Ako si doplniť fosfor? Tieto potraviny ho majú dostatok

Ako si doplniť fosfor? Tieto potraviny ho majú dostatok

Minerálne látky a stopové prvky by nášmu telu nikdy nemali chýbať, v opačnom prípade môžu hroziť rôzne zdravotné problémy spojené s nedostatkom týchto dôležitých látok. Rovnako to platí aj v prípade fosforu. Fosfor je totižto hneď po vápniku druhým najčastejšie zastúpeným minerálom v ľudskom tele. Ukrýva sa prakticky všade, a to v krvi, kostiach, DNA, zuboch, orgánoch i tkanivách. 

Fosfor je pre nás dôležitý z hľadiska kvality zubov aj kostí, regulácie funkcie obličiek, svalovej kontrakcie, tvorby nukleových kyselín, premeny bielkovín či zrážania krvi. V ľudskom organizme však napĺňa mnoho ďalších funkcií. Jeho nedostatok nebýva až tak častý, pretože je veľmi dobre zastúpený v rozličných potravinách. Jeho prípadný nedostatok však môže napríklad viesť k oslabeniu kostí aj zubov či nadmernej únave. Ktoré potraviny by mali byť súčasťou našej stravy, aby sme ho mali vždy dostatok?

Pozri aj: Ako si zlepšiť náladu? Tu sú overené tipy, ako so zlou náladou zatočiť!

morské plody

Zdroj: Shutterstock®

Ryby a morské plody

Dôležitý fosfor nájdeme vo veľkých dávkach v prvom rade v rybách a rozličných morských plodoch. Reč je o veľmi výživných a zdravých potravinách, ktoré by sa v našom jedálničku mali objavovať čo najčastejšie, a to aspoň dva razy týždenne. Mnohé ryby a dary mora sú rovnako dobrými zdrojmi zdravých tukov, bielkovín, vitamínu D aj ďalších minerálov a stopových prvkov. S doplnením fosforu pomôže tuniak, losos, makrela, sardinky a ďalšie zdravé druhy rýb, taktiež lastúry, garnáty, krab a iné morské živočíchy.

Hydina a vnútornosti

I mäso suchozemských živočíchov predstavuje dobrý zdroj nenahraditeľného fosforu. Telu doplníme spomínaný minerál porciou červeného mäsa aj hydiny, napríklad kuracích či morčacích pŕs, taktiež teľacieho mäsa a ďalších druhov. Okrem toho sa fosfor ukrýva aj vo vnútornostiach, napríklad pečeni. Uvedené potraviny sú tiež dobrým zdrojom proteínov a tukov, pečeň rovnako telu doplní veľké množstvo železa.

quinoa

Zdroj: Shutterstock®

Quinoa

Aj v potravinách rastlinného pôvodu nájdeme značné množstvá telu prospešného fosforu. Spomenúť môžeme napríklad quinou. Je pritom mnoho dôvodov, prečo jesť quinou a pravidelne ju zaradiť do jedálnička. Ide totiž o výživovú bombu, ktorá v sebe ani zďaleka neukrýva len spomínaný fosfor. Je tiež zdrojom kompletných bielkovín a telu doplní všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré si nevie samo vytvoriť. Je tak vítanou súčasťou stravy vegetariánov i vegánov. Quinoa obsahuje i viaceré vitamíny skupiny B, podporuje trávenie a prispieva k zníženiu krvného tlaku.

Šošovica

Strukoviny predstavujú ďalšiu kategóriu potravín, ktorá je veľmi bohatá okrem iného aj na fosfor. Rovnako sú zdrojom bielkovín, vitamínov skupiny B, vlákniny či železa a ďalších minerálov aj stopových prvkov. A ktoré z nich sa najviac oplatí zaradiť do jedálnička? Pravdou je, že strukoviny sú zdraviu prospešné a výživné a najlepšie je ich v strave pravidelne obmieňať. Z hľadiska obsahu fosforu je na tom veľmi dobre šošovica, ale taktiež aj hrach. Vítaná je aj fazuľa, sója či cícer. 

Odporúčame: Čím nahradiť maslo? Čo použiť pri pečení a čo natrieť na chlieb?

orechy

Zdroj: Shutterstock®

Oriešky

Aj rôzne druhy orechov by mali tvoriť pravidelnú súčasť našej stravy. No reč nie je o pražených slaných orieškoch, ale prírodných a nesolených. Netreba zabúdať ani na to, že ich je potrebné konzumovať v rozumnom množstve, pretože sú veľmi kalorické. Telu však doplnia bielkoviny, zdravé tuky i viaceré vitamíny a minerály. S doplnením fosforu pomôžu para orechy, ktoré zároveň radíme medzi najlepšie zdroje cenného selénu s antioxidačnými účinkami. Fosfor sa ukrýva aj v mandliach, kešu orechoch, pistáciách a ďalších lahodných orieškoch.

Mak

Poriadnu dávku fosforu ponúka nášmu telu aj mak. Je potrebné zmieniť, že v jednej lyžičke maku nájdeme obrovské množstvo najrozličnejších minerálov, a to okrem fosforu hlavne zinku, horčíka, mangánu i draslíka. Mak tiež radíme medzi najlepšie zdroje vápnika, obsahuje ho dokonca viac ako mlieko. S doplnením fosforu a ďalších látok nám však pomôžu aj rozličné olejnaté semená, ako sú napríklad slnečnicové a tekvicové semienka, taktiež konopné alebo chia semená. Neváhajte si nimi posypať jogurt, raňajkovú kašu či čerstvý šalát.

mliečne výrobky

Zdroj: Shutterstock®

Mliečne výrobky

Nakoniec môžeme ešte spomenúť jednu kategóriu potravín, ktoré sú známe vysokým obsahom nenahraditeľného fosforu, a to mliečne výrobky. Fosfor nájdeme v mlieku, jogurtoch, tvarohoch aj rôznych druhoch syrov, napríklad v mozzarelle, parmezáne, goude a ďalších. Do jedálnička tiež môžete zaradiť ricottu či cottage syr. Z potravín živočíšneho pôvodu sú na fosfor bohaté ešte aj vajíčka, a to konkrétne ich žĺtky.

Pozri aj: Aké sú účinky dubovej kôry? Porazí tieto zdravotné problémy!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní