Braxton-Hicksove kontrakcie – čo by mala žena vedieť o falošných kontrakciách?

Braxton-Hicksove kontrakcie – čo by mala žena vedieť o falošných kontrakciách?

Tehotenstvo je rozhodne neľahkým obdobím v živote ženy. Mnohé ženy ho zvládnu bez problémov, no nie je to vždy také jednoduché. Niektoré budúce mamičky musia zvládať silné nevoľnosti a nechutenstvo, iné trápia opuchy nôh či nedostatok energie a u nemalého percenta tehotných sa rozvinie problém s pálením záhy či hemoroidmi. To ešte nerátame závažnejšie komplikácie, ako je napríklad preeklampsia, tehotenská cukrovka či predčasné odlučovanie placenty. 

Avšak, aj keď tehotenstvo nesprevádzajú žiadne problémy, každú ženu čaká pôrod. Ten môže byť síce u niektorých žien menej náročný, no vždy je náročný. Jeho neoddeliteľnou súčasťou sú aj kontrakcie. Okrem pravých kontrakcií existujú aj akési falošné kontrakcie, nazývané Braxton-Hicksove kontrakcie. Čo by o nich mala vedieť každá žena?

Kontrakcie ako dôležitá súčasť pôrodu

Pod pojmom kontrakcia vo všeobecnosti chápeme sťahovanie, skracovanie či zmršťovanie. Ide o činnosť, pri ktorej dochádza k zužovaniu či sťahovaniu. V súvislosti s tehotenstvom a pôrodom predstavujú kontrakcie rytmickú činnosť svalstva maternice, pri ktorej dochádza k pôrodu. Začiatok pôrodu sa prejavuje práve takýmito pravidelnými sťahmi svaloviny maternice, ktoré spravidla naberajú na frekvencii aj intenzite.

Žena ich spravidla pociťuje ako stuhnutie stien maternice a zvýšenie tlaku v maternici, ako aj celkové stuhnutie bruška na pohmat. Kontrakcie sú sprevádzané zmenami krčka maternice. Ich primárnou úlohou je otvoriť krčok maternice a umožniť zostup bábätka do pôrodných ciest.

Vznikajú najmä pôsobením nadmerne vylučovaného oxytocínu, čo je hormón produkovaný v jadrách hypotalamu (v mozgu). K vyplavovaniu tohto hormónu dochádza vo viacerých prípadoch, no v prvom rade pri rozširovaní pôrodných ciest. Oxytocín zabezpečuje sťahy hladkého svalstva maternice pri pôrode dieťaťa aj vypudzovaní placenty. 

Odporúčame: ​Môže mať magnézium vedľajšie účinky? Toto sú príznaky nadbytku horčíka

Čo sú Braxton-Hicksove kontrakcie?

Stretnúť sa možno s termínom Braxton-Hicksove kontrakcie. Tieto kontrakcie nepredstavujú pravé kontrakcie, o ktorých sme hovorili vyššie. Nazývajú sa aj nepravé kontrakcie, falošné, prípravné či cvičné kontrakcie, tiež poslíčkovia. Braxton-Hicksove kontrakcie môžu ženy pociťovať ako nepravidelné a náhle tvrdnutie či stuhnutie bruška. Môžu byť sprevádzané nepríjemným pocitom v oblasti podbruška, prednej časti brucha alebo krížovej chrbtice. 

Poslíčkovia môžu mať rôznu intenzitu. Mnohé ženy ich výraznejšie nepociťujú, iné ich prirovnávajú k menštruačným bolestiam a u niektorých sa prejavujú hlavne ako silnejšie pocity tlaku. Pri Braxton-Hicksových kontrakciách dochádza k sťahovaniu a uvoľňovaniu svaloviny maternice, podobne ako pri pravých kontrakciách. Avšak, pravé kontrakcie vedú k pôrodu a sú nevyhnutným procesom pre narodenie dieťaťa.

Braxton-Hicksove kontrakcie nesignalizujú začínajúci pôrod. Nepravé kontrakcie sú len cvičné a simulujú skutočné kontrakcie. Môžeme povedať, že poslíčkovia postupne pripravujú telo ženy na pôrod, ktorý sa však udeje v rozpätí niekoľkých týždňov až mesiacov. Tieto nepravidelné krátke predčasné sťahy napomáhajú pôrodné cesty pripraviť na pôrod a udržiavať svalovinu maternice, takpovediac, vo forme. Tiež podporujú prekrvenie maternice. Na rozdiel od pravých kontrakcií nespôsobujú zmeny na krčku maternice. 

Kedy sa objavujú Braxton-Hicksove kontrakcie?

Maternica formou sporadických sťahov môže, takpovediac, cvičiť prakticky počas celého tehotenstva. Prvé falošné kontrakcie sa v maternici začínajú objavovať už od 6. týždňa tehotenstva, nie sú však spravidla navonok citeľné. Budúca mamička ich môže začať cítiť obvykle po 20. týždni tehotenstva. Mnohé ženy si ich však začínajú uvedomovať až koncom druhého trimestra alebo začiatkom tretieho trimestra, niekedy až po 33. alebo 34. týždni, prípadne vôbec.

Avšak, čím bližšie je pôrod, tým sú obvykle Braxton-Hicksove kontrakcie častejšie a intenzívnejšie. Spravidla sa však nevyskytujú viac ako 4-krát za hodinu a viac ako 8- až 10-krát počas dňa. Maternica pritom predstavuje svalový orgán, ktorý je vzrušivý a na rôzne podnety môže reagovať práve falošnými kontrakciami. Poslíčky môžu ženy vo zvýšenej miere pociťovať napríklad:

  • pri nadmernej fyzickej námahe,
  • pri dvíhaní ťažkých bremien,
  • po rýchlej chôdzi, 
  • po pohlavnom styku,
  • po prudkom pohybe,
  • z dôvodu únavy,
  • z dôvodu plného močového mechúra,
  • z dôvodu dehydratácie,
  • pri nedostatku horčíka,
  • pri nadmernej psychickej záťaži a strese.

Odporúčame: Bolesti v podbrušku v tehotenstve – čo signalizujú v prvom, druhom alebo treťom trimestri?

Ako odlíšiť Braxton-Hicksove kontrakcie od skutočných kontrakcií?

Mnohé tehotné ženy si môžu Braxton-Hicksove kontrakcie ľahko zmýliť s pravými kontrakciami, najmä ak sú falošné kontrakcie intenzívnejšie, alebo je žena blízko pôrodu, prípadne je len prvorodička a ešte nemala s pravými a nepravými kontrakciami skúsenosti. Je však dôležité vedieť Braxton-Hicksove kontrakcie odlíšiť od tých pravých, ktoré poukazujú na začínajúci pôrod. 

Existuje viacero spôsobov, ktorými možno rozlíšiť poslíčky od pravých kontrakcií. Zásadným rozdielom je fakt, že pravé kontrakcie sú veľmi pravidelné a intervaly medzi jednotlivými sťahmi sa postupne skracujú a Braxton-Hicksove kontrakcie sú nepravidelné, objavujú sa sporadicky.

Ako druhé je pri odlišovaní pravých kontrakcií od nepravých potrebné sledovať ich intenzitu. Skutočné kontrakcie sú bolestivé, silné a ich intenzita sa stupňuje. Poslíčky nebývajú veľmi bolestivé, skôr len nepríjemné, prípadne menej intenzívne (ako mierne menštruačné kŕče) a nezintenzívňujú sa, práve naopak, ustupujú. 

Ďalšie rozdiely medzi Braxton-Hicksovými a pravými kontrakciami:

  • poslíčky sú krátke (približne 10 až 15 sekúnd), pravé kontrakcie zvyčajne trvajú minimálne 30 sekúnd,

  • poslíčky zvyknú ustáť po zmene polohy, oddychu či dychovom cvičení, pravé kontrakcie neustávajú,
  • poslíčky neobmedzujú ženu v pohybe, rozprávaní alebo akejkoľvek činnosti, pri pravých kontrakciách má žena obvykle problém chodiť či rozprávať,
  • poslíčky možno pociťovať už po 20. týždni tehotenstva, pravé kontrakcie sa aj v prípade predčasného pôrodu zvyknú objavovať po 37. týždni,
  • poslíčky spravidla nie sú sprevádzané inými symptómami, pri pravých kontrakciách sa objavujú aj ďalšie známky blížiaceho sa pôrodu, napr. mierne špinenie, odchod hlienovej zátky, odtok plodovej vody, bolesti chrbta, pocit tlaku na konečník,
  • poslíčky sa objavujú častejšie poobede, v podvečer či v noci po aktívnom dni, pravé kontrakcie sa objavia kedykoľvek.

Pri výskyte poslíčkov sa odporúča uvoľnené a rytmické dýchanie, zmena polohy (napríklad prechádzanie sa alebo ľahnutie na jeden bok), dostatočný pitný režim, vyprázdnenie močového mechúra, niečo malé pod zub, odpočinok, teplá sprcha alebo kúpeľ. Ak po týchto opatreniach kontrakcie úplne ustúpia, pravdepodobne nejde o pravé kontrakcie a pôrod sa nezačína. 

Kedy neodkladne vyhľadať lekársku pomoc?

  • Ak sa poslíčky s tuhnutím brucha v ranom alebo neskoršom štádiu tehotenstva objavujú častejšie ako 10-krát počas dňa a viac ako 5-krát za hodinu.
  • Ak sa kontrakcie v blízkosti termínu pôrodu zintenzívňujú a intervaly medzi nimi sa skracujú. 
  • Ak sú kontrakcie sprevádzané prudkými bolesťami brucha alebo krvácaním z rodidiel.
  • Ak sú nepravidelné a málo intenzívne kontrakcie, ktoré sú zjavne poslíčky, sprevádzané inými ťažkosťami – napríklad krvácaním.
  • Ak ste spozorovali odtok plodovej vody.
  • Ak vnímate akékoľvek čudné pocity či nezvyčajné príznaky a nie ste si istá svojím zdravotným stavom. 

Odporúčame: ​Karob alebo kakao? Čo je zdravšie a aký je medzi nimi rozdiel?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní