Najlepšie bylinky na nechutenstvo: Tieto sa oplatí mať vždy po ruke!

Najlepšie bylinky na nechutenstvo: Tieto sa oplatí mať vždy po ruke!

Áno, väčšina ľudí má skôr presne opačný problém. Odolávať svojim chutiam a nezjesť všetko, čo naše oči zazrú, je niekedy ťažké. No mnohí dozaista zažili aj obdobie, v ktorom do úst nedokázali vložiť ani sústo. Odmietanie jedla z dôvodu nechutenstva môže mať rôzne príčiny.

V prvom rade ide o príznak mnohých ochorení. Nechuť do jedla je úplne bežná pri tráviacich ťažkostiach, napríklad bolesti žalúdka a podobne. Rovnako sa tento jav vyskytuje pri poruchách príjmu potravy, onkologických ochoreniach, horúčke či problémoch s pečeňou. Veľký podiel na strate chuti do jedla však môže mať jednoducho len stres.

Nechutenstvo sa veľmi často vyskytuje u detí, tehotných žien či starších jedincov. Ako však navrátiť chuť do jedla? Výbornými pomocníkmi môžu byť rozličné bylinky. Samozrejme, pri ich užívaní je potrebné dávať pozor na odporúčané dávkovanie a rovnako to, pre ktoré skupiny ľudí sú vhodné či naopak nevhodné. A teraz sa spolu s nami pozrite, ktoré bylinky na nechutenstvo sú tie najlepšie. Ktoré pomôžu zlepšiť chuť do jedla a zlepšiť trávenie?

Z ktorých byliniek sú najlepšie čaje na nechutenstvo?

1. Rebríček obyčajný

Ako prvý spomenieme veľmi známy a na našom území značne rozšírení rebríček obyčajný, ktorému sa ľudovo hovorí aj myší chvostík. Túto trvácu bylinu s bielymi až jemne ružovkastými drobnými kvietkami usporiadanými do koncových súkvetí nájdete takmer všade.

Rastie ako burina v okolí obydlí, na záhrade, lúkach aj poliach či pri cestách. Na prípravu záparu vám postačia 2 malé lyžičky sušenej vňate na pohár vriacej vody. Doba lúhovania je 7 až 9 minút. Tento čaj zabezpečí zlepšenie chuti do jedla vďaka podpore vylučovania tráviacich štiav. Podáva sa aj pri tráviacich problémoch či pri menštruačných ťažkostiach.

Odporúčame: TOP zaujímavosti o ľudskej pečeni: Dokáže nám dorásť?!

rebríček

Zdroj: Shutterstock®

2. Palina pravá

Ďalšou bylinkou, ktorá výrazne podporuje chuť do jedla, je aj palina pravá. Obsahuje triesloviny, flavonoidy aj silice, má antiseptické účinky a podporuje tvorbu žalúdočných štiav. Prispieva k správnej funkcii tráviacej sústavy aj dobrej činnosti žlčníka či pečene.

Napomáha eliminovať plynatosť a nadúvanie a dokonca účinne prečisťuje hrubé črevo. Na prípravu palinového čaju vám postačí 1 lyžička sušenej drogy. Nápoj nechajte lúhovať okolo 10 minút. Palinu sa odporúča vkuse používať maximálne dva týždne.

Pozri aj: Ako sa prejavuje salmonelóza? Toto sú dôležité fakty, ktoré treba vedieť!

pamajorán

Zdroj: Shutterstock®

3. Pamajorán obyčajný

Poznáte pamajorán obyčajný? Áno, túto bylinku pod názvom oregano využívame v kuchyni ako korenie. Možno ste však nevedeli o tom, že sušená vňať tejto aromatickej rastliny predstavuje silný prírodný liek na mnohé neduhy. Zabezpečí nielen zvýšenie chuti do jedla, ale upokojuje tiež podráždený žalúdok. Čaj podporuje trávenie.

Okrem toho má však blahodarný vplyv aj na dýchacie ústrojenstvo. Bojuje proti kašľu i hlienom. Jednu až dve polievkové lyžice sušeného pamajoránu zalejte približne 400 ml vriacej vody a nechajte lúhovať okolo 20 minút. Nápoj sceďte a pri ťažkostiach ho popíjate počas celého dňa.

4. Benedikt lekársky

Benedikt lekársky z čeľade astrovité dokáže napohľad zaujať najmä krásnym žltým kvetom, ktorý pripomína kvet bodliaka. Domovinou tejto rastliny je najmä územie Stredomoria či Malej Ázie aj Kaukazu. Darí sa jej v subtropických a morských oblastiach.

Na liečebné účely sa zberá najmä vňať v letných mesiacoch. Benediktový čaj na liečbu nechutenstva si pripravíte z 1 lyžičky sušenej drogy a 2,5 dcl vriacej vody. Nápoj je potrebné nechať lúhovať aspoň 10 minút. Pri ťažkostiach si ho doprajte 2 až 3 razy denne. Tento zápar však môžete používať aj zvonka na ošetrenie rán a kožných ochorení. 

Odporúčame: Ako uvoľniť bolesť krížov? Skús tieto účinné cviky na boľavé kríže

bazalka

Zdroj: Shutterstock®

5. Bazalka pravá

Nakoniec nemôžeme zabudnúť ešte na bylinku, ktorú si možno aj vy pestujete doma na kuchynskom okne či v záhrade, a tou je bazalka pravá. Výluh z listov bazalky je pritom v obmedzenom množstve vhodný aj pre tehotné ženy. Môže pomôcť nielen vrátiť chuť do jedla, ale aj eliminovať plynatosť a je skvelý na podporu trávenia.

Ľudová medicína tiež spomína jeho pozitívny vplyv na tvorbu mlieka. Bazalkový čaj má dokonca i upokojujúce účinky. Pripravíte si ho tak, že 1 čajovú lyžičku sušenej drogy zalejte 2 dcl vriacej vody a necháte lúhovať 10 minút. Po scedení ešte teplé vypite.

Ktoré ďalšie bylinky sa používajú pri nechutenstve či zlom trávení?

  • mäta pieporná
  • horec žltý
  • zemežlč menšia
  • zázvor
  • harmanček
  • fenikel

Bylinná zmes na podporu chuti do jedla a funkčný tráviaci systém

Suroviny:

  • 1 diel vňate rebríčka

  • 1 diel saturejky
  • 1 diel horca
  • 1 diel paliny
  • 1 diel pamajoránu
  • 1 diel vňate ľubovníka

Postup: Uvedené bylinky zmiešame v rovnakom pomere. Čaj pripravíme z 1 ČL zmesi na 250 ml vriacej vody. Necháme lúhovať 10 minút. Až do ústupu ťažkostí podávame trikrát denne. 

Článok aktualizovaný 5.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní