Fenikel v hlavnej úlohe: Zdravé a chutné recepty, ktoré musíte skúsiť

Fenikel v hlavnej úlohe: Zdravé a chutné recepty, ktoré musíte skúsiť
  • 22.02.2023
  • Lenka Biba Slovak

Fenikel je jedna z najviac podceňovaných druhov zeleniny a ak s ňou ešte nevaríte, určite by ste mali začať! Má sviežu, aromatickú anízovú príchuť a možno ju konzumovať surovú, dusenú, praženú alebo dokonca ju možno pridávať do polievok a omáčok.

Fenikel je členom rodiny mrkvy, hoci to nie je koreňová zelenina. Spodná časť jeho dlhých stoniek sa spája a vytvára hrubú, chrumkavú cibuľku, ktorá rastie nad zemou. Nad cibuľou, na špičke stoniek, má svetlé listy, ktoré pripomínajú kôpor.

Keď ide do semena, fenikel tiež vytvára malé žlté kvety medzi listami. Každá jeho časť je jedlá, od cibule až po kvety, a môže sa konzumovať surová alebo varená.

Hoci stonky a listy sú jedlé, recepty z feniklu najčastejšie vyžadujú cibuľku. V surovom stave má chrumkavú štruktúru podobnú zeleru a sviežu chuť sladkého drievka. Pri varení skaramelizuje, získava sladšiu chuť a jemnú textúru, ktorá sa rozplýva v ústach. A navyše, fenikel má nízky obsah kalórií, ale vysoký obsah živín, ako je napríklad vláknina, draslík a vitamín C.

Ako pripraviť fenikel?

Jednou z obľúbených vecí na fenikle je, že jeho charakter sa mení v závislosti od toho, ako ho krájate a ako varíte.

Pokiaľ zatúžite po surovom fenikle, očistite cibuľku a odstráňte z nej všetky kúsky tvrdého jadra. Potom ju namarinujte v citrónovej šťave, olivovom oleji a soli. Takto chrumkavý, na tenké plátky nakrájaný fenikel je chutný samostatne alebo aj v šaláte.

Dochuťte ho bylinkami, orechmi a nastrúhaným parmezánom, posypte vašou obľúbenou zeleninou s trochou olivového oleja a fantastický zdravý snack máte hotový.

Odporúčame: Krémová cviklová polievka s kozím syrom, jablkom alebo čili – 3 verzie s dokonalou chuťou

Feniklový šalát

Ľahký, elegantný a super svieži – tento recept na šalát bez varenia spĺňa všetky plusy. S krémovým avokádom, sviežim pomarančom a čerstvou mätou bude fenikel v dokonalej kombinácii. Navyše, celá príprava trvá len 15 minút!

Ingrediencie:

  • 1 cibuľka feniklu
  • 2 pomaranče
  • 2 čerstvé vetvičky mäty
  • 1 zrelé avokádo
  • ½ čerstvého chilli – podľa chuti
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • soľ a korenie

Postup prípravy:

  • Fenikel odrežte, nakrájajte na tenké plátky a vložte do misky s ľadovou vodou.
  • Ošúpte a nakrájajte 1½ pomaranča a poukladajte na tanier.
  • Vyberte a natrhajte lístky mäty.
  • Odkôstkujte avokádo, nakrájajte a vyberte dužinu.
  • Nakrájajte chilli papričky.
  • Naaranžujte na tanier s feniklom.
  • Zvyšnú pomarančovú šťavu zmiešajte s olivovým olejom.
  • Ochutíme morskou soľou a čiernym korením, na záver šalát pokvapkajte zvyšnou šťavou.

Feniklová polievka

Táto feniklová polievka chutí ako zmes jemnej cibule a anízu v bohatom vývare. Je to také jednoduché a také chutné!

Ingrediencie:

  • ¼ šálky masla
  • 5 stredných feniklových cibúľ – orezaných a rozštvrtených
  • zeleninový vývar
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvé bylinky – na dochutenie

Postup prípravy:

  • Vo veľkej panvici na strednom ohni roztopte maslo.
  • Pridajte fenikel a duste za občasného miešania do zlatista, 7 až 10 minút.
  • Zalejte vývarom a varte, kým fenikel nezmäkne, ešte asi 15 minút.
  • Nalejte do polievkových misiek a dochuťte soľou, korením a čerstvými bylinkami.

Pečený fenikel

Pečený alebo zapekaný fenikel je skvelou zdravou voľbou na ľahký obed či večeru. Ak ste milovníkmi mäsa, pridajte k feniklu aj kúsky toho, ktoré obľubujete.

Ingrediencie:

  • 2 veľké cibule feniklu
  • 1 cibuľka cesnaku
  • olivový olej
  • 50 g tvrdého syra 
  • 250 g krémového syra
  • smotana na varenie
  • soľ a korenie

Postup prípravy:

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Feniklové cibuľky odrežte a nakrájajte na osminky, pričom všetky listnaté vršky si ponechajte v malej miske s vodou.
  • Fenikel vložte do zapekacej misy s celými neolúpanými strúčikmi cesnaku, pokvapkajte 1 polievkovou lyžicou olivového oleja, pridajte štipku morskej soli a čierneho korenia a dobre prelejte vodou.
  • Prikryte alobalom a pečte 1 hodinu.
  • Syr nahrubo nastrúhajte a zmiešajte so smotanou a krémovým syrom.
  • Keď sa fenikel upečie, kliešťami vytlačte mäkký cesnak zo šupiek, roztlačte ho vidličkou a primiešajte k smotane.
  • Nechajte fenikel úplne vychladnúť, potom naň lyžičkou naneste krémovú zmes, prikryte a dajte na noc do chladničky.
  • Na druhý deň predhrejte rúru na 190 °C.
  • Fenikel odkryte a pečte 40 minút, alebo kým nebude zlatistý, bublajúci a horúci.
  • Pred podávaním sceďte všetky odložené feniklové vršky a pripravené jedlo nimi posypte.

Neprehliadnite: TOP recept na šošovicový prívarok – dobrota z červenej šošovice a sladkých zemiakov

Dusený fenikel

Fenikel možno pripravovať na rôzne spôsoby, pričom jeden z najobľúbenejších je práve jeho dusenie. Fantázii sa medze nekladú a pridajte si k nemu vaše TOP ingrediencie, ktoré máte radi a ktoré máte doma vždy po ruke.

Dusený fenikel je dokonca vhodný aj pre deti, ktoré si jeho chuť možno zamilujú.

Ingrediencie:

  • 2 kusy feniklového koreňa
  • 2 polievkové lyžice masla
  • zeleninový alebo slepačí vývar
  • biele víno na podliatie (vynechajte, ak jedlo pripravujete pre deti)
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup prípravy:

  • Pokrájajte fenikel pozdĺžne na hrúbku približne 1 cm a rýchlo opečte na masle na panvici, kým z oboch strán nezhnedne.
  • Podlejte bielym vínom a poduste, kým sa alkohol neodparí.
  • Pridajte trošku vývaru, soľ a korenie podľa chuti a nechajte dusiť 15 až 20 minút, aby sa z omáčky odparila voda, aby následne zhustla.

Odporúčame aj: Recepty pre deti: Čo pripraviť na raňajky, obed či večeru?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní