Tradičný hluchavkový čaj: To je liek nielen na menštruačné ťažkosti!

Tradičný hluchavkový čaj: To je liek nielen na menštruačné ťažkosti!

Hovorí vám niečo pojem hluchá pŕhľava? Ide o ľudové pomenovanie liečivej bylinky, ktorá sa veľmi podobá na známu pŕhľavu dvojdomú, ale s tým rozdielom, že táto rastlina nepŕhli. Reč je o hluchavke bielej, ktorú radíme do čeľade hluchavkovité. Je to trvalka dorastajúca do výšky asi 50 centimetrov. Charakteristická je štvorhrannou dutou stonkou, ktorá nesie pílkovito vrúbkované listy. V ich pazuchách sa skrývajú biele až žltkasté a na nektár bohaté pyskovité kvety, ktoré sú zoskupené v papraslenoch.

Hluchavka biela, latinsky Lamium album, má v tradičnej ľudovej medicíne svoje pevné miesto. Zaradiť ju môžeme medzi bylinky na ženské problémy, no poradí si s viacerými neduhmi. Používa sa zvonka i zvnútra. Liečivé sú napríklad odvary na vonkajšie použitie, no najtradičnejším spôsobom, ako využiť silu hluchavky pre svoje zdravie, je pripraviť si z nej čaj. V nasledujúcom článku vám prezradíme, kam sa vybrať na zber tejto bylinky, ako si z nej pripraviť čaj a najmä, aké účinky vlastne hluchavkový čaj má.

Odporúčame: Dôvody, prečo je plač dôležitý pre zdravie: Tie vás rozhodne dostanú!

hluchavka biela

Zdroj: Shutterstock®

Nazbierať, vysušiť, pripraviť čaj

Zber hluchavky je najlepšie podniknúť počas kvitnutia rastliny, a to približne od mája až do septembra. V Európe aj na mnohých územiach Ázie je táto rastlina značne rozšírená. I na Slovensku rastie takmer všade ako obyčajná burina. Nájdete ju v burinových porastoch, rumoviskách a krovinách, na okrajoch lesov, v blízkosti obydlí a podobne. Hľadajte najmä na vlhkejších a tienistých miestach. Na liečebné účely sa zberajú primárne kvety hluchavky, alebo potom celá vrchná kvitnúca časť rastliny. Nazbierané časti je následne vhodné vysušiť v tenkých vrstvách, a to v tieni či v umelých podmienkach pri teplote maximálne 40 °C.

Sušená droga z hluchavky sa neznáša s vlhkým prostredím, takže ju uskladnite v dobre uzatvárateľných nádobách v tme a suchu. Ak sa vám nepošťastí nájsť hluchavku v prírode, sušenú ju nájdete aj v lekárni či rôznych špecializovaných obchodoch so sypanými čajmi. Na prípravu hluchavkového čaju vám následne postačí už len 1 lyžica sušenej drogy a šálka vriacej vody. Hluchavku zalejte, nechajte lúhovať asi 10 minút a sceďte. Počas zdravotných problémov pite tento nápoj dvakrát denne.

účinky hluchavky

Zdroj: Shutterstock®

Kedy povedať hluchavke áno?

Liečivá droga z hluchej pŕhľavy obsahuje katechínové triesloviny, vlákninu, flavonoidy, saponíny, biogénne amíny aj soli draslíka. Má antiseptické a detoxikačné účinky. Hluchavka biela je známa najmä svojou schopnosťou riešiť rozličné ženské ťažkosti. Odporúča sa ju používať pri liečbe zápalov vaječníkov aj pri nadmerných výtokoch u mladých žien. Taktiež napomáha eliminovať nepríjemné menštruačné kŕče, posilňuje maternicu, podporuje pravidelnosť menštruačného cyklu a celkovo zvyšuje pocit pohodlia počas menštruácie.

Hluchavka biela však ani zďaleka nie je len bylinkou pre ženy. Podporuje totiž i vylučovanie moču a odstraňovanie toxínov z tela. Využíva sa preto aj pri ochoreniach močových ciest. Mužom môže pomôcť s problémami s prostatou. Okrem toho mierne znižuje vysoký krvný tlak, pôsobí upokojujúco a odstraňuje nespavosť. Taktiež priaznivo pôsobí na stav dýchacích ciest, môže totiž uľahčiť vykašliavanie. Nakoniec môže pomôcť i s tráviacimi ťažkosťami a zápchou.

Pozri aj: Skorocelová tinktúra a jej účinky: Ako si ju vyrobiť doma?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní