Už ste skúsili konopný čaj? Objavte jeho jedinečné účinky!

Už ste skúsili konopný čaj? Objavte jeho jedinečné účinky!

Rôzne potraviny či iné produkty z konopy siatej sú v súčasnej dobe čoraz známejšie, obľúbenejšie a viac využívané. Napríklad konopné semená môžeme zaradiť medzi akési superpotraviny, ktoré sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. Obsahujú množstvo bielkovín aj nenasýtených mastných kyselín, podporujú vyprázdňovanie a normalizujú hladinu cholesterolu. Skvelý je aj konopný olej. Ten rovnako ukrýva mnoho cenných látok, priaznivo vplýva na hormonálny systém taktiež na kvalitu vlasov či pokožky. A čo taký konopný čaj? Už ste ho ochutnali? V článku vám prezradíme, aké sú jeho účinky.

Čo vieme o konope siatej?

Ako prvé si môžeme prezradiť zopár informácií o samotnej konope siatej, často prezývanej aj ako technické konope. Ide o jednoročnú rastlinu z čeľade konopovité s latinským názvom Cannabis sativa. Charakteristická je najmä svojimi listami, ktoré sú dlaňovito zložené z 5 alebo 7 ostro kopijovitých lístkov s pílkovitým okrajom. Konopa je dvojdomá, čiže rozoznávame samčie a samičie rastliny. Plodom je nažka, v ktorej sa ukrývajú sivasté až svetlohnedé semená. Konopa siata našla bohaté priemyselné využitie. Je pestovaná na mnohých územiach v Európe, Ázii aj Amerike.

Tento druh konopy je využívaný najmä preto, lebo má len minimálny obsah omamnej látky THC, preto sa nedá nelegálne zneužiť. V konope siatej sa týchto látok ukrýva menej ako 0,3 percenta, kým na porovnanie niektoré odrody konopy indickej, respektíve hašišovej, ktorá je zneužívaná na výrobu drog, môžu dosiahnuť až do 40 % THC. Konopa siaha našla uplatnenie v lekárstve, potravinárstve aj ďalších oblastiach priemyslu. Zo získaného vlákna sa napríklad tká textil, zo semien sa tiež pripravuje múka, olej či otruby.

Odporúčame: TOP bylinky na problémy so štítnou žľazou: Ktoré sú nápomocné?

účinky konopného čaju

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky konopného čaju?

Spomínaný konopný čaj, o ktorom si prezradíme niečo viac, je pripravovaný zo sušených konopných listov. Tie sú pritom zdrojom cenných esenciálnych olejov, mnohých minerálov či látok s antioxidačnými účinkami. Čaj z konopy siatej vplýva pozitívne na ľudský organizmus vo viacerých smeroch. V prvom rade prispieva k upokojeniu a uvoľneniu nervovej sústavy. Pôsobí proti úzkosti, depresívnym stavom a iným psychickým ťažkostiam. Taktiež podporuje uvoľnenie svalstva. Veľmi dobre pôsobí pri problémoch so spánkom, najmä pri nespavosti.

Konopným čajom tiež môžeme podporiť zdravie a dobrú funkciu tráviaceho systému. Pomáha pri nevoľnosti a upravuje chuť do jedla. Môže tiež priniesť úľavu od rozličných zažívacích ťažkostí, napríklad od zápchy či kŕčov, taktiež môže pomôcť zmierniť príznaky pri rôznych chronických ochoreniach tráviaceho traktu. Čaj z konopných lístkov má vďaka svojmu zloženiu tiež blahodarný vplyv na hladinu krvného tlaku, cholesterolu či cukru v krvi, taktiež podporuje imunitu. Okrem toho sa osvedčil ako dobrý pomocník na tlmenie rôznych druhov bolestí, napríklad chronických bolestí či migrény.

sušené listy konopy

Zdroj: Shutterstock®

Kedy a ako ho vyskúšať?

Po sušených lístkoch konopy siatej na prípravu čaju sa môžete poobzerať na internete aj v lekárňach či predajniach so zdravou výživou. Na trhu sa dajú nájsť čaje z rastlín pestovaných na ekologickom poľnohospodárstve a rastlín pestovaných a sušených priamo na Slovensku. Zo sušených konopných lístkov sa pripravuje čaj podobne ako z iných liečivých byliniek. Na šálku horúcej vody, nie však vriacej, postačí jedna lyžička čajoviny. Necháme pár minút lúhovať a potom scedíme. Môžeme osladiť medom a citrónom.

Konopný čaj je vhodné po malých dúškoch piť, keď sa potrebujeme uvoľniť a zrelaxovať. Zaháňa nervozitu a napätie. Vhodné je ho vyskúšať, ak vás trápia problémy s nespavosťou, či ťažkosti spojené so syndrómom dráždivého čreva alebo Crohnovou chorobou. Taktiež býva tento nápoj, ako aj iné produkty z konopy, využívaný ako podporný prostriedok na tlmenie bolestí či vo všeobecnosti ťažkostí pri rozličných chronických ochoreniach, napríklad aj pri liečbe reumatickej artritídy, sklerózy multiplex, Parkinsonovej choroby alebo aj počas chemoterapie.

Bude vás zaujímať: TOP dôvody, prečo jesť žeruchu: Vedeli ste vôbec o jej účinkoch?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní