Poznáte účinky konopného oleja? Tu je 7 jeho vlastností!

Poznáte účinky konopného oleja? Tu je 7 jeho vlastností!

Konopný olej sa pripravuje lisovaním konopných semien za studena. Reč je pritom o druhu konopa siata, latinsky Cannabis sativa, ktorý sa aj u nás, taktiež naprieč Európu, Áziou či Severnou Amerikou, pestuje ako technická rastlina s využitím v potravinárstve či lekárstve, aj v ďalší priemyselných odvetviach. Je používaná práve preto, lebo má len stopové množstvo omamných látok a nemožno ju nelegálne zneužiť. Už samotné konopné semená sú pritom veľmi zdravé a sú vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička. Skvelý je však i spomínaný olej. Aké sú jeho účinky?

1. Je plný dôležitých látok

Konopný olej je neskutočne výživný a telu dokáže doplniť množstvo dôležitých látok. Obsahuje nenahraditeľné esenciálne mastné kyseliny, hlavne omega-3 aj omega-6 mastné kyseliny. Taktiež je zdrojom viacerých vitamínov, najmä vitamínov E, D aj A. Z minerálov sa v ňom ukrýva horčík, draslík či železo. Konopný olej je pritom vhodné využívať v studenej kuchyni, napríklad na dochutenie šalátov, nátierok, cestovín či pri príprave dresingov a zálievok. 

Bude vás zaujímať: Poznáte liečivé účinky mungo fazule? Na tú klasickú zabudnete!

podpora mozgu

Zdroj: Shutterstock®

2. Podporuje zdravie mozgu

Pridávaním konopného oleja možno podporiť funkciu mozgu a nervového systému. Je to hlavne vďaka vysokému podielu zdravých tukov, ktoré majú význam pri prenose nervových vzruchov. Esenciálne mastné kyseliny prispievajú k dobrej pamäti a kognitívnym schopnostiam. Medzi prejavy nedostatku tukov v strave pritom okrem iného radíme aj rôzne psychické ťažkosti, napríklad zhoršenú pamäť či schopnosť sústrediť sa. Na prísun zdravých tukov by sme preto nemali zabúdať.

3. Pomáha srdcu

Konopný olej je tiež dobrým pomocníkom pri starostlivosti o srdce. Je to i vďaka spomínaným zdravým tukom, no i mnohým ďalším látkam. Tento olej je vhodnou súčasťou stravy pri problémoch s vysokým cholesterolom. Podporuje zdravie srdca i ciev a pomáha normalizovať vysoký krvný tlak. Vďaka svojmu pôsobeniu sa podieľa na prevencii kardiovaskulárnych chorôb.

správne trávenie

Zdroj: Shutterstock®

4. Podporuje pravidelné vyprázdňovanie

Pridaním lyžičky hodnotného konopného oleja do jedla urobíte niečo aj pre svoje trávenie a metabolizmus. Tento olej podporuje pravidelné vyprázdňovanie a môže byť nápomocný pri rozličných poruchách trávenia. Pôsobí protizápalovo aj antisepticky. Navyše je plný antioxidantov, ktoré napomáhajú bunky tela chrániť pred oxidačným poškodením. Konopný olej je vítanou súčasťou každého zdravého a vyváženého jedálnička, a to aj pri redukcii váhy.

5. Priaznivo vplýva na hormonálny systém

Známe je aj priaznivé pôsobenie konopného oleja na hormonálny systém. Môže pomôcť hlavne pri rôznych hormonálnych zmenách v organizme. Je tak osožný napríklad pre ženy počas tehotenstva či v menopauze. Celkovo prispieva k nastoleniu hormonálnej rovnováhy v tele. Taktiež sa hovorí o pozitívnom vplyve konopného oleja na imunitný systém.

kožné problémy

Zdroj: Shutterstock®

6. Ozdravuje pokožku

Konopný olej je tým správnym olejom aj pre našu pokožku. Zvnútra ju napomáha vyživovať, no používať ho možno aj priamo na kožu. Je skvelým pleťovým olejom, ktorý prispieva k regenerácii a hydratácii pokožky a pomáha obmedzovať vznik vrások. Má výrazné protizápalové účinky a vhodný je aj na ošetrenie pokožky postihnutej nejakým kožným ochorením. Môže pomôcť pri akné, vyrážkach, ekzémoch či rôznych kožných zápaloch. Tiež dokáže pomôcť slnkom spálenej pleti.

7. Skrášľuje vlasy

Konopný olej môžete nakoniec využiť aj pri starostlivosti o vlasy. Vďaka obsahu cenných mastných kyselín vlasom dodáva lesk a odstraňuje problémy s vysušovaním, krehkosťou a lámavosťou vlasov. Môžete si z neho pripraviť napríklad ošetrujúci olejový zábal na vlasy, ktorý ich už na prvý pohľad oživí. Taktiež môžete konopný olej vtierať do nechtového lôžka. Podporíte tak rast a pevnosť nechtov.

Odporúčame: 7 dôvodov, prečo jesť repu: Tieto účinky cvikly vás prekvapia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní