Domáca bylinková soľ: Ako ju pripraviť a z ktorých byliniek?

Domáca bylinková soľ: Ako ju pripraviť a z ktorých byliniek?

Používate v kuchyni bylinkovú soľ? Je to skvelý pomocník pri varení, ktorý kombinuje viaceré chute a s ľahkosťou nám pomôže dochutiť rôzne pokrmy. Ide spravidla o zmes soli a najrozličnejších sušených byliniek a korenín. V jednom kroku tak jedlo môžeme osoliť a zároveň podčiarknuť jeho chuť aj vôňu petržlenovou vňaťou, oreganom, horčičnými semienkami či ďalšími surovinami. Bylinková soľ je skrátka v každej kuchyni viac než vítaná, najmä, ak sa v nej pravidelne a s láskou varí. Možné je ju pritom zakúpiť takmer v každom bežnom obchode s potravinami. Čo tak si však pripraviť vlastnú bylinkovú soľ v pohodlí domova? Ak si navyše doma pestujete a sušíte vlastné bylinky, je to o dôvod viac, aby ste to vyskúšali. Poďme sa pozrieť, ako na to!

Čo budeme potrebovať?

Príprava vlastnej bylinkovej soli predstavuje skvelý spôsob, ako spotrebovať časť vypestovaných a vysušených byliniek. Zároveň je to možnosť, ako získať bylinkovú soľ presne podľa vlastných preferencií, a teda s obľúbenými bylinkami, ktoré by ste v takejto kombinácii v obchode ani nenašli. Výroba je pritom úplne jednoduchá a postačí nám na to zopár vecí. Potrebovať v prvom rade budeme, samozrejme, soľ.  Vhodná je morská soľ, ktorá je zdrojom mnohých minerálov, taktiež himalájska soľ. Okrem toho si pripravíme bylinky podľa chuti. Taktiež budeme potrebovať nádoby na uskladnenie, ideálne menšie sklenené nádobky, ktoré sa dajú dobre uzavrieť.

V mažiari si poriadne rozdrvíme vybrané bylinky, môžeme k nim pridať aj mleté čierne korenie či sušený cesnak. Pridáme soľ a taktiež ešte premiešame, prípadne podrvíme, aby sa všetky chute a vône dôkladne prepojili. Množstvá surovín nemusíte nijako zvlášť riešiť. Orientujte sa podľa vzhľadu, farby či vône, podľa toho, ako veľmi výraznú chcete bylinkovú soľ mať. Mala by byť pekne zelenkastá a krásne voňať. Hotovú soľ uskladníme vo vhodných nádobách a môžeme začať používať.

Odporúčame: Čím nahradiť maslo? Čo použiť pri pečení a čo natrieť na chlieb?

bylinky

Zdroj: Shutterstock®

Aké bylinky sú vhodné?

Pri kombinovaní byliniek pri príprave bylinkovej soli sa fantázii medze nekladú. Platí však, že je vhodné použiť zmes maximálne piatich až šiestich bylín, aby sa jednotlivé bylinky mohli svojou arómou dostatočne prejaviť. Taktiež je vhodné držať sa toho, že silne aromatické bylinky používame vždy s mierou. A ktoré byliny sú teda najideálnejšie? Vhodná je napríklad petržlenová vňať či ligurček, ktoré perfektne podčiarknu chuť vývaru. Ligurček navyše podporuje trávenie a chuť do jedla. Veľmi vhodné sú rozličné stredomorské byliny, napríklad rozmarín či tymian.

Rozmarín lekársky obsahuje mnohé minerály, upokojuje nervový systém a zbavuje telo nadbytočnej vody. V kuchyni sa ho rozhodne oplatí používať. Taktiež sú skvelé bazalka so saturejkou. Zabudnúť nemôžeme ani na pamajorán, čiže oregano. Ak chcete vyskúšať niečo netradičné, zvoľte kombináciu mäty a citrónovej kôry. Použiť možno fenikel aj kôpor. Nebojte sa však použiť aj bylinky, ktoré pri varení nie sú využívané hlavne u nás až tak často. Do bylinkovej soli sa totižto skvele hodí aj sušená šalvia, palina, materina dúška či dokonca levanduľa.

príprava bylinkovej soli

Zdroj: Shutterstock®

Ako domácu bylinkovú soľ používať?

Domácu bylinkovú soľ môžeme bežne pri varení používať na dochutenie prakticky všetkých pokrmov, a to pri príprave mäsa aj rýb, polievok, omáčok, šalátových zálievok, dresingov, nátierok, strukovinových jedál aj cestovín. Vytvoriť si môžete bylinné zmesi vhodné pre rozličné kuchyne. Ak obľubujete taliansku kuchyňu, zvoľte bazalkovo-rozmarínovú soľ. Pri varení francúzskych špecialít sa osvedčí soľ s tymianom, oreganom aj levanduľou. Spomínaná kombinácia mäty a citrónovej kôry sa hodí do orientálnych pokrmov, taktiež skvelo doplní chuť zeleninových šalátov či ryže.

Soľ s kôprom je vhodná do nátierok či k bielemu mäsu. Kombinácia rozmarínu a tymianu je skutočne všestranná. Takáto soľ sa hodí aj k zemiakom či zverine. Pridajte saturejku a máte skvelú kombináciu do strukovinových jedál. Tieto bylinky totiž účinne bojujú proti plynatosti, ktorú mnohým strukoviny spôsobujú. S bylinkovou soľou však neváhajte v prvom rade sami experimentovať, aby ste objavili množstvo nových skvelých chutí.

Odporúčame: Otrava slnkom verzus spálenie: Ako ich rozoznať a ako sa im vyhnúť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní