TOP bylinky na problémy so štítnou žľazou: Ktoré sú nápomocné?

TOP bylinky na problémy so štítnou žľazou: Ktoré sú nápomocné?

V súvislosti so štítnou žľazou sa vyskytujú veľmi často hlavne dva zdravotné problémy, respektíve poruchy jej činnosti, a to hypotyreóza a hypertyreóza. Pod pojmom hypotyreóza pritom rozumieme ochorenie, pri ktorom táto žľaza neprodukuje dostatok hormónov. Môže sa to prejavovať nadmernou únavou, padaním vlasov i priberaním. 

Hypertyreóza je naopak stav, kedy je činnosť štítnej žľazy zvýšená. Zvýšená funkcia štítnej žľazy môže byť sprevádzaná nepravidelnou srdcovou činnosťou, zvýšenou chuťou do jedla, no zároveň i stratou váhy. Liečba týchto porúch štítnej žľazy je spravidla dlhodobá.

Pacient sa neraz nevyhne užívaniu liečiv, ktoré podporia zdravie štítnej žľazy. Na zdravotný stav môže priaznivo vplývať i úprava stravy. Vždy je vhodné sa držať rád odborníka. Pri problémoch so štítnou žľazou tiež môžu byť nápomocné rôzne byliny. Mnohé z nich totiž podporujú jej činnosť, alebo prispievajú k jej normalizácii. Ktoré bylinky môžu pomôcť liečiť ochorenia štítnej žľazy?

Odporúčame: Najčastejšie choroby mileniálov: Zistite, čo trápi mladých do 35 rokov!

chaluha bublinatá

Zdroj: Shutterstock®

TOP bylinky na poruchy štítnej žľazy:

1. Chaluha bublinatá

Pri problémoch so štítnou žľazou je značne využívaná najmä chaluha bublinatá. Nie je to však taká tradičná bylinka, ktorú by ste si mohli nazbierať niekde v lese. Ide totiž o zástupcu morskej vegetácie, ktorý patrí medzi hnedé riasy. Aj u nás ju však zoženiete v sušenom stave, napríklad v lekárňach či na internete.

Zo sušenej drogy je možné pripraviť čaj. Chaluha bublinatá má vysoký obsah jódu, ktorý je dôležitý pre činnosť štítnej žľazy. Táto rastlina sa používa najmä pri zníženej funkcii štítnej žľazy. Podporuje metabolizmus, zmierňuje tráviace ťažkosti, znižuje tlak a pomáha v boji s nadbytočnými kilogramami. 

2. Medovka lekárska

Normálnu funkciu štítnej žľazy podporuje aj medovka lekárska. Hojne je využívaná v čajových zmesiach, ktoré sú určené na normalizovanie hyperaktívnej štítnej žľazy. Pomáha, ak jedinca trápi hyperfunkcia štítnej žľazy, pričom môže pomôcť aj tlmiť niektoré prejavy ochorenia, napríklad nervozitu, búšenie srdca či problémy so spánkom.

Z medovky sa dá pripraviť skutočne lahodný čaj, ktorý priaznivo pôsobí aj na tráviaci systém. Pestujte si medovku doma na okne a jej voňavé lístky budete mať vždy poruke.

Odporúčame: Bobuľové ovocie plné antioxidantov, no nie sú to čučoriedky! Čo to je?

karbinec európsky

Zdroj: Shutterstock®

3. Karbinec európsky

Ako ďalší môže pri problémoch so štítnou žľazou pomôcť karbinec európsky. Predstavuje pomoc pre pacientov so zvýšenou funkciou tohto orgánu. Karbinec teda účinne znižuje aktivitu štítnej žľazy, no priaznivo vplýva aj na srdcovo-cievny systém.

Pomáha zastaviť búšenie srdca a znižuje srdcový tep. Môže tiež byť osožný pri nepríjemných príznakoch predmenštruačného syndrómu. Tlmí i návaly, spôsobené výkyvmi hormónov. 

4. Srdcovník obyčajný

Pri hypertyreóze, čiže zvýšenej činnosti štítnej žľazy, sa používa aj srdcovník obyčajný. Táto bylinka pomáha pri hyperfunkcii orgánu normalizovať jeho činnosť, rovnako prispieva i k správnej funkcii srdca a ciev. Znižuje krvný tlak, spomaľuje tep, tlmí búšenie srdca.

Srdcovník celkovo pôsobí na organizmus upokojujúco. Pomáha pri nepokoji, úzkosti i nespavosti. Pôsobí mierne močopudne a môže byť osožný pri problémoch s nadmerných zadržiavaním vody v organizme. 

Odporúčame: Spoznajte najzdravšie antioxidanty: Kde a prečo vyhľadávať antokyány?

arónia čiernoplodá

Zdroj: Shutterstock®

5. Arónia čiernoplodá

Nakoniec môžeme spomenúť ešte aróniu čiernoplodú, ktorá je zdrojom dôležitého jódu. Používa sa na normalizovanie a podporu správnej činnosti štítnej žľazy. Býva súčasťou prípravkov na podporu liečby zníženej funkcie štítnej žľazy, čiže hypotyreózy. Jej plod nájdete v lekárni či na internete v sušenej forme.

Z drogy možno pripraviť nálev. Taktiež je však možné nájsť kvapky a tinktúry s obsahom arónie aj ďalších nápomocných byliniek. Arónia zároveň podporuje i srdcovo-cievny či imunitný systém.

6. Pŕhľava dvojdomá

Na problémy štítnej žľazy tradičná medicína odporúča aj zdanlivo obyčajný pŕhľavu, resp. žihľavu. Táto bylinky vo všeobecnosti priaznivo podporuje hormóny štítnej žľazy a ich správne vylučovanie. Pŕhľavový čaj je vhodný aj v prípade, že človeka trápi hypertyreóza, ako aj v prípade choroby štítnej žľazy, pri ktorej je žľaza nedostatočne aktívna.

Pŕhľava má vo všeobecnosti protizápalové účinky, tiež pôsobí diureticky, čiže podporuje vylučovanie zadržiavanej vody z tela. Priaznivý vplyv má na zdravie prostaty, tráviaci trakt aj krvný obeh. 

Článok aktualizovaný 15.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní