Poznáte čaj z melónových jadierok? Zistite, na čo je vlastne dobrý!

Poznáte čaj z melónových jadierok? Zistite, na čo je vlastne dobrý!

Kto by nemiloval šťavnatý vodný melón, ktorý predstavuje jeden z najlepších spôsobov, ako sa počas horúcich letných dní osviežiť? Asi by mu odolal len málokto. Čo naopak až tak obľúbené nie je, sú pravdepodobne melónové jadierka. Niektorým nevadia a dokážu ich prehltnúť spolu so sladkou dužinou, no mnohí sú na ne priam alergickí a musia ich do jedného jediného vypľuť či odstrániť. Dnes sa však dajú v obchodoch zohnať už aj melóny bez jadierok a tie sú pre mnohých jasnou voľbou. Je pritom viacero dobrých dôvodov, prečo jesť vodný melón. Má málo kalórií, no množstvo živín, telu doplní tekutiny, dokonca podporí imunitu či zdravie cievneho systému.

Vedeli ste však o tom, že ani mnohými nenávidené čierne semienka nie sú až tak na zahodenie? Možno vás dokonca prekvapíme, ak povieme, že sú zdraviu prospešné. Melónové jadierka sú v skutočnosti zdrojom mnohých dôležitých živín či vitamínov. Vďaka svojmu zloženiu majú priaznivý vplyv na viaceré systémy v ľudskom tele. Melónové jadierka pritom nestačí len prehltnúť. Podobne ako tie ľanové by mali byť pred použitím zomleté, alebo ich stačí pri konzumáciu požuvať. Tieto jadierka je možné opražiť a pridať do pokrmov. Robí sa to tak v mnohých ázijských kuchyniach. Dokonca sa dá zohnať aj olej z melónových jadierok, ktorý má vskutku jedinečné účinky. My vám v dnešnom článku prezradíme, ako si z nich uvariť čaj a aké sú jeho účinky.

Pozri aj: Preháňadlo ako tajomstvo štíhlosti? Na čaj Senna si dajte pozor!

melónové jadierka

Zdroj: Shutterstock®

Poznáte nevídané účinky melónovocýh jadierok?

Vypľúvať či zahadzovať melónové jadierka je skutočne škoda. Sú zdrojom vitamínov A aj C či viacerých vitamínov skupiny B. Z minerálnych látok a stopových prvkov obsahujú najviac horčíka, ale aj železo, vápnik či mangán. Sú tiež zdrojom vlákniny, esenciálnych aminokyselín, zdravých tukov aj mnohých látok s antioxidačnými účinkami. Obsahujú napríklad takzvaný citrulín, ktorý okrem iného pôsobí aj ako silný antioxidant a má priaznivý vplyv i na srdce. Antioxidanty vo všeobecnosti prispievajú k ochrane tela pred voľnými radikálmi a spomaľujú proces starnutia. Melónové jadierka majú aj diuretické vlastnosti, to znamená, že napomáhajú telo zbavovať prebytočných tekutín.

Často sú využívané a veľmi nápomocné pri liečbe rôznych problémov s močovými cestami či obličkami. Melónové jadierka prispievajú k prečisteniu obličiek a detoxikácii celého tela. V tradičnej medicíne sú využívané pri liečbe problémov s obličkovými kameňmi. Tieto jadierka majú vďaka svojmu zloženiu pozitívny vplyv na hladinu krvného tlaku aj cholesterolu v krvi, rovnako podporujú dobrý stav ciev. Taktiež prispievajú k výžive pokožky či vlasov a podporujú tráviace procesy. Okrem toho prispievajú k dobrej funkcii imunitného systému a vďaka obsahu mnohých vitamínov skupiny B aj nervového systému.

príprava čaju z melónových jadierok

Zdroj: Shutterstock®

Ako z nich pripraviť čaj?

Príprava čaju z melónových jadierok nie je nijak zvlášť náročná. Potrebovať budeme 4 PL semienok z melóna a 1,5 až 2 l vody. Melónové jadierka najskôr čerstvo zomelieme a následne ich v hrnci zalejeme vodou. Na miernom ohni povaríme asi 15 minút. Čaj necháme mierne ochladnúť a scedíme ho. Pripravenú dávku popíjame počas dvoch dní, potom nasleduje dvojdňová až trojdňová pauza. Takáto liečebná kúra môže trvať niekoľko týždňov, kým problémy neustanú. Ideálne by však nemala presiahnuť 3 týždne, potom by mala v pití čaju nastať dlhšia pauza.

Čaj z melónových jadierok je možné vyskúšať pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Keďže pôsobí silne močopudne, môže pomôcť pri nadmernom zadržiavaní vody v organizme či rôznych opuchoch. Taktiež sa jeho konzumácia odporúča osobám s močovými alebo obličkovými kameňmi. Je rovnako vhodnou doplnkovou liečbou pri problémoch so zápalmi močových ciest. Čaj je možné popíjať pri vysokom krvnom tlaku či zlom trávení. Vďaka mnohým látkam, ktoré obsahuje, môže byť osožný aj pre pánov a pomôcť podporiť erekciu či zlepšiť problémy s prostatou.

Odporúčame: Aké sú účinky dubovej kôry? Porazí tieto zdravotné problémy!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní