktoré tento druh rakoviny v rodinnej anamnéze nemajú. Ďalším neovplyvniteľným faktorom je aj vek. Viac ohrozené sú osoby staršie ako 50 rokov. V súčasnosti však táto hranica stále viac klesá.
2. Zlá strava
V súčasnej dobe pretrváva názor, že jedným z najvýznamnejších faktorov, ktoré majú skutočne veľký vplyv na rozvoj menovaného ochorenia, je životný štýl a stravovanie. Zvyšovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva môže strava chudobná na vlákninu aj rôzne vitamíny, napríklad kyselinu listovú. Rizikový je i nadmerný príjem tukov a nasýtených mastných kyselín či pričastá konzumácia červeného mäsa. Pre prevenciu by mala byť strava pestrá a obsahovať všetky dôležité živiny. Vhodná je konzumácia ovocia a zeleniny, celozrnných potravín či rýb, ktoré sú zdrojom zdravých tukov.
Bude ťa zaujímať
3. Nedostatok pohybu
Ako sme spomenuli vyššie, nielen strava, ale aj celkový životný štýl môže mať vplyv na rozvoj rakoviny hrubého hrubého čreva. Za rizikový faktor preto považujeme aj nedostatok pohybu a celkovo sedavý spôsob života. Pozor by si preto mali dávať napríklad osoby so sedavým zamestnaním. Pre zdravie celého organizmu je dôležité udržiavať telo v pohybe. Pravidelne plávajte, behajte alebo sa venujte iným pohybovým aktivitám. Pozor si však dávajte aj na nadmerný stres!
4. Brušná obezita
I nadváha alebo obezita majú vplyv na rozvoj rozličných ochorení a rakovina hrubého čreva nie je výnimkou. Riziková je pritom najmä takzvaná brušná obezita, čiže nadmerné ukladanie tuku v oblasti brucha. Zvýšeným rizikom výskytu menovaného ochorenia sú ohrození muži s pásom väčším ako 102 cm a ženy s pásom väčším ako 88 cm. Práve vhodná strava a dostatok pohybu, ktoré sme spomínali vyššie, sú pre zdravie jedinca veľmi dôležité a môžu človeku pomôcť vyhnúť sa problémom s vyššou váhou, a tým aj ďalším zdravotným problémom.
Bude ťa zaujímať
5. Dlhodobé ochorenia tráviaceho traktu
Posledným faktorom, ktorý súvisí s rozvojom rakoviny hrubého čreva, sú aj rozličné iné ochorenia tráviaceho traktu, najmä tie dlhodobé. Nepodceňujte preto liečbu akýchkoľvek zdravotných problémov, a to napríklad i zápchy či rôznych lokálnych zápalov v čreve. Prispievať k vzniku daného ochorenia môžu aj iné choroby, napríklad cukrovka 2. typu.
Odporúčame: Ako doplniť telu energiu? Tieto potraviny to zvládnu na jednotku!