Ako odstrániť mykózu na nechtoch? Toto sú najsilnejší prírodní pomocníci!

Ako odstrániť mykózu na nechtoch? Toto sú najsilnejší prírodní pomocníci!

Onychomykóza predstavuje veľmi nepríjemné a pomerne často sa vyskytujúce hubové ochorenie nechtov. Najčastejšie postihuje palce na nohách, prípadne i ďalšie nechty, a to v niektorých prípadoch vrátane tých na rukách.

Liečba onychomykózy je pritom často beh na dlhé trate. Zbaviť sa mykózy nechtov môže trvať celé mesiace, no čo je horšie, mnohým sa toto ochorenie často vracia. Medzi rizikové faktory tohto ochorenia pritom radíme vek, druh obuvi či osobnú hygienu.

Hubám sa veľmi dobre darí v teplom a vlkom či uzavretom prostredí. Pomerne ľahko sa môže jedinec nakaziť napríklad vo verejných sprchách či na kúpaliskách a podobne. Pri liečbe onychomykózy postihnutí často siahajú najmä po voľnopredajných liekoch z lekárne.

Pri ťažších formách ochorenia, ak je zasiahnutá veľká časť nechtu, je však neraz potrebná návšteva lekára. Naopak, pri ľahších formách môžu pomôcť aj niektoré prírodné látky, ako napríklad známy čajovníkový olej či prastarý všeliek cesnak. V článku sa pozrieme na to, ktorí prírodní pomocníci sú v boji proti mykóze nechtov najúčinnejší!

Odporúčame: Prečo jesť slnečnicové semená? Takto ovplyvnia aj vaše zdravie!

tea tree oil

Zdroj: Shutterstock®

Tea tree oil

Čajovníkový olej, známy aj ako tea tree oil, je liekom na mnohé neduhy. Je overeným pomocníkom pri liečbe kožných ochorení, napríklad nepríjemného akné. Pomôcť však môže aj pri problémoch s nechtovou mykózou.

Môžete ho použiť hneď dvomi spôsobmi. V prvom rade ho v pomere 1:1 môžete zmiešať s iným rastlinným olejom, napríklad olivovým a pomocou vatového tampónika ho naniesť priamo na necht.

Okrem toho si zopár kvapiek tiež môžete pridať do lavóra s vodou a dopriať nohám aspoň 20 minút dlhý kúpeľ. Nech zvolíte ktorýkoľvek spôsob, nezabudnite procedúru denne opakovať.

Ocot

Pri liečbe onychomykózy sa môžete spoľahnúť aj na jablčný ocot. Pohár tohto octu prilejte do lavóra s vlažnou vodou a máčajte si v zmesi nohy aspoň 20 minút. Po kúpeli nezabudnite nohy dôkladne poutierať a vysušiť. Túto kúru opakujte niekoľkokrát týždenne.

kokosový olej

Zdroj: Shutterstock®

Kokosový olej

Kokosový olej je nielen skvelým pomocníkom pri starostlivosti o vlasy či pokožku tela, ale aj v boji proti otravnej nechtovej mykóze.

Malé množstvo kvalitného kokosového oleja naneste na postihnuté nechty a nechajte pôsobiť aspoň 15 minút. Ani potom však olej nezmývajte. Je iba potrebné počkať, kým si obujete ponožky či nejakú obuv.

Cesnak

Ďalším prírodným pomocníkom, ktorého je nepochybne možné nájsť v každej domácnosti, je cesnak. Charakteristický je svojimi antibiotickými a antibakteriálnymi účinkami.

Strúčik cesnaku nadrobno nastrúhajte a kašičku naneste rovno na postihnutý necht. Celý prst následne obviažte a nechajte pôsobiť aspoň jednu hodinu. Kúru opäť nezabudnite pravidelne opakovať, a to vždy s novým strúčikom cesnaku.

Medovka

Pri liečbe ľahšej formy nechtovej mykózy môžete vyskúšať použiť aj bylinku s názvom medovka lekárska, ktorá má silné antiseptické aj antibakteriálne vlastnosti. Je veľmi podobná mäte, no prezradí ju jej citrusová vôňa.

Štyri lyžičky nasekaných medovkových listov zalejte 100 ml čistého vysokopercentného alkoholu a nechajte na tmavom mieste lúhovať aspoň dva týždne. Potom tinktúru sceďte a šťavu z listov ešte do nej vytlačte. Touto tinktúrou natierajte postihnuté miesta niekoľkokrát denne.

Pozri aj: Tieto príznaky zápalu pankreasu neignorujte! Čo je jeho príčinou?

medovková tinktúra

Zdroj: Shutterstock®

Esenciálne oleje vhodné na liečbu mykózy na nechtoch

  • klinčekový olej
  • šalviový olej
  • eukalyptový olej
  • levanduľový olej
  • oreganový olej
  • jojobový olej
  • škoricový olej

Ako použiť sódu bikarbónu na ošetrenie nechtov pri mykóze?

Lacný zázrak, ktorý by mal byť v každej domácnosti. Využíva sa v kuchyni, ale aj inými spôsobmi. Sóda bikarbóna má množstvo spôsobov využití, ako aj účinkov. A je možné použiť ju aj na ošetrenie nechtovej mykózy. 

Pasta zo sódy bikarbóny

Zmiešajte sódu s menším množstvom vody. Vytvorte hustejšiu kašičku a aplikujte ju priamo na postihnuté nechty (na rukách aj nohách). Odporúča sa nechať ju pôsobiť aspoň 15 minút.

Kúpeľ nôh v sóde bikarbóne

Dopriať si môžete aj kúpeľ. Nalejte vlažnú vodu do lavóra a pridajte sódu bikarbónu. Na 2 litre vody použite 1/2 šálky sódy. Namočte nohy a nechajte vo vode 20 minút. 

Aktualizovaný článok: 23.8.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Čipková 11.06.19 23:01

karma
106.00

Super rady na prírodnej báze. Najviac verím cesnaku na všetky neduhy.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní