TOP 7 dôvodov, prečo jesť vlašské orechy: Podporia srdce i mozog!

TOP 7 dôvodov, prečo jesť vlašské orechy: Podporia srdce i mozog!

Orechy sú veľmi zdravé a sú vítanou súčasťou každého jedálnička. V obchodoch dnes zoženieme obrovské množstvo rozličných druhov orieškov, takže si každý nájde tie svoje obľúbené, respektíve je možné si vždy pochutnávať na nejakých iných. Spomenúť môžeme známe mandle, obľúbené a veľmi chutné pistácie či exotickejšie para orechy. Čo však také vlašské orechy, ktoré sú bohato rozšírené i na našom území? Verte, že i tie majú čo ponúknuť nášmu telu. Tak sa pozrime spolu na to, prečo si pravidelne dopriať za hrsť týchto chutných orechov.

1. Sú zdrojom kvalitných tukov

Podobne ako iné orechy, tak aj tie vlašské sú bohatým zdrojom kvalitných zdravých tukov, a to najmä polynenasýtených mastných kyselín. Tieto chutné olejnaté semená človeku doplnia aj cenné omega 3 mastné kyseliny, ktoré majú význam pre naše srdce i mozog. Sú zdrojom napríklad kyseliny linoleovej či linolovej.

Odporúčame: Vynikajúci recept z červenej šošovice: Skús zdravý indický dhal!

vitamíny

Zdroj: Shutterstock®

2. Obsahujú množstvo vitamínov aj minerálov

Samozrejme, vlašské orechy neobsahujú iba tuky. Nájdeme v nich i poriadnu dávku vlákniny, ktorá blahodarne vplýva na činnosť čriev. Okrem toho sú vo vlašských orechov zastúpené i mnohé minerály, stopové prvky a vitamíny. Vďaka pár kúskom chutných semien telu doplníte mnohé vitamíny skupiny B aj vitamíny C a K, draslík, mangán, železo, fosfor či horčík.

3. Podporujú činnosť mozgu

Vďaka obsahu zdravých tukov či mnohých vitamínov sú vlašské orechy dokonalým pomocníkom na udržiavanie dobrej činnosti nášho mozgu. Nie je vôbec náhodou, že tento oriešok sa svojím vzhľadom na mozog i podobá. Vlašské orechy zlepšujú pamäť aj koncentráciu. Ich pravidelná konzumácia sa odporúča pri rozličných poruchách nervovej sústavy, napríklad aj pri demencii či Alzheimerovej chorobe.

Bude vás zaujímať: Čo pomáha na PMS? Skús homeopatikum a uži si leto!

srdce

Zdroj: Shutterstock®

4. Starajú sa o srdce

Nielen náš mozog, ale i srdce bude vďačné za pravidelnú dávku vlašských orechov. Najmä mastné kyseliny prispievajú k dobrému stavu srdca a ciev. Tieto oriešky vám môžu pomôcť upraviť hladinu cholesterolu aj krvného tlaku. Cievy napomáhajú udržiavať pružné. Pravidelnou konzumáciou vlašských orechov môžete prispieť k zníženiu rizika rozvoju infarktu, aterosklerózy či iných vážnych srdcovo-cievnych ochorení.

5. Normalizujú hladinu cukru v krvi

Chutné jadrá orecha kráľovského napomáhajú udržiavať vhodnú hladinu cukru v krvi, respektíve pomáhajú s jej znižovaním. Denne by si tak zopár kúskov, v priemere 30 gramov, mali dopriať napríklad jedinci s cukrovkou druhého typu, ktorým môžu vlašské oriešky postupne pomôcť zlepšiť ich zdravotný stav.

pokožka

Zdroj: Shutterstock®

6. Podporujú dobrý stav kože

Zabudnúť nemôžeme i na to, že vlašské orechy pozitívne vplývajú na kvalitu kože, a to vďaka mnohým látkam, ktoré obsahujú. Sú napríklad zdrojom dôležitého vitamínu E, ktorý napomáha chrániť pokožku pred škodlivým vplyvom voľných radikálov. Vitamín E preventívne pôsobí proti starnutiu pleti či jej vysušovaniu. Ak si chcete udržiavať pokožku mladú a sviežu, vlašské orechy by mali byť vaším pravidelným olovrantom.

7. Zlepšujú plodnosť

Vlašské orechy sú nakoniec známe aj ako potravina, ktorá má pozitívny vplyv na plodnosť mužov i žien a ich konzumácia sa odporúča pri sexuálnych problémoch a neplodnosti. Najmä niektoré minerály, napríklad mangán, ktorých zdrojom sú i vlašské orechy, majú blahodarný vplyv na kvalitu, kvantitu i pohyblivosť spermií.

Pozri aj: Viac bielkovín = viac svalov?! Tu sú najväčšie mýty o bielkovinách


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní