Ste vášnivý čitateľ? Tu je 7 dôvodov, prečo čítať knihy pravidelne!

Ste vášnivý čitateľ? Tu je 7 dôvodov, prečo čítať knihy pravidelne!

Niektorí vzťah ku knihám prakticky vôbec nemajú. Mnoho dospelých malo nejakú knihu naposledy v rukách ešte počas školských čias a ak hovoríme o mladších, mnohí z nich majú v rukách knihu len vtedy, keď musia, a to v rámci povinného čítania. Potom tu však máme úplne opačnú skupinu ľudí, a to vášnivých čitateľov, alebo skrátka ľudí, ktorí si ku knihám vytvorili vzťah a neváhajú pravidelne po nejakej siahnuť. V tomto súboji však majú poriadne navrch práve pravidelní čitatelia. Čítanie kníh má totiž na zdravie človeka skutočne priaznivý vplyv, najmä na jeho myslenie, slovnú zásobu či schopnosť sústrediť sa. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, prečo sa oplatí čítať knihy pravidelne.

1. Zlepšenie slovnej zásoby

Pravidelné čítanie kníh nesie so sebou množstvo výhod a zlepšenie slovnej zásoby je jednou z nich. Počas čítania sa nám do pamäte ukladajú najrozličnejšie slovné spojenia, neraz spoznávame i úplne nové slová, ktoré sa v bežnej komunikácii často nevyskytujú. To všetko sa odzrkadlí aj na našom verbálnom prejave. Vďaka pravidelnému čítaniu si neporovnateľne zlepšujeme svoje vyjadrovacie schopnosti. Zlepšuje sa však i náš písomný prejav a zdokonaľujeme si gramatiku. Znalosť spisovného jazyka a bohatú slovnú zásobu pritom môžeme považovať za základné piliere našej vzdelanosti.

Pozri aj: Ako sa prejavuje pásový opar? Liečbu ochorenia neradno podceňovať!

čítanie kníh

Zdroj: Shutterstock®

2. Podpora pamäte

Pravidelné čítanie rôznych kníh nám napomáha zvyšovať IQ a má priaznivý vplyv na funkcie mozgu. Touto činnosťou si v prvom rade môžeme posilniť pamäť. Počas čítania knihy si totižto musíme zapamätať veľké množstvo informácií – samotný dej, jednotlivé zápletky, dejové súvislosti, postavy a ich konanie. Knihy sú tak dobrým pomocníkom pre zvyšovanie si kapacity pamäte. Takéto trénovanie môže pomôcť znižovať riziko rôznych ochorením, akým je i Alzheimerova choroba. Čítanie kníh tiež napomáha zlepšovať analytické myslenie. Človek môže ľahšie pochopiť problémy, hľadať ich príčiny i riešenia. 

3. Zlepšenie schopnosti sústrediť sa

Pravidelným čítaním kníh podporíme nielen svoju pamäť a udržíme si bystrosť, ale zlepšíme i schopnosť sústrediť sa. Dnešná doba je hektická a neraz je potrebné, aby sme sa sústredili na množstvo vecí naraz. Ak sa k tomu pridajú rušivé elementy, akým je i zvonenie telefónu, je potom veľmi ťažké skutočne sa na nejakú činnosť dostatočne sústrediť. Pre zlepšenie svojej koncentrácie je preto vhodné pravidelne čítať knihy, a to aspoň 20 či 30 minút denne. Počas čítania totiž upriamuje pozornosť len a len na obsah knihy. Svoju schopnosť sústrediť sa si o to viac posilníme pri čítaní náročnejších textov.

rozšírenie slovnej zásoby

Zdroj: Shutterstock®

4. Rozvoj fantázie a kreativity

Ďalej sa každou prečítanou knihou zlepšuje a posilňuje aj naša kreativita a fantázia. Knihy nás môžu inšpirovať, naštartovať kreativitu a priniesť nás k novým nápadom, vďaka ktorým sa v živote posunieme ďalej. Počas čítania kníh pracuje naša fantázia takpovediac na plné obrátky. V mysli priraďujeme k čítaným slovám obrazy a rozvíjame svoju predstavivosť. To vieme následne v živote využiť pri učení sa nových vecí i v práci, alebo aj pri riešení situácií, pri ktorých musíme využívať tvorivosť. 

5. Získanie nových poznatkov

Knihy sú nekonečným zdrojom informácií, poznatkov a vedomostí, môžeme z nich čerpať skúsenosti či zážitky. Knihy nás vzdelávajú. Môžu nám pomôcť priučiť sa novým jazykom, histórii, cudzej kultúre a podobne. A nehovoríme tu len o nejakej odbornej literatúre, ktorá nás dokáže niečomu priučiť. Vďaka akejkoľvek knihe napĺňame svoju pamäť novými poznatkami, ktoré sa nám môžu neskôr v živote hodiť. Množstvo poznatkov a múdrostí nájdeme i v beletrii či populárno-náučnej literatúre. Môžeme skúmať psychológiu, filozofiu alebo históriu, a to aj pomocou najrozmanitejších príbehov, ktoré nájdeme na stránkach kníh. Dôležité je len nájsť tú správnu knihu o niečom, čo nás zaujíma. 

účinky čítania kníh

Zdroj: Shutterstock®

6. Odbúranie stresu a zlepšenie nálady

Ak pravidelne pociťujete stres, alebo celkovo vediete uponáhľaný spôsob života, je to o dôvod viac, prečo pravidelne čítať knihy. Dlhodobý stres má výrazne negatívny vplyv na psychické i fyzické zdravie a pravidelné čítanie kníh predstavuje skvelý spôsob, ako proti nemu zabojovať. Verte, že keď sa zahĺbite do príbehu v nejakej dobrej knihe, doprajete svojmu telu a mysli dokonalý relax. Knihy sú akýmsi únikom pred realitou a pomáhajú nám úplne vypnúť a zabudnúť na chaos bežných dní, obavy, zlú náladu i negatívne myšlienky. Čítanie kníh dokáže údajne znížiť mieru stresu ešte lepšie ako počúvanie hudby. Čítanie knihy pred spánkom človeka príjemne upokojí a pomôže mu k lepšiemu spánku.

7. Zmysluplné trávenie voľného času

Nakoniec môžeme za benefit čítania kníh považovať aj to, že nám napomáhajú zmysluplne vyplniť voľný čas. Verte, že na čítanie knihy si môžete nájsť čas prakticky kedykoľvek. Ak cestujete dlhšie do práce autobusom či vlakom, knihu by ste mali mať vždy so sebou. Aj pri čakaní u lekára si krátiť chvíle môžete práve čítaním knihy. Je to omnoho užitočnejšie a prospešnejšie ako hľadenie do telefónu. Aj kým doma doperie práčka či sa dovarí polievka, môžete v ruke držať knihu a prechádzať riadky očami. Ideálne je, ak aj večerné pozeranie televízie z času na čas nahradíte práve čítaním kníh. Tráviť čas čítaním kníh je skutočne zmysluplné, a to i z mnohých vyššie uvedených dôvodov.

Odporúčame: Zdravé maškrtenie bez výčitiek? Skúste recepty na zeleninové čipsy!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní