Klasická biela či červená fazuľa je u nás pravdepodobne tradičnou súčasťou jedálnička. Pripravujú sa z nej najmä rôzne chutné polievky. Nehovoríme tu však len o chutnej strukovine, ale hlavne zdravej potravine, ktorá pozitívne ovplyvňuje naše telo. Poznáte však aj takzvanú mungo fazuľu? Tá možno u nás nie je až taká bežná, no čoraz viac sa udomácňuje aj tu. Vzhľadom sa skôr podobá na hrášok ako na fazuľu. Je malá, okrúhla a zelená. Ukrýva však v sebe množstvo dôležitých živín a blahodarne vplýva na trávenie aj srdcovo-cievny systém človeka. Aké sú účinky mungo fazule a prečo nájsť miesto v jedálničku aj tomuto druhu fazule, vám prezradíme v nasledujúcom článku.
1. Je veľmi výživná
Z hľadiska zloženia predstavuje mungo fazuľa veľmi hodnotnú potravinu, ktorá telu poskytuje perfektnú výživu. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, takže je skvelým zdrojom proteínov aj pre vegetariánov a vegánov. Taktiež telu poskytne dôležité polysacharidy a vlákninu. Obsahuje len malé množstvo tuku. Z vitamínov ukrýva vitamíny skupiny B, a to najmä kyselinu pantoténovú, riboflavín či pyridoxín. Ďalej obsahuje vitamíny K, E aj C, betakarotén a zinok, draslík, vápnik a ďalšie minerály.
Odporúčame: Najčastejšie príčiny lámania nechtov: Pozor, môže to byť vážne!
2. Bojuje proti LDL cholesterolu
Skvelým bojovníkom proti vysokej hladine škodlivého LDL cholesterolu je okrem iného aj mungo fazuľa. Práve cholesterol s nízkou hustotou dokáže v tele napáchať veľké škody a je rizikovým faktorom mnohých vážnych ochorení, ktoré môžu ohroziť život človeka. Okrem toho má mungo fazuľa pozitívny vplyv aj na krvný tlak. Jej zaradením do jedálnička tak môžete znížiť riziko výskytu kardiovaskulárnych ochorení.
3. Zasýti a pomôže pri chutnutí
Mungo fazuľa je dobre stráviteľná a človeka dokáže zasýtiť na dlhú dobu. Nezvyšuje hladinu cukru a nespôsobuje záchvaty vlčieho hladu. Aj preto je vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička. Dozaista ju ocenia osoby, ktoré sa snažia o redukciu váhy či udržiavanie si štíhlej línie. Dokonale sa hodia aj do jedálnička športovcov a veľmi aktívnych jedincov. Mungo fazule totiž poskytujú dostatok energie telu aj výživy pre svalstvo.
Bude ťa zaujímať
4. Podporuje dobré trávenie
Mungo fazuľa, podobne ako ďalší zástupcovia kategórie strukovín, obsahuje značné množstvo vlákniny. Vďaka tomu má táto potravina blahodarný vplyv na proces trávenia. Zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie a chráni pred zápchou. Prispieva tak i k zníženiu rizika vzniku rakoviny hrubého čreva. Okrem toho celý tráviaci trakt účinne detoxikuje.
5. Znižuje hladinu cukru v krvi
Konzumáciou mungo fazule je možné podporiť zdravú hladinu cukru v krvi. Je preto i vhodnou súčasťou jedálnička diabetikov a všetkých, ktorí potrebujú hladinu cukru v krvi stabilizovať. Vďaka obsahu polyfenolov a ďalších ochranných látok pôsobí antioxidačne a protirakovinovo. Tieto flavonoidy znižujú oxidačný stres v organizme a predchádzajú poškodeniu DNA. Prispievajú tak k prevencii rakoviny a ďalších vážnych civilizačných ochorení.
Odporúčame: Aké sú rizikové faktory cukrovky 2. typu? Na toto si dajte pozor!
6. Pomáha ženám počas tehotenstva či menštruácie
Mungo fazuľa by taktiež nemala chýbať v jedálničku tehotných žien. Okrem iného je totiž i zdrojom kyseliny listovej, ktorú radíme medzi vitamíny skupiny B. Táto látka je pre správny rast a vývoj dieťaťa nevyhnutná. Vplýva na syntézu DNA, rast buniek a tkanív i vývoj bielych krviniek. Túto fazuľu by mali konzumovať i ženy pred a počas menštruácie. Vďaka vitamínom skupiny B aj niektorým minerálom prispieva k eliminácii príznakov predmenštruačného syndrómu. Tlmí kŕče, únavu aj zmeny nálad a prinavracia pocit pohodlia.
7. Dá sa konzumovať na množstvo spôsobov
Možno to tak na prvý pohľad nevyzerá, no mungo fazuľa je v skutočnosti veľmi univerzálnou potravinou. Je vhodná nielen na prípravu polievok. Taktiež ju môžete pridať do rôznych zeleninových pokrmov, napríklad šalátov, cestovín i rizota. Je vhodnou ingredienciou aj do omáčok k mäsu. Z uvarenej fazuľky je tiež možné pripraviť chutnú nátierku. Veľmi populárne je aj nakličovanie mungo fazule, vďaka čomu je možné zvýšiť obsah účinných látok v potravine a zlepšiť jej stráviteľnosť.
Bude vás zaujímať: Máte ho dostatok? Takéto sú najčastejšie prejavy nedostatku zinku!