Prečo jesť mandle pravidelne? Týchto 5 ich vlastností vás prekvapí!

Prečo jesť mandle pravidelne? Týchto 5 ich vlastností vás prekvapí!

Mandle predstavujú semená mandle obyčajnej, ktorú radíme do čeľade ružovité. Získavajú sa odstránením oplodia z plodov stromu, čiže kôstkovíc. Mandle obyčajné sú pestované v subtrópoch či teplejších oblastiach mierneho pásma, pričom sú príbuzné s broskyňami aj marhuľami. Medzi významných producentov spomínaných orechov patrí Austrália, USA, Španielsko či Turecko a obľúbené sú po celom svete. Vedeli ste však o tom, že chutné a zdravé mandle by sme pred konzumáciou mali namáčať? Ak ich cez noc necháme odležať v miske vody a skonzumujeme ich až ráno, naše telo ich dokáže oveľa ľahšie stráviť a dokonca z nich získa oveľa viac živín. A čo ďalšie dokážu poskytnúť nášmu organizmu? Prečo jesť mandle hoci aj každý deň, to sa dozviete v nasledujúcom článku!

Odporúčame: Domáca liečivá nechtíková masť: Ako si ju pripraviť?

vitamíny v mandliach

Zdroj: Shutterstock®

1. Sú nutrične bohaté

Hneď v úvode môžeme povedať, že mandle sú priam nabité mnohými cennými látkami, bez ktorých naše telo nedokáže správne fungovať. V týchto chutných orieškoch sa nachádza obrovské množstvo vlákniny, rastlinných bielkovín aj zdravých tukov, najmä omega-6 mastných kyselín. Okrem toho sa v nich ukrývajú vitamíny skupiny B aj vitamín E s antioxidačnými účinkami. Z minerálnych látok sú mandle bohaté na draslík, fosfor, vápnik horčík aj selén, zinok či mangán.

2. Znižujú cholesterol

Spomínané oriešky, samozrejme, v prirodzenej a nesolenej forme, by mali byť súčasťou vášho jedálnička v prípade, že vás trápi vysoký cholesterol. Prispievajú totiž k zvyšovaniu cholesterolu s vysokou hustotou a znižujú úroveň škodlivého LDL cholesterolu s nízkou hustotou. Okrem toho mandle podporujú správnu činnosť srdca a ciev. Práve zdravé nenasýtené tuky, horčík či vitamín E, ktoré sú v mandliach obsiahnuté, prispievajú k dobrému stavu celého kardiovaskulárneho systému. Mandle tak môžu byť skvelou prevenciou pred rozličnými srdcovo-cievnymi ochoreniami.

mandle a mozog

Zdroj: Shutterstock®

3. Podporujú činnosť mozgu

Mandle vďaka svojmu jedinečnému zloženiu, ktoré je plné významných látok, prispievajú k celkovému zdraviu a správnej funkcii celého nervového systému. Účinne dokážu podporovať činnosť nášho mozgu. Hrsť týchto chutných orieškov vplýva na zvyšovanie aktivity ľudského mozgu a podporuje sústredenosť. Svojmu telu ich doprajte aj v ťažkom a stresovom období. Predstavujú tiež skvelý spôsob, ako znižovať riziko vzniku ochorení nervového systému, napríklad aj Alzheimerovej choroby.

4. Normalizujú hladinu cukru v krvi

Mandle sú ďalej skvelým pomocníkom pri normalizovaní hladiny cukru v krvi. Ukázalo sa, že preventívne pôsobia proti vzniku cukrovky 2. typu. Nápomocné však môžu byť aj pre ľudí trpiacich cukrovkou. Podporujú totiž udržiavanie hladiny inzulínu na vhodnej úrovni. Okrem toho majú mandle aj blahodarný vplyv na pokožku tela a ovplyvňujú dobrý stav kostí a zubov. Dokonca napomáhajú odkysľovať organizmus.

orechy na chudnutie

Zdroj: Shutterstock®

5. Pomáhajú pri chudnutí

V závere môžeme ešte spomenúť, že mandle sú vítanou súčasťou jedálnička aj pri redukcii či udržiavaní si stabilnej váhy. Predstavujú skvelú desiatu či olovrant. Dokážu nás zasýtiť na dlhšiu dobu a ochrániť pred návalmi vlčieho hladu. Podporujú i dobré trávenie a zrýchľujú metabolizmus. Obsiahnutá vláknina taktiež prispieva k pravidelnému vyprázdňovaniu a predstavuje prevenciu pred zápchou. Samozrejme, netreba zabúdať na to, že mandle, rovnako ako iné orechy, sú vysokokalorickou potravinou, a preto ich treba konzumovať v rozumnom množstve.

Pozri aj: Ako odstrániť mykózu na nechtoch? Toto sú najsilnejší prírodní pomocníci!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Krátka 19.06.19 20:13

SK
karma
114.00

mandle máme radi a často konzumujeme hlavne v surovom stave, len tak

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní