Afty v ústach – ktorí prírodní pomocníci s nimi rýchlo skoncujú?

Afty v ústach – ktorí prírodní pomocníci s nimi rýchlo skoncujú?

Niektorí si možno ani nespomenú, či ich tento zdravotný problém vôbec niekedy trápil. A mnohí s ním naopak bojujú pravidelne. Reč je aftách, pľuzgierikoch a vriedkoch v ústnej dutine, ktoré možno na prvý pohľad nevyzerajú zvlášť závažne, no pravdou je, že spravidla bývajú sprevádzané nepríjemnými ťažkosťami. Afta ide obvykle ruka v ruke s bolesťou, a to neraz takou, že nám robí problémy pri prežúvaní jedla, pití niektorých nápojov a dokonca aj pri reči. 

V lepšom prípade sa na sliznici ústnej dutiny objaví len jeden takýto vriedok, ktorý sa do týždňa, maximálne dvoch, zahojí , no niekedy dochádza aj k viacnásobnému výsevu, čo značí obvykle aj horší priebeh a dlhšie hojenie. Prečo afty v ústach vznikajú a ako sa ich čo najskôr zjaviť? Prinášame pár tipov na skvelých prírodných pomocníkov z liečivých byliniek. 

Prečo vlastne afty vznikajú?

Afty patria k najčastejšie sa vyskytujúcim ochoreniam ústnej dutiny. Nemalá časť populácie má s týmto zdravotným problémom nejakú skúsenosť, až 20 % populácie trpí aftami pravidelne. Ak sa vám v ústach objaví belavý alebo žltkastý vriedok s mäkkým povrchom, ktorý je jasne ohraničený červeným lemom, s najvyššou pravdepodobnosťou ide práve o aftu. Afty sa najčastejšie objavujú na vnútornej strane líca alebo pery, no niekedy aj na podnebí či dokonca jazyku. Môžu byť drobné, no pokojne môžu mať priemer až tri centimetre.

A čo vlastne afty spôsobuje? Je potrebné zmieniť, že bežné afty nie sú považované za infekčné, respektíve nákazlivé. Ide spravidla o neinfekčný zápal sliznice úst. Infekcia však môže niekedy vzniknúť ako komplikácia aftózneho zápalu. Vzniku afty vo väčšine prípadov predchádza mechanické poškodenie tkaniva v ústnej dutine, no príčiny môžu byť aj odlišné.

Podnietiť rozvoj afty môže:

  • opakované hryzenie si do sliznice v ústach alebo neúmyselné zahryznutie (napr. z vnútornej strany líc pri jedení),

  • dráždenie sliznice zubou kefkou, strojčekom alebo protézou,
  • dráždenie sliznice niektorými zubnými pastami,
  • konzumácia niektorých potravín (napr. kyslejšieho ovocia),
  • konzumácia horúcich jedál,
  • oslabenie imunity,
  • nedostatok železa, vitamínu C, vitamínu B12 alebo iných živín,
  • dlhodobé užívanie antibiotík,
  • fajčenie,
  • potravinové alergie, 
  • Crohnova choroba.

Odporúčame: Arnika horská je chránená, no môžeme si ju vypestovať. Ako ju využiť?

divozel

Zdroj: Shutterstock®

Recepty z byliniek proti boľavým aftám:

• Olej z divozela

Ak vás trápia afty veľmi často, čiže jedna afta strieda druhú, prípadne sa vriedky hoja veľmi dlho, sú veľké a spôsobujú výrazné ťažkosti, určite konzultujte zdravotný stav s lekárom. Bežné afty je možné preliečiť doma bez pomoci lekára. V lekárni možno hľadať rôzne masti, gély, roztoky či pastilky na dezinfekciu ústnej dutiny a podporu hojenia zápalu. Spoľahnúť sa však možno aj na rôznorodé bylinky, ktoré sa dajú využiť v rôznych formách, napríklad ako odvar na kloktanie. 

Zatočiť s aftami v prvom rade pomôže divozel veľkokvetý, latinsky Verbascum densiflorum, ktorý je typický svojimi veľkými žltými kvetmi. Práve tie sú veľmi účinne v boji s rôznymi zápalmi v ústnej dutine. Ak vás trápia afty pravidelne, pripravte si do zásoby divozelový olej. 

Potrebujeme:

  • 2 až 3 hrste kvetov divozela,

  • 250 ml extra panenského olivového oleja,
  • sklenenú nádobu s dobrým uzáverom.

Ako postupovať: Nádobu naplníme kvetmi divozela a až po vrch zalejeme olejom. Podľa potreby použijeme menej alebo viac oleja, dôležité je, aby boli kvety úplne ponorené. Nádobu zavrieme a odložíme na mesiac na slnečné miesto. Obsah nádoby aspoň raz za týždeň pretrepeme. Nakoniec olej scedíme cez gázu a uskladníme v čistej nádobke. Divozelovým olejom môžeme potierať nielen afty, ale aj herpesy a rôzne zápaly v ústach. Dobrý je aj na bolesť uší. 

• Tinktúra z nátržníka

Ďalším bylinným pomocníkom je nátržník vzpriamený, latinsky Potentilla erecta, ktorý je rovnako typický žltými kvietkami, podobne ako predchádzajúci divozel. Nátržník je však oproti divozelu úplne drobný, navyše, z neho sa na liečebné účely nevyužívajú kvety, ale v prvom rade koreň. Táto bylinka má priaznivý vplyv na zdravie slizníc a pôsobí dezinfekčne. Pripraviť si z nej môžete tinktúru. 

Potrebujeme:

  • 1 diel sušeného podzemku nátržníka,

  • 5 dielov liehu (aspoň 40 %),
  • nádobku s uzáverom.

Ako postupovať: V nádobke zalejeme nátržník liehom, uzavrieme a necháme na tmavom mieste macerovať aspoň 3 týždne. Obsah nádoby z času na čas pretrepeme. Nakoniec tinktúru scedíme cez gázu a uskladníme v čistej nádobe na tmavom a chladnom mieste. Tinktúru z nátržníka je možné používať rôznymi spôsobmi. Do tinktúry je možné namočiť vatovú tyčinku a takto ošetriť boľavú aftu. Taktiež sa dá lyžička tinktúry zmiešať so 100 ml vody a použiť na výplach dutiny. Výplachy s nátržníkovou tinktúrou pomôžu aj pri zápaloch ďasien či boľavom hrdle. 

Odporúčame: Vhodné ovocie pre diabetikov – ktoré zaradiť do jedálnička a ktoré má stopku?!

harmanček

Zdroj: Shutterstock®

• Šalviový, repíkový alebo harmančekový čaj

Pri rozličných zápaloch v ústnej dutine, a teda nielen pri aftách, býva nápomocné kloktanie a výplachy rôznymi bylinnými odvarmi alebo záparmi. Bežný zápar na kloktanie sa dá pripraviť z 2 ČL sušených byliniek na 200 ml vriacej vody. Necháme lúhovať asi 15 minút a scedíme. Následne necháme mierne ochladnúť a vlažným záparom pravidelne počas dňa ústa vyplachujeme. A ktoré bylinky sú na prípravu takéhoto záparu najlepšie?

  • Šalvia lekárska (Salvia officinalis) – má dezinfekčné účinky, kloktanie podporuje hojenie áft a drobných raniek v ústach, taktiež tlmí bolesť hrdla a zmierňuje zápach z úst aj krvácanie z ďasien. 
  • Repík lekársky (Agrimonia eupatoria) – má silné protizápalové a hojace účinky, rýchlo upokojuje a podporuje hojenie rán, potláča i bolesť zubov a ďasien. 
  • Harmanček (rumanček kamilkový, Matricaria chamomilla) – pôsobí antibakteriálne a hojivo, harmančekový zápar je skvelou dezinfekčnou ústnou vodou pri rôznych ochoreniach ústnej dutiny a hrtana. 

• Tymianový esenciálny olej

Proti aftám je tiež dobrý tymian (dúška tymianová, Thymus vulgaris), ktorý sa dá využiť napríklad vo forme esenciálneho oleja. Esenciálny tymianový olej sa však nedá doma vyrobiť, je potrebné si ho kúpiť, napríklad v lekárni či na internete. Výroba esenciálnych olejov je komplikovaná, z rastlinnej masy sa tieto oleje pripravujú napríklad lisovaním či destiláciou. Esenciálne oleje je však poväčšine potrebné pred použitím riediť, napríklad s vodou alebo nejakým rastlinným olejom. 

Tymianový esenciálny olej môžeme na ošetrenie áft použiť tak, že jednu či dve kvapky oleja pridáme do malého množstva základného rastlinného oleja (napr. roztopeného kokosového oleja) a zmesou potrieme postihnuté miesta. Nakvapkať esenciálny olej z tymianu však možno aj do pohára s vodou a zmes následne použiť na pravidelné výplachy.

Odporúčame: Bazalka posvätná – v čom má navrch oproti bežnej bazalke?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní