Hovorí sa im sladké zemiaky, no o zemiaky v skutočnosti nejde. Reč je o batatoch, ktoré nie sú plodom nejakej odrody ľuľka zemiakového, ale rastliny s názvom povojník batatový. Avšak, tak trochu sa podobajú na zemiaky, obdobne sa v kuchyni aj používajú a sú sladké. Pravdepodobne preto im prischlo toto pomenovanie. Dôležitejšie ako názov je však to, že bataty sú skvelou zeleninou s mnohými živinami, ktorú sa oplatí pridať do jedálnička.
Bataty obsahujú sacharidy, vlákninu, menšie množstvo bielkovín a veľa betakaroténu, z ktorého sa v našom tele tvorí vitamín A. Ukrývajú však aj ďalšie karotenoidy, ako luteín a zeaxantín. Zabudnúť nemožno ani na obsah vitamínu C, niektorých vitamínov skupiny B a minerálov, napríklad draslíka.
Sladké zemiaky sú dnes v obchodoch dobre dostupné a pripraviť sa z nich dá množstvo dobrôt. Podobne ako klasické zemiaky sa dajú pripraviť v rúre a podávať ako príloha. Prinášame tri tipy na prílohy v podobe pečených batatov a dva tipy na hlavné jedlo z pečených batatov. Ktorý recept vyskúšate?
Cesnakovo-bylinkové pečené bataty
Ingrediencie:
-
3 väčšie bataty
- 1 až 2 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 až 2 PL zmesi sušených byliniek (rozmarín, tymian, oregano)
- soľ a mleté čierne korenie.
Postup: Bataty ošúpeme a pokrájame na mesiačiky – najskôr nakrájame na 3 cm hrubé kolieska a tie prekrojíme na polovicu. Dáme ich do väčšej misky. V menšej miske si zmiešame olej, pretlačený strúčik cesnaku, bylinky, soľ a korenie. Marinádu nalejeme na bataty, poriadne premiešame a necháme postáť.
Na plech položíme papier na pečenie a poukladáme naň bataty. Ukladáme ich ďalej od seba, aby sa dobre prepiekli zo všetkých strán. Dáme do rúry na asi 15 až 25 minút pri teplote 200 °C.
TIP: Takto pripravené bataty môžeme podávať ako prílohu. Pripraviť k nim môžeme aj dip z 1 bieleho jogurtu, 1 strúčika cesnaku, soli, korenia, petržlenovej vňate, štipky kurkumy a trošky olivového oleja.
Marinované bataty s limetkovou šťavou
Ingrediencie:
-
3 bataty
- 3 PL olivového oleja
- 1 ČL drvenej rasce
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- limetková šťava
Postup: Bataty buď ošúpeme, alebo ak majú peknú šupku, tak ich len poriadne umyjeme. Následne ich nakrájame na tenké plátky s hrúbkou asi 0,5 cm. Bataty osušíme kuchynskou utierkou a pripravíme si marinádu. V menšej miske si zmiešame olivový olej, rascu, pretlačený cesnak a šťavu z limetky. Osolíme a ochutnáme. Podľa chuti pridáme ešte viac soli alebo limetkovej šťavy.
Marinádu nalejeme na bataty a dobre premiešame. Následne ich zakryjeme potravinovou fóliou a odložíme na noc do chladničky. Bataty poukladáme na plech a pri teplote 200 °C ich pečieme asi 10 až 15 z jednej strany a ďalších 10 až 15 minút z druhej strany.
TIP: Skúste k týmto pečeným batatom dip z 250 g kyslej smotany, 1 ČL sušenej cibule, mletých čili papričiek a nasekanej čerstvej jarnej cibuľky. Podľa chuti osoľte.
Odporúčame: Strukoviny v hlavnej role: Výborná kovbojská fazuľa s mletým mäsom
Bataty zapekané so slaným syrom
Ingrediencie:
-
2 väčšie bataty
- 80 až 100 g syru feta
- 2 PL olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
- hrsť čerstvých byliniek
- cibuľka jarná
- slaninka alebo kvalitná šunka
- 2 strúčiky cesnaku
Postup: Bataty umyjeme, osušíme a pozdĺžne aj so šupkou prekrojíme na dve polovice. Rezné strany popicháme vidličkou. Bataty potrieme olejom a reznou stranou ich poukladáme na plech s papierom na pečenie. Dáme do rúry na 40 až 45 minút pri teplote 180 °C. Vnútro batatov musí byť úplne mäkučké
Upečené bataty necháme pár minút ochladnúť a väčšinu dužiny opatrne vyberieme lyžičkou. Dávame pozor, aby sme nepoškodili šupky. K batatovej dužine pridáme časť podrveného syra, soľ, korenie, bylinky a pretlačený cesnak. Premiešame a zmesou naplníme šupky z batatov. Navrch pomrvíme zvyšok syra a posypeme nadrobno nakrájanou slaninkou. Rúru nastavíme na horný ohrev a bataty ešte zapečieme 5 minút. Pred podávaním posypeme nasekanou jarnou cibuľkou.
Chrumkavé batatové hranolky
Ingrediencie:
-
1 kg batatov
- 2 – 3 PL olivového oleja
- 2 – 3 PL škrobu (zemiakového, kukuričného)
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1/2 ČL cesnakového korenia
- podľa chuti mleté čierne korenie, rozmarín, prípadne iné bylinky
- soľ
Postup: Bataty ošúpeme a nakrájame na tenšie hranolky. Dávame pozor na to, aby mali približne rovnakú hrúbku. Následne ich zalejeme v miske studenou vodou a necháme odpočívať aspoň 30 minút. Potom ich scedíme a dôkladne osušíme utierkou. Bataty uložíme do suchej misky, pridáme olivový olej, škrob, mletú papriku, cesnakové korenie, čierne korenie a rozmarín. Dôkladne premiešame. Pred pečením hranolčeky nesolíme.
Batatové hranolky rozprestrieme na plech s papierom na pečenie a dáme do rúry na 20 až 25 minút pri teplote 210 °C. Potom hranolky ešte pretočíme a dopečieme ďalších 10 až 15 minút. Upečené batatové hranolčeky zľahka posolíme a podávame s dipom alebo ako prílohu.
Zapekané bataty s mletým mäsom a cuketou
Ingrediencie:
-
1 väčší batat
- 2 stredné cukety
- 500 g mletého morčacieho mäsa
- 1 PL olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
- 1 cibuľa
- 400 g pasírovaných paradajok
- 120 g syra mozzarella
Postup: Na panvici si rozpálime olej. Pridáme cuketu nakrájanú na kocky, soľ a korenie. Opekáme asi 5 minút a odložíme bokom na tanier. Následne na panvicu pridáme nakrájanú cibuľu a opečieme. Pridáme mäso a dusíme. Keď je mäso hotové, pridáme pasírované paradajky, opečenú cuketu, soľ a korenie a celé podusíme asi 5 minút.
Zapekaciu misku trošku potrieme olejom a poukladáme do nej na malé kocky nakrájaný batat. Následne navrstvíme cuketovo-mäsovú zmes. Posypeme nastrúhanou mozzarellou a dáme piecť do rúry pri teplote 180 °C na asi 30 minút. Po upečení môžeme podávať.
Odporúčame: Ako pripraviť krevety? Tieto fantastické recepty z kreviet musíte skúsiť!