Aké sú prejavy laktózovej intolerancie? Tieto ťažkosti neignorujte!

Aké sú prejavy laktózovej intolerancie? Tieto ťažkosti neignorujte!

Rozličné potravinové intolerancie postihujú v súčasnej dobe čoraz väčšiu časť populácie. Veľmi rozšírená je napríklad aj intolerancia na lepok, ktorý je bežnou súčasťou obilnín. Mnoho jedincov má však rovnako problémy s trávením mlieka, respektíve jeho zložiek. Pod pojmom laktózová intolerancia rozumieme ochorenie, respektíve enzymatickú poruchu, pri ktorej dochádza v tele človeka k nedostatku enzýmu laktáza. 

Enzým laktáza je nevyhnutný pre správne štiepenie mliečneho cukru, teda laktózy. Deficit spomínaného enzýmu a následné problémy s trávením danej zložky mlieka vedú k tvorbe rozličných zdravotných ťažkostí. Keďže nedochádza k natráveniu mliečneho cukru v tenkom čreve, postupne sa ním živia baktérie a vznikajú typické vonkajšie prejavy choroby.

Prečo vzniká laktózová intolerancia? Intolerancia laktózy pritom môže byť vrodená a vyskytnúť sa u malých detí, no rovnako i vo vyššom veku. A akými ťažkosťami dáva telo človeku najavo problém s trávením mliečneho cukru po konzumácii mliečnych výrobkov? V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, aké má intolerancia na laktózu príznaky.

Odporúčame: Nepríjemné pohlavne prenosné choroby: Čo by sme o nich mali vedieť?

hnačky

Zdroj: Shutterstock®

Najčastejšie príznaky laktózovej intolerancie:

1. Hnačky

Laktózová intolerancia priamo súvisí s procesmi v tráviacom trakte človeka a rovnako sa aj spravidla prejavuje celou škálou nepríjemných tráviacich ťažkostí. Jednotlivé prejavy sa začínajú zväčša objavovať 30 až 120 minút po požití mlieka či nejakého pokrmu alebo nápoja s obsahom mliečneho cukru.

Medzi najčastejšie príznaky intolerancie laktózy sú v prvom rade hnačky. Tie sú zvyčajne vodnaté a kyslo zapáchajúce. Objaviť sa môžu aj opakované nutkavé pocity na vyprázdňovanie.

2. Plynatosť

Neschopnosť organizmu tráviť laktózu vedie k tomu, že začína byť v črevách nadbytočná. Dochádza k jej kvaseniu vplyvom baktérií, čo následne vedie aj k zvýšenej tvorbe plynov.

Človeka s touto poruchou tak po prijatí mliečnych potravín môže trápiť plynatosť a nadúvanie. Bežné sú pocity plného brucha, škvŕkanie v bruchu či pocity prelievania brušného obsahu.

Odporúčame: Farba a tvar stolice – čo napovedajú o našom zdraví?

plynatosť

Zdroj: Shutterstock®

3. Bolesti brucha

Ďalším bežným prejavom neznášanlivosti laktózy sú kolikové a kŕčovité bolesti brucha. Tie spravidla vznikajú v dôsledku činnosti baktérií a nadmernej produkcie plynov. Kŕče v brušnej dutine po konzumácii mliečnych produktov môžu striedať aj nutkavé pocity na zvracanie.

4. Zvuky v bruchu

Zvýšená činnosť v čreve môže spôsobiť hlasné zvuky, rôzne škvŕkanie aj prelievanie črevného obsahu. U niektorých jedincov sa môže objaviť aj grganie.

5. Neprospievanie

Nakoniec môže laktózovú intoleranciu sprevádzať aj celkové neprospievanie, čo sa vyskytuje primárne u malých detí či dojčiat. Časté hnačky prispievajú k dehydratácii. I napriek dostatočnému príjmu potravy nemusí dochádzať k priberaniu na váhe.

Naopak, u dieťaťa sa v dôsledku poruchy vstrebávania živín môže vyskytnúť postupná strata hmotnosti.

Bude vás zaujímať: Kolega s chronickým ochorením: Ako mu byť oporou podľa psychológov?

alergia na mlieko

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika laktózovej intolerancie

Ak sa u jedinca objavujú klinické prejavy poukazujúce na laktózovú intoleranciu, je vhodnú konzultovať stav s lekárom. Diagnostika intolerancie laktózy zahŕňa niekoľko testov a postupov, ktoré môžu pomôcť určiť, či máte problémy s trávením laktózy, cukru nájdeného v mlieku a mliečnych produktoch.

Spravidla lekár nariaďuje dychový test – zvýšená koncentrácia vodíka vo vydychovanom vzduchu signalizuje problém so štiepením laktózy. Tiež môže byť potrebné meranie pH stolice, prípadne genetické testy či biopsia črevnej sliznice.

Liečba laktózovej intolerancie

Liečba intolerancie v zmysle úplného odstránenia problému obvykle nie je možná. Jedinec si spravidla musí zvyknúť na život s intoleranciou. Pri závažných intoleranciách môže byť nevyhnutné úplne vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov.

Pri miernejšej intolerancii môžu postačiť aj miernejšie diétne opatrenia, teda môže stačiť, ak jedinec konzumuje mliečne výrobky v menšej miere alebo volí výrobky, ktoré obsahujú menšie množstvo laktózy. Tolerancia je v tomto prípadne veľmi individuálna. Tiež je možné v rámci riešenia problému dopĺňať enzým laktázu formou kapsúl.

Nie je to alergia na mlieko?

Alergia na mlieko a spomínaná laktózová intolerancia sú dve rozdielne diagnózy, ktoré je potrebné odlíšiť. Pri alergii na mlieko totiž nedochádza k enzymatickej poruche, ale ide o nežiaducu reakciu organizmu na bielkovinu kravského mlieka. Prečo to teda spomíname?

Obe tieto ochorenia majú totižto veľmi podobné príznaky. Vyššie spomenuté tráviace ťažkosti sa totiž spravidla vyskytujú aj pri alergii na mlieko. V prípade tohto ochorenia sa však pridávajú aj mnohé ďalšie symptómy. Jedinca s touto alergiou môžu trápiť afty a hlavne kožné a dýchacie problémy.

Medzi typické príznaky alergie na mlieko radíme ekzém či svrbivé vyrážky, žihľavku aj napuchnuté pery, ústa či hrdlo. Najčastejšie sa vyskytuje u malých detí, pokojne u mladších ako jeden rok a neraz v priebehu zopár rokov aj vymizne.

Článok aktualizovaný 19.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní