TOP dôvody, prečo jesť žeruchu: Vedeli ste vôbec o jej účinkoch?

TOP dôvody, prečo jesť žeruchu: Vedeli ste vôbec o jej účinkoch?

Žerucha siata, latinsky Lepidium sativum, je rýchlorastúca listová zelenina, respektíve rastlinka z čeľade kapustovité. Charakteristická je drobnými zelenými lístkami, ktoré majú mierne pikantnú až štipľavú chuť. Túto zeleninu si bez problémov môžete pestovať doma, a to aj na kúsku vlhkej vaty či v menšom kvetináči na okennom parapete. Konzumovať je ju pritom možné už pár dní po zasadení. I keď je drobná, jej účinky by sme nemali podceňovať. Ide totiž o veľmi výživnú a biologicky hodnotnú zeleninu, ktorá obsahuje mnoho dôležitých látok. Prečo ju konzumovať pravidelne?

Je plná telu prospešných látok

Žerucha je v podstate akási vitamínová bomba. Bohatá je pritom na mnohé minerály a stopové prvky, najmä draslík, horčík, železo, mangán či fosfor. Z vitamínov sa v nej ukrývajú viaceré vitamíny skupiny B, taktiež vitamíny C, E a K. Žerucha obsahuje aj vlákninu a rovnako jej lístky skrývajú enzýmy, fytochemikálie, karotenoidy i látky s antioxidančným pôsobením.

Odporúčame: Viete, aké účinky má čaj rooibos? Tu sú dôvody, prečo si ho dopriať!

podpora imunity

Zdroj: Shutterstock®

Podporuje našu imunitu

Jej pravidelnou konzumáciou môžeme výrazne podporiť dobrú obranyschopnosť a odolnosť voči infekciám. Táto nenápadná listová zelenina je totiž skvelým zdrojom vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému. Obsahuje až okolo 70 mg dôležitého vitamínu C na stogramovú porciu. Aj keď si žeruchu pridáme do jedla v malom množstve, stále telu doplníme značné množstvo vitamínu C.

Podporuje zdravie očí aj kostí

Konzumáciou žeruchy urobíme aj niečo pre dobrý stav a funkciu našich očí či kostí. V prvom rade obsahuje karotenoidy luteín a zeaxantín, ktoré sú pre zdravie očí nevyhnutné a ktoré ich aj chránia pred poškodením modrým svetlom. Prispievajú k prevencii degeneratívnych zmien na sietnici i šedého zákalu. Vďaka svojmu zloženiu podporuje žerucha i dobrý stav kostí, a to hlavne pre obsah mnohých minerálnych látok, vrátane vápnika, fosforu či horčíka.

trávenie

Zdroj: Shutterstock®

Upravuje trávenie

Ak potrebujete podporiť dobré trávenie, neváhajte do jedál pridávať aj chutnú žeruchu. Obsahuje vlákninu, ktorá je nevyhnutné pre správnu činnosť čriev. Do jedálnička je vhodné zaradiť žeruchu pri problémoch so zápchou. Táto listová zelenina okrem toho pozitívne vplýva na metabolizmus, prečisťuje organizmus a stimuluje činnosť pečene, pankreasu aj žlčníka. Neváhajte ju použiť do ťažšie stráviteľných pokrmov. 

Je prospešná aj pre srdce

Žerucha siata nie je prospešná len pre imunitu, zdravie očí či trávenie, ale aj pre naše srdce a cievny systém. Je vhodnou súčasťou jedálnička pri problémoch s vysokým cholesterolom. Práve vysoký cholesterol je jedným z výrazných rizikových faktorov mnohých srdcovo-cievnych ochorení. K zdraviu srdca prispieva žerucha i vďaka vysokému obsahu antioxidantov. 

Pomáha vlasom a pleti

Žerucha má dokonca priaznivý vplyv aj na naše vlasy. Vyžíva sa pri nadmernom padaní vlasov. Obsahuje dôležité bielkoviny aj železo a mnoho ďalších látok, ktoré vlasy potrebujú. Zaznamenané však boli aj pozitívne účinky žeruchy na pokožku. Je vhodné ju pomliaždiť a použiť do domácej pleťovej masky. Pomôže pri problémoch s nečistou pleťou či hnisavými vriedkami.

konzumácia žeruchy

Zdroj: Shutterstock®

Je chutná, všestranná a ľahko si ju vypestujeme

Žerucha je skrátka dokonalou zeleninou, ktorá je chutná a dobre dostupná. Môžete si ju pestovať na okennom parapete a vždy budete mať čerstvú úrodu. Denne je pritom vhodné si dopriať jednu polievkovú lyžicu žeruchy. Používajte ju v čerstvom stave, tepelnou úpravou sa totiž ukrátite o množstvo dôležitých látok. Nasypte si ju na celozrnný chlieb s domácou nátierkou, chutnú polievku či do čerstvého zeleninového šalátu.

Odporúčame: TOP dôvody, prečo jesť kešu orechy: V čom sú také výnimočné?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní