Diéta pri Crohnovej chorobe: Čo je potrebné v strave obmedziť?

Diéta pri Crohnovej chorobe: Čo je potrebné v strave obmedziť?

Crohnova choroba predstavuje zápalové ochorenie tráviaceho traktu s chronickým priebehom. Spravidla sa u pacienta striedajú fázy remisie, pokoja a úľavy od ťažkostí s aktívnymi fázami, počas ktorých sa objavujú rozličné zdravotné problémy. Medzi typické príznaky radíme hlavne bolesť a kŕče v brušnej oblasti, pridávajú sa hnačky či zástava plynov, nechutenstvo, postupne i strata hmotnosti. Niekedy sa pridávajú i ťažkosti, ktoré nesúvisia priamo s tráviacou sústavou. Môže ísť napríklad o zápal a bolesť kĺbov. Liečba ochorenia je veľmi individuálna. Podávajú sa protizápalové či iné liečivá, potrebný môže byť aj chirurgický zákrok. V rámci liečby je nesmierne dôležitý vhodný jedálniček a vo všeobecnosti správna životospráva. V dnešnom článku sa pozrieme na to, aké by malo byť stravovanie pri Crohnovej chorobe.

Aké sú hlavné zásady pri stravovaní?

Liečba Crohnovej choroby je v podstate ako beh na dlhé trate. V šťastnejšom prípade sa podarí ochorenie dlhodobo potlačiť a držať vo fáze remisie, v horších prípadoch sa aktívne fázy u pacienta pravidelne objavujú. Správne nastavená diéta pomôže udržiavať pacientovi ochorenie lepšie pod kontrolou. Má obrovský význam aj počas aktívnych fáz pri výskyte zdravotných ťažkostí. Dôležité je pritom zmieniť, že hoci existujú určité všeobecné zásady stravovania sa pri Crohnovej chorobe či zoznamy potravín, ktoré sú aj nie sú vhodné, u každého pacienta môže platiť niečo trochu iné. Preto je najvhodnejšie sledovať svoj zdravotný stav a zisťovať, čo človeku skutočne prospieva a čo škodí.

Pacient si môže viesť akýsi stravovací denník, do ktorého si zapisuje to, čo jedáva a ako sa po tom cíti. Vďaka tomu sa dá ľahšie zistiť, ktoré potraviny a jedlá vedú k rozvoju ťažkostí a ktoré treba obmedziť.  Vo všeobecnosti sa odporúča konzumovať radšej viac menších jedál počas dňa. Môže ísť pokojne o päť či šesť malých porcií, medzi ktorými je vhodné dodržiavať trojhodinové odstupy. Strava by mala byť kaloricky výživná a vyvážená, mala by obsahovať dostatok makronutrientov aj mikronutrientov. Okrem toho je nevyhnutné myslieť aj na dostatočný pitný režim. V tomto prípade je naozaj najvhodnejšou voľbou hlavne príjem čistej vody. 

Odporúčame: Priaznivé účinky turistiky: Ako nám prospievajú výlety do prírody?

strava pri Crohnovej chorobe

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré potraviny sú vhodné?

Hoci je vláknina za bežných okolností v strave veľmi dôležitou a vítanou zložkou, v prípade výskytu Crohnovej choroby je potrebné jej príjem výrazne znížiť. Je to o to viac potrebné v prípade zúženia čriev, čo je častá komplikácia spomínaného ochorenia. Potraviny s vysokým podielom vlákniny spravidla výrazne zhoršujú príznaky ochorenia. Aj počas vzplanutia ochorenia a výskytu ťažkostí sa zvyčajne odporúča dodržiavať prísne bezzvyškovú diétu, čiže stravu bez vlákniny. Medzi potraviny s vysokým obsahom vlákniny radíme hlavne zeleninu, ovocie či celozrnné potraviny. Práve tieto potraviny zvyknú robiť osobám s Crohnovou choroby značné ťažkosti.

Medzi vhodné potraviny naopak radíme hlavne tie s vysokým obsahom bielkovín. Vhodné je mäso, a to najmä hydina či ryby, čiže chudé druhy mäsa, taktiež nemastné hovädzie mäso. Spravidla sú dobre znášané aj vajíčka či tofu a ak pacient nemá intoleranciu laktózy, tak aj mlieko a mliečne výrobky. V prípadne, že jedinec nemá problémy s lepkom, je možné do jedálnička zaradiť aj biely chlieb a biele pečivo či cestoviny z bielej múky. Z obilnín je väčšinou vhodná aj obyčajná biela ryža. V menšej miere môže byť vhodná aj konzumácia zemiakov. Z ovocia a zeleniny bývajú lepšie znášané napríklad ošúpané jablká či zrelé banány, melón, avokádo, baklažán či tekvica. Do jedálnička môžu niektorí pacienti zaradiť zeleninové vývary aj zeleninové či zriedené ovocné šťavy a ošúpanú, rozmixovanú a a uvarenú zeleninu či ovocie.

čo nejesť pri Crohnovej chorobe

Zdroj: Shutterstock®

Mnohé potraviny môžu robiť ťažkosti

Ako sme už načrtli vyššie, v jedálničku osoby s Crohnovou chorobou nie sú vítané v prvom rade potraviny bohaté na vlákninu. Pre mnohých chorých je úplným tabu väčšina druhov zeleniny aj ovocia. I vyššie spomínané menej zaťažujúce druhy ovocia a zeleniny môžu byť u niektorých pacientov nevhodné. Rozličné druhy je preto vhodné vždy otestovať v malých dávkach. Zvyčajne človeku značne škodí listová zelenina aj rozličné nadúvajúce druhy zeleniny, brokolica, karfiol, kukurica, šupky z ovocia, citrusy, hrozno, čerešne či sušené ovocie. V strave nie sú spravidla vítané ani strukoviny, oriešky či semienka. Ak pacientovi vyvolávajú ťažkosti mliečne výrobky či potraviny s obsahom lepku, je vhodné z jedálnička vyradiť aj tie. 

V strave by rovnako nemali mať miesto potraviny s vysokým obsahom nezdravých tukov, najmä mastné druhy mäsa, klobásy či údeniny. Maslo môže aj nemusí byť dobre znášané. Ideálne nie sú ani veľmi korenené a vyprážané jedlá, rozličné sladkosti či polotovary, tiež pokrmy s vysokým podielom cukrov alebo umelých sladidiel. V rámci pitného režimu nie je vhodná káva, nápoje s obsahom kofeínu ani sladené nápoje, ktoré môžu zhoršovať symptómy ochorenia. Najmä kofeín môže zhoršovať hnačku, sýtené nápoje zase plynatosť. V prípade alkoholu je to veľmi individuálne. V malom množstve ho niektorí pacienti znášajú lepšie, iní horšie.

Odporúčame: Domáca bylinková soľ: Ako ju pripraviť a z ktorých byliniek?

vitamínové doplnky

Zdroj: Shutterstock®

Na čo ešte nezabúdať?

Čo sa týka stravovania pri Crohnovej chorobe, pacient by mal vždy sledovať i odporúčania lekára či výživového poradcu, a to najmä v prípade výskytu nejakých zdravotných ťažkostí. Samozrejme, človek by nikdy nemal zabúdať počúvať i vlastné telo. Ono napovie, aká strava mu najviac vyhovuje. Odborník však dokáže pacientom s Crohnovou chorobou poradiť aj ohľadom užívania rôznych výživových doplnkov. Strava pri tomto ochorení by totiž mala byť vyvážená a mala by obsahovať všetky látky potrebné pre telo. To však pri diéte, ktorá vylučuje množstvo výživných potravín, ako aj väčšinu druhov zeleniny a ovocia, nie je vždy jednoduché. Navyše, pri Crohnovej chorobe neraz dochádza v tráviacom trakte aj k poruchám absorpcie živín a vitamínov. Jedinec tak môže následne trpieť na nedostatok viacerých nenahraditeľných látok. Rôzne doplnky stravy sú v takomto prípade viac než vítané a nápomocné. Ich užívanie je však dôležité najskôr prekonzultovať s lekárom či odborníkom.

Odporúčame: Čím nahradiť maslo? Čo použiť pri pečení a čo natrieť na chlieb?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní