Čím nahradiť maslo? Čo použiť pri pečení a čo natrieť na chlieb?

Čím nahradiť maslo? Čo použiť pri pečení a čo natrieť na chlieb?

V dnešnom článku sa pozrieme na rôzne alternatívy pre klasické maslo z kravského mlieka. Je mnoho dôvodov, prečo môže človek hľadať rozličné náhrady masla. Kvalitné maslo nie je napríklad ani zďaleka nízkokalorické či nízkotučné, a tak môže byť z jedálnička ľahko vyradené z dôvodu šetrenia kalórií, redukcie váhy či stráženia si línie. 

Niekedy ho tiež človek potrebuje, doma sa minie a obchod je ďaleko. Zároveň ide o výrobok živočíšneho pôvodu, takže ho napríklad zo stravy vyraďujú vegáni. Často ho však škrtnú aj osoby, ktoré skrátka uprednostňujú rastlinnú stravu. Niekto na to môže mať rovnako zdravotné dôvody. U ľudí, ktorých trápi napríklad laktózová intolerancia, nie je maslo v jedálničku tak celkom vítané. 

A čím ho teda nahradiť? Čo použiť pri varení a pečení a čo natrieť na chrumkavé pečivo? Dá sa nahradiť maslo olejom? Čím môžete vymastiť formu? Máme pre vás hneď niekoľko tipov!

Odporúčame: Prekvapivé účinky bromelínu: Ako telu poslúži táto látka?

olivový olej

Zdroj: Shutterstock®

Najlepšie náhrady masla:

1. Olivový olej alebo iný rastlinný olej

Prvou vďačnou náhradou klasického masla je olivový olej. Olej poslúži ako náhrada masla v receptoch. Čo sa týka pomeru, tak oleja zvyčajne používame približne o štvrtinu menej ako masla. V receptoch tak môžeme napríklad 100 g tradičného masla nahradiť práve 75 ml olivového oleja, 1 šálka masla sa rovná 3/4 šálky oleja a podobne.

Takýmto spôsobom sa dá maslo nahradiť napríklad pri pečení rôznych múčnikov a pečiva, pri príprave omáčok či dokonca zemiakovej kaše.

Samozrejme, použiť je možné aj iné oleje, napríklad repkový. Pri použití chuťovo výraznejších olejov, akým je napríklad avokádový olej, je ich vhodné miešať s tými neutrálnejšími. Použiť sa dá aj kokosový tuk (kokosový olej). 

2. Grécky jogurt

Ak je v recepte uvedené maslo a vy ho potrebujete nahradiť, pretože ho práve doma nemáte alebo zo zdravotných či iných dôvodov, môžete siahnuť po gréckom jogurte.

Je to hlavne skutočne nízkokalorická a zároveň veľmi zdravá alternatíva masla. Môžete ho použiť pri pečení rôznych múčnikov, či už báboviek, korpusov, závinov a rôznych iných tradičných koláčov.

Pomer je 1:1, čiže pridávame do cesta toľko gramov jogurtu, koľko je v recepte uvedeného masla. Rôzne múčniky či pečivo budú vďaka jogurtu šťavnaté a obohatené o poriadnu dávku bielkovín.

Odporúčame: Je používanie alobalu škodlivé? Tu je celá pravda o hliníku!

jablkové pyré

Zdroj: Shutterstock®

3. Tekvicové alebo jablkové pyré

V rôznych druhoch cesta môžete namiesto maslo použiť aj jablkové či tekvicové pyré. Odstránime tak z pripravenej pochúťky nielen kalórie, ale v prípade potreby aj laktózu, s ktorou sa mnohí nekamarátia. Jablká buď nadrobno nastrúhame alebo úplne rozmixujeme. Tekvicu najskôr upečieme a následne rovnako rozmixujeme.

Jablkové pyré pridávame do cesta v rovnakom množstve, v akom malo byť pridané maslo. V prípade tekvicového pyré pridávame 3/4 hmotnosti predpísaného množstva masla, čiže namiesto 100 g masla použijeme 75 g pyré z tekvice.

Tieto náhrady masla sa opäť hodia do rôznych koláčov, napríklad aj do chutných muffinov či iného sladkého pečiva. Vďaka nim budú múčniky šťavnaté, vláčne a obohatené o mnohé vitamíny aj minerály.

4. Avokádo

Avokádo predstavuje skvelú náhradu masla, ktorú je možné použiť nielen pri pečení, ale rovnako sa dá natrieť na chlieb, a teda zastúpi maslo napríklad pri príprave obložených chlebíčkov. Avokádo zároveň radíme k najlepším rastlinným zdrojom veľmi zdravých tukov. 

Dužinu zrelého avokáda stačí poriadne roztlačiť a pridať do receptu v takomto množstve, v akom malo byť použité aj maslo, čiže v pomere 1:1. Avokádová náhrada masla sa skvelo hodí napríklad do lahodného brownies. Zrelé mäkučké avokádo sa dá rovnako natrieť na chlieb.

Pridajte soľ, korenie, prípadne i trochu citrónovej šťavy a máte v podstate skvelú nátierku. Avokádo je však pomerne chuťovo neutrálne, takže ním môžete natrieť pečivo či chlebíčky ako klasickým maslom a následne ich niečim obložiť, napríklad kvalitnou šunkou či zeleninou, vareným vajíčkom a podobne.

Odporúčame: TOP dôvody, prečo jesť kešu orechy: V čom sú také výnimočné?

arašidové maslo

Zdroj: Shutterstock®

5. Orieškové maslá – arašidové maslo, kešu, mandľové

Tu sa už dostávame k tomu, ako nahradiť maslo pri príprave raňajok, desiatej alebo olovrantu či iného občerstvenia, a teda k tomu, čo natrieť na chlieb či pečivo miesto klasického masla. V prípade prípravy slaného pokrmu, kedy chceme použiť šunku či vajíčko, je skutočne najvhodnejšie použiť spomínané avokádo.

Ak máte chuť na niečo sladké, skvelou voľbou je orechové maslo, napríklad mandľové či lieskovcové, taktiež tradičné arašidové, i keď to nie je tak celkom orieškové, kedže arašidy radíme medzi strukoviny.

Dôležitejšie však je, že takéto maslá sa skvelo hodia pod lahodné džemy či marmelády, rovnako je možné na orieškové maslo nakrájať i banán či jahody a lahodné občerstvenie je na stole.

6. Domáce nátierky

Ak obľubujete slané raňajky či desiatu a napríklad tradičný chlieb s maslom, šunkou a nejakou tou zeleninou, no zároveň chcete z tejto kombinácie maslo vynechať, dobrou voľbou budú určite nejaké domáce rastlinné nátierky. Ak nevynechávate maslo z dôvodu problémov s laktózou, v tom prípade sa určite osvedčia rôzne tvarohové nátierky.

V prípade problémov s laktózou či vyradenia živočíšnych potravín z jedálnička je možné pripraviť rozličné výživné strukovinové nátierky, napríklad cícerovú či šošovicovú, skvelé sú tiež nátierky z tofu, baklažánu či brokolice aj inej zeleniny.

Ak nemáte problém so živočíšnymi surovinami, dobrou voľbou bude i vajíčková, rybacia či syrová nátierka. Aj pri príprave samotných nátierok sa v mnohých prípadoch používa práve maslo, internet je však rovnako plný receptov na nátierky bez masla. Stačí trochu hľadať a nájsť tie pravé.

7. Vegánske náhrady masla

Ak sa vás týka vegánske stravovanie alebo vyraďujete klasické maslo z dôvodu alergie či potravinovej intolerancie, vhodné sú vegánske maslá. Vegánske maslá sú rastlinné alternatívy k tradičnému maslu, ktoré neobsahujú žiadne živočíšne produkty, čo ich robí ideálnymi pre vegánov, ľudí s intoleranciou na laktózu alebo pre tých, ktorí preferujú rastlinnú stravu.

Tieto maslá sú vyrobené z rôznych rastlinných olejov, ako sú olej z kokosu, slnečnicový olej, olej z repky, alebo z oleja zo sójových bôbov. Vegánske maslá môžu byť použité rovnako ako tradičné maslo – na pečenie, varenie, ako nátierka alebo pri príprave rôznych omáčok. 

Článok aktualizovaný 6.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní