Ako si doplniť selén? Pred nedostatkom nás ochránia tieto potraviny!

Ako si doplniť selén? Pred nedostatkom nás ochránia tieto potraviny!

Medzi hlavné prejavy nedostatku selénu, ktorý predstavuje pre naše telo nenahraditeľný minerál, môžeme zaradiť zníženú odolnosť voči infekciám a pokles imunity, nadmernú únavu, vypadávanie vlasov aj zhoršenú kvalitu kože, objaviť sa môžu i problémy so štítnou žľazou či srdcovo-cievnym systémom. Selén je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami a nášmu telu by rozhodne nemal chýbať. Doplniť si ho môžeme síce aj výživovými doplnkami, no prečo nepodporiť jeho hladinu radšej pestrou stravou? V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ktoré potraviny sú skutočne bohaté na dôležitý selén.

Odporúčame: Ako ušetriť na vitamínoch a ako si ich vybrať správne?

para orechy

Zdroj: Shutterstock®

Para orechy

Snáď najznámejším zdrojom selénu sú chutné para orechy, ktoré ich majú skutočne aj na rozdávanie. V podstate už zopár kúskov týchto orieškov dopraví do tela viac selénu, ako je jeho denná odporúčaná dávka. Na ich skonzumované množstvo si treba dávať pozor. Podobne ako iné orechy sú poriadne kalorické, ale, samozrejme, i veľmi zdravé. Stačí, ak si do jogurtu či raňajkovej kaše hodíme dva či tri kúsky. Para orechy doplnia telu aj cennú vlákninu a zdravé tuky. Priaznivo vplývajú na hladinu cholesterolu aj činnosť mozgu.

Morčacie mäso

Okrem para orechov patria medzi najlepšie zdroje selénu jednoznačne mnohé potraviny živočíšneho pôvodu. Vhodné je, ak sa z času na čas objaví v jedálničku napríklad chutné morčacie mäso. Spomínaný minerál sa však ukrýva aj v hovädzine či kuracine. Veľké množstvá selénu vedia nášmu telu ponúknuť taktiež rozličné vnútornosti, napríklad srdcia či pečeň. Spomínané potraviny sú dobrým zdrojom mnohých ďalších živín, najmä bielkovín, vnútornosti sú tiež bohaté na železo.

krevety

Zdroj: Shutterstock®

Losos, tuniak, krevety

Aj mäso vodných živočíchov predstavuje spoľahlivý zdroj telu prospešného selénu. V jedálničku sú rozhodne vítané rozličné druhy rýb. V obsahu selénu vynikajú najmä tuniaky, taktiež losos, slede, halibut alebo sardinky. Zabudnúť nemôžeme ani na drobnejšie živočíchy a rozličné plody mora, ako sú homáre, kraby, langusty i krevety či mušle. Rôzne morské ryby aj živočíchy sú však rovnako zásobárňou mnohých ďalších dôležitých látok, napríklad omega mastných kyselín, vitamínu D, jódu, zinku aj iných minerálov.

Ovsené vločky

Aj potraviny rastlinného pôvodu obsahujú určité množstvá selénu. Tento minerál si doplníte napríklad vtedy, keď si na raňajky naservírujete misku ovsených vločiek s nejakým sušeným alebo čerstvým ovocím. Ovsené vločky telu poslúžia aj na doplnenie mangánu, fosforu či vlákniny. Majú priaznivý vplyv na trávenie aj hladinu cholesterolu. Zdrojom selénu je rovnako aj celozrnná múka a výrobky z nej, napríklad celozrnné cestoviny. Okrem toho sa do jedálnička z hľadiska dopĺňania spomínaného minerálu oplatí zaradiť aj prírodnú nelúpanú ryžu.

Odporúčame: Čím nahradiť maslo? Čo použiť pri pečení a čo natrieť na chlieb?

shiitake hríby

Zdroj: Shutterstock®

Huby

Ďalším rastlinným zdrojom selénu sú rozličné druhy húb. Pochutnávať si môžete na tradičných šampiňónoch, jedálniček si však môžete spestriť napríklad i hríbmi portobello. Značné množstvo cenného selénu tiež obsahujú hríby shiitake. Tie sú považované za liečivú hubu a symbol dlhovekosti. Majú priaznivý vplyv na imunitu, hladinu cholesterolu aj nervový systém. Napomáhajú prečisťovať telo a doplnia mu i bielkoviny či viaceré vitamíny skupiny B.

Slnečnicové semienka

Do raňajkovej kaše z ovsených vločiek si môžete pridať i jednu či dve lyžice slnečnicových semienok, a vďaka tomu svojmu telu doprajete selénu ešte o čosi viac. Tieto nenápadné semienka sa do jedálnička oplatí zaradiť aj z mnohých ďalších dôvodov. Môžeme spomenúť, že obsahujú aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny či vitamín E a vďaka svojmu zloženiu prispievajú k dobrej kvalite kože či zníženiu cholesterolu.

vajcia

Zdroj: Shutterstock®

Vajíčka

Posledným zdrojom nenahraditeľného selénu v našom zozname sú zdravé vajíčka. Jedno vajce pritom pokryje približne pätinu z odporúčaného denného príjmu daného minerálu. Vajcia však vo všeobecnosti predstavujú veľmi výživnú potravinu. Sú plné bielkovín, zdravých tukov, vitamínov skupiny B aj vitamínov E či D. Okrem toho sa v nich ukrývajú aj karotenoidy luteín a zeaxantín, ktoré majú veľký význam pre náš zrak. Obsiahnutý cholín zase podporuje nervy aj svaly.

Odporúčame: Ako si doplniť horčík? Správnou voľbou je týchto 7 potravín!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní