Máte ho dostatok? Takéto sú najčastejšie prejavy nedostatku zinku!

Máte ho dostatok? Takéto sú najčastejšie prejavy nedostatku zinku!

Zinok má v našom tele veľké množstvo dôležitých funkcií. Je zodpovedný za normálnu funkciu nemalého počtu enzýmov a podieľa sa na správnej činnosti imunitného systému, pohlavných orgánov či nervov a rovnako prispieva k správnemu hojeniu rán či tvorbe svalovej hmoty. Deficit tejto dôležitej látky sa razom odzrkadlí na zdraví človeka. Známe sú pritom mnohé prejavy nedostatku zinku. Radíme medzi ne oslabenie obranyschopnosti aj kožné problémy. Zinok je pritom v mnohých potravinách veľmi dobre zastúpený. Medzi najlepšie zdroje zinku radíme vodné živočíchy, ako sú kraby či ustrice, taktiež hovädzie mäso, šošovicu, tekvicové semená či mnohé oriešky a dokonca i horkú čokoládu. A ako teda zistiť, či naše telo nebojuje s nedostatkom spomínaného minerálu? To vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Kožné problémy

Nedostatok dôležitého zinku sa v mnohých prípadoch prejavuje najskôr na koži. U jedinca sa často vyskytuje problematická pleť, ktorá má sklon k tvorbe vyrážok a akné. Pokožka tiež môže byť veľmi suchá. Bežná je aj tvorba zápalov v koži. Ak človeka trápia nejaké dermatologické problémy, je vhodné v prvom rade zvýšiť v strave podiel zinku. Práve nedostatok tohto minerálu je totiž často príčinou takýchto ťažkostí.

Odporúčame: Prírodné diuretiká: Toto sú najlepšie potraviny na odvodnenie organizmu!

vypadávanie vlasov

Zdroj: Shutterstock®

Vypadávanie vlasov

Okrem pokožky sa nedostatok zinku podpíše aj na vlasoch. Deficit tejto minerálnej látky radíme medzi časté príčiny vypadávania vlasov a ich postupného rednutia. Taktiež môže dôjsť k celkovému zhoršeniu kvality vlasov. Zinok zohráva rolu v procese obnovy vlasových vlákien. Pre zdravie a krásu vlasov je jednoducho nevyhnutný.

Zhoršená kvalita nechtov

K zhoršenej kvalite pleti a zhoršenému stavu vlasov sa do tretice pridáva aj zhoršená kvalita nechtov. Nedostatok zinku sa môže prejaviť krehkými a lámavými nechtami aj ich pomalým rastom. Častá je aj tvorba bielych fliačikov na nechtoch. Ak vám teda problémy robia vaše nepekné nechty a neviete si s nimi dať rady, opäť vyskúšajte do jedálnička zaradiť viac zdrojov tohto cenného minerálu.

Bude vás zaujímať: Aké sú príčiny prasknutej žilky v oku? Môže to byť vážne?

slabá imunita

Zdroj: Shutterstock®

Zhoršená imunita

Nielen nedostatok vitamínu C, ale aj zinku vie nepríjemne oslabiť obranyschopnosť človeka. Dostatočná úroveň tohto minerálu v organizme podporuje prirodzenú imunitnú reakciu voči infekciám. Jeho deficit môže viesť k zhoršeniu funkcie imunitného systému, zvýšeniu náchylnosti na infekcie aj spomaleniu hojenia rán. U jedinca, ktorý trpí na nedostatok zinku, sa môže častejšie objavovať nachladnutie a stále sa opakujúce infekcie dýchacích ciest.

Hnačky

Ďalším prejavom nedostatku zinku je aj chronická hnačka. Za tú je často zodpovedná práve nedostatočná imunita, ktorá je spôsobená deficitom spomínaného minerálu. Telo sa totiž pri oslabení obranyschopnosti horšie bráni rozličným baktériám, ktoré môžu podnecovať rozvoj rozličných zdravotných problémov. Ku hnačke sa okrem toho môže pridať i nechutenstvo.

zlá nálada

Zdroj: Shutterstock®

Zlá nálada

Deficit zinku negatívne vplýva aj na nervový systém človeka a môže viesť k oslabeniu neurologických funkcií. Nedostatok sa môže prejavovať dlhodobo zlou náladou, neustálou nervozitou a podráždenosťou. Dôjsť môže i k zhoršeniu schopnosti sústrediť sa. Vo vážnejších prípadoch sa môžu objavovať až depresie či psychické poruchy.

Znížená reprodukčná schopnosť

Nedostatok spomínaného minerálu môže spôsobiť i zníženie reprodukčnej schopnosti u žien aj mužov. U žien sa môžu objaviť i poruchy ovulácie alebo silné menštruačné krvácanie. Výrazný deficit zinku v tele ženy tiež zvyšuje riziko spontánneho potratu. Mužov môže zase v dôsledku nedostatku minerálu trápiť zväčšenie prostaty, poruchy erekcie či zníženie libida.

Odporúčame: Čo je helikobakter pylori? Upozorní naň zlé trávenie aj zápcha!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní