Viac bielkovín = viac svalov?! Tu sú najväčšie mýty o bielkovinách

Viac bielkovín = viac svalov?! Tu sú najväčšie mýty o bielkovinách

Bielkoviny (alebo proteíny) sú pre zdravie ľudského organizmu nevyhnutné. Sú jedným zo základných stavebných pilierov orgánov a svalov, no majú aj ďalšie dôležité funkcie, napríklad pôsobia aj na imunitu. Často sa však o nich tradujú rôzne nepravdy. My sme pre vás nazbierali najväčšie mýty o bielkovinách, ktoré kolujú internetom.

Mýtus 1: Muži ich potrebujú viac

V skutočnosti pohlavie nie je jediným ukazovateľom, podľa ktorého by sa dalo množstvo potrebných proteínov vypočítať. Toto množstvo sa počíta na základe pohlavia, váhy, veku, ale aj množstva aktivity, ktorú denne vykonávate. Preto je spravidla pravda, že muži potrebujú bielkovín viac, no nie je to vyslovene na základe pohlavia. Vo všeobecnosti potrebuje priemerný muž 56 gramov proteínov denne, priemerná žena asi 46 gramov. Proteíny by mali tvoriť 10 až 35 % denného príjmu kalórií. Kto však potrebuje viac bielkovín, to sú športovci, ktorým pomáhajú pri regenerácii namáhaných svalov.

Inšpiruj sa: Depresia po dovolenke? Takto jej dáš zbohom raz-dva

je proteínový prášok zdravý

Zdroj: Shutterstock®

Mýtus 2: Zdroj bielkovín nie je dôležitý

Je! Najlepším zdrojom bielkovín je mäso (najmä červené) a živočíšne produkty, ako napríklad vajcia či mlieko, ale aj strukoviny. Ak však bielkoviny dopĺňate prostredníctvom mäsa, mali by ste dať pozor na porciu a na to, aké mäso jete. Vždy by malo byť čo najchudšie, aby ste si neprivodili vďaka cholesterolu aj nebezpečné srdcové ochorenie. Vo všeobecnosti by ste mali zjesť týždenne len pol kila mäsa, ostatné proteíny by mali prísť zo strukovín či iných rastlinných zdrojov.

Mýtus 3: Z bielkovín sa nepriberá

Všetkého veľa škodí, a to aj proteínov. Keby ste ich prijímali nadmerne veľa, podobne ako tukov či cukrov, priberiete. A nielen to. Priveľa proteínov môže znamenať aj diabetes či srdcové choroby. Preto by mala byť vaša strava dokonale vyvážená. Čo je však faktom, je to, že z proteínov sa cítime dlhšie sýti a telo spáli pri trávení bielkovín viac kalórií ako pri trávení cukrov.

náhrada bielkovín

Zdroj: Shutterstock®

Mýtus 4: Proteínové prášky stačia

Niektorí ľudia, najmä športovci, žijú v mylnej predstave, že proteínové prášky a iné doplnky môžu nahradiť bielkoviny pochádzajúce zo stravy. Proteínové prípravky sú veľmi výhodné, ľahko vstrebateľné a ide dobrý zdroj bielkovín, o tom niet pochýb. Mali by však byť len súčasťou jedálnička, ktorý musí obsahovať aj bielkoviny živočíšneho či rastlinného pôvodu.

Mýtus 5: Viac bielkovín, viac svalov

Ak zjete veľa bielkovín, no necvičíte, svaly vám to neprinesie. Preto viac bielkovín neznamená vždy aj viac svalov. Áno, vďaka proteínu dochádza ku vzniku a regenerácii svalovej hmoty, no len v prípade, že sa k tomu pripojí pohyb. Ľudia, čo necvičia a nehýbu sa, preto nepotrebujú toľko bielkovín ako športovci.

Zaujme ťa: Tradičný hluchavkový čaj: To je liek nielen na menštruačné ťažkosti!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní