TOP 7 dôvodov, prečo jesť kivi: Kto by si ho mal dopriať i každý deň?

TOP 7 dôvodov, prečo jesť kivi: Kto by si ho mal dopriať i každý deň?

Ovocie kivi pozná a aspoň raz ochutnal pravdepodobne každý z nás. Ide o exotické ovocie, ktoré je však veľmi dobre dostupné aj v našich obchodoch, a to v podstate celoročne. Je to plod popínavej rastliny zvanej aktinídia čínska, latinsky Actinidia deliciosa. Jej pôvod môžeme hľadať v Číne, no dnes je lahodné ovocie pestované hojne na juhu Európy, v Austrálii aj Amerike. 

Kivi je charakteristické svojou hnedou chlpatou šupkou a sýtozelenou dužinou. Zároveň hovoríme o veľmi zdravej potravine, ktorá má nášmu telu čo ponúknuť. Je mnoho dôvodov, prečo konzumovať kivi pravidelne a my sa v dnešnom článku pozrieme na niektoré z nich.

1. Je veľmi výživné

Kivi je skutočne výživný ovocný plod, ktorý ľudskému telu doplní množstvo dôležitých látok. Obsahuje menšie množstvo bielkovín a okrem toho i pre tráviaci systém dôležitú vlákninu. Ďalej sa v ňom ukrývajú viaceré vitamíny skupiny B, taktiež vitamíny E či C. Z minerálov v ňom nájdeme draslík, fosfor, horčík aj vápnik. Kivi obsahuje len okolo 50 kalórií na 100 gramov.

Nutričné hodnoty ovocia KIVI

Jeden kus kivi, ktorého váha je okolo 70 g, má:

  • 0,8 g bielkovín
  • 10,1 g sacharidov
  • 6,2 g cukru
  • 2 g vlákniny

Odporúčame: Prečo jesť grapefruity? Pre toto sa oplatí obľúbiť si ich horkú chuť!

čo obsahuje kivi

Zdroj: Shutterstock®

2. Posilňuje imunitný systém

Ako sme spomenuli vyššie, kivi radíme medzi zdroje vitamínu C. Je potrebné však zmieniť, že tohto vitamínu obsahuje skutočne veľké množstvo. Každý 1 g ovocia ukrýva približne 1 mg dôležitého vitamínu C. Vďaka tomu je kivi skvelým pomocníkom na podporu imunity. Spomenutý vitamín je dôležitý pre správnu funkciu imunitného systému. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti infekčným a vírusovým chorobám.

3. Pomáha prekyslenému organizmu

Kivi sa do jedálnička oplatí zaradiť i v prípade, že vás trápi prekyslený organizmus. Kyslé prostredie v tele predstavuje skvelé podmienky pre množenie kvasiniek aj škodlivých baktérií a zvyšuje riziko rozvoja rôznych zdravotných problémov. Naša strava by mala obsahovať dostatok zásaditých potravín a zásadotvorné by mali prevažovať nad tými kyselinotvornými. Tak je možné udržať vhodné pH vnútorného prostredia nášho tela. Okrem kivi pôsobia v tele zásadito aj kapusta, špargľa, cesnak a na prekvapenie napríklad aj citróny.

vplyv kivi na oči

Zdroj: Shutterstock®

4. Ochraňuje oči

Chlpaté kivi prispieva aj k ochrane našich očí. Toto sladučké ovocie totiž obsahuje luteín a zeaxantín. Ide o dôležité karotenoidy, ktoré sa vo veľkom množstve nachádzajú aj v našich očiach. Ukrývajú sa napríklad v makule, ktorá je centrom najostrejšieho videnia. Tieto látky so silnými antioxidačnými vlastnosťami spomaľujú vznik degeneratívnych zmien na sietnici. Preventívne pôsobia proti makulárnej degenerácii a šedému zákalu. Oči chránia pred oxidačným stresom.

5. Je bohaté na antioxidanty

Plody aktinídie sú plné látok, ktoré sú známe svojimi antioxidačnými účinkami. Práve antioxidanty pomáhajú v našom tele bojovať s voľnými radikálmi a chránia bunky pred poškodením. Vďaka tomu prispievajú k znižovaniu rizika mnohých civilizačných ochorení, na ktorých rozvoji sa podieľajú aj voľné radikály. Ide napríklad o rôzne druhy rakoviny či srdcové choroby. Kivi je pripisované dobré preventívne pôsobenie napríklad proti rakovine hrubého čreva či žalúdka.

zdravé srdce

Zdroj: Shutterstock®

6. Podporuje zdravie srdca

Kivi prospieva aj nášmu srdcovo-cievnemu systému. Vďaka svojmu zloženiu toto ovocie podporuje správnu činnosť srdca, rovnako má priaznivý vplyv na stav ciev a ich pevnosť či priechodnosť. Taktiež podporuje dobrú hladinu krvného tlaku. Kivi však obsahuje aj množstvo látok, ktoré sú potrebné pre dobrý stav svalov či kvalitu kostí.

7. Pomáha pri astme

Na záver môžeme ešte spomenúť, že kivi sa do jedálnička oplatí zaradiť aj pri problémoch s astmou. Toto ovocie sa ukazuje ako dobrý podporný prostriedok, ktorý znižuje frekvenciu a závažnosť záchvatov pri spomínanom ochorení. Je to vďaka jeho zloženiu a obsahu rozličných bioflavonoidov či enzýmov. Kivi sa vo všeobecnosti odporúča konzumovať aj pri rôznych infekciách dýchacích ciest. Celkovo má priaznivý vplyv na dýchacie funkcie aj u zdravých jedincov.

Zaujímavé fakty o kivi

  • Kivi môže dorásť až do výšky 10 metrov. 
  • Kivi (strom) môže ovocie produkovať až 30 rokov.
  • Každý rok je vypestovaných 1 milión ton tohto chlpatého ovocia. Väčšina sa pestuje v Taliansku, Čile a na Novom Zélande. 
  • Ak chcete rýchlejšie zaspať, hodinu pred spánkom by ste mali zjesť 2 kusy tohto ovocia.

Aktualizovaný článok: 18.4.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní