Prečo zberať aj čučoriedkové listy? Toto sú ich účinky!

Prečo zberať aj čučoriedkové listy? Toto sú ich účinky!

Brusnica čučoriedková je poloker, respektíve bohato rozkonárený krík z čeľade vresovcovité. Dorastá do výšky okolo 50 centimetrov. Tieto kríky sú rozšírené hlavne v Európe a Ázii, nájdeme ich tiež v Severnej Amerike. V prírode ich možno nájsť na úrodných pôdach v borovicových či smrekových lesoch, na rašeliniskách, horských skalnatých územiach a oblastiach až do vysokohorského pásma. Charakteristické sú trojhrannými konárikmi a opadavými kožovitými listami, ktoré majú vajcovitý tvar. Z ich pazúch vyrastajú previsnuté ružovkasté kvety. Kríky kvitnú spravidla od mája až do júna či júla. Brusnice čučoriedkové sú pestované pre svoje plody, ktoré sa objavujú po odkvitnutí kvetov, prevažne v júli a auguste.

Ide o guľaté a mierne sploštené bobule tmavej modrofialovej až čiernej farby so sivomodrým voskovým povlakom, nazývané čučoriedky. Sú sladké a silno farbia na tmavomodro až fialovo. Je mnoho dôvodov, prečo jesť čučoriedky. Sú napríklad zásobárňou mnohých živín i cenných antioxidantov, taktiež podporujú imunitný systém. Vedeli ste však o tom, že zdraviu prospešné sú aj ich listy? I tie vďaka svojmu zloženiu a účinkom našli uplatnenie v tradičnej ľudovej medicíne. Pri ktorých neduhoch a zdravotných ťažkostiach sú nápomocné?

Odporúčame: Aké sú účinky dubovej kôry? Porazí tieto zdravotné problémy!

účinky čučoriedkových listov

Zdroj: Shutterstock®

Na čo sú dobré čučoriedkové listy?

Listy brusnice čučoriedkovej obsahujú množstvo účinných látok. Ukrývajú až z 11 % triesloviny, potom taktiež organické kyseliny, flavonoidy či glykozidy. Čučoriedkové listy sú tiež známe obsahom látky zvanej myrtillín, a to vo veľkom množstve najmä tie, ktoré sú zozbierané pred dozretím plodov. Ide o modré farbivo čučoriedok, ktoré má antioxidačné účinky. Vďaka tejto látke majú čučoriedkové listy priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi a prispievajú k lepšiemu využitiu cukru v organizme. Droga je preto neraz súčasťou bylinných čajov pre diabetikov. Listy tiež pozitívne vplývajú na hladinu cholesterolu v krvi či zdravie močového ústrojenstva.

Napomáhajú prečisťovať a dezinfikovať močové cesty a sú vítaným pomocníkom pri liečbe zápalov močového mechúra. Vďaka svojmu zloženiu pôsobia sťahujúco a protizápalovo. Rovnako môžu byť osožné pri ťažkostiach s tráviacim systémom. Používajú sa pri chronických črevných kataroch a rôznych zápaloch v tráviacom trakte, tiež pri hnačkových ochoreniach. Vo veľkých množstvách však zároveň odvar z listov môže pôsobiť ako preháňadlo. Pri použití zvonka sú čučoriedkové listy vhodné na ošetrenie rôznych kožných problémov. Môžu pomôcť pokožke postihnutej ekzémom či psoriázou. Taktiež sú nápomocné pri zápaloch ďasien.

čaj z čučoriedkových listov

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť čaj z čučoriedkových listov?

Drogu zo sušených čučoriedkových listov je možné priamo zakúpiť v lekárni či na internete, alebo je možné taktiež listy nazbierať a doma vysušiť. Listy je vhodné zbierať od júna až do septembra, a to trhaním jednotlivých lístkov z bezkvetých konárikov. Časti rastliny je následne vhodné vysušiť niekde na slnku a najmä na prevzdušnenom mieste, prípadne v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. Zo sušených čučoriedkových listov sa pripravuje čaj, a to z jednej lyžice drogy na 250 ml horúcej vody. Doba lúhovania je 15 minút. Po scedení môžeme nápoj podávať. Pri zdravotných ťažkostiach sa odporúča piť dva až tri šálky čaju z čučoriedkových listov denne alebo každý druhý deň.

Tento nápoj osoží pri vyššie spomínaných ťažkostiach. Môže byť použitý ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky, ochorení tráviaceho traktu či zápalov močových ciest. Zápar by sa však vnútorne nemal užívať dlhodobo. Po mesiaci by mala nasledovať minimálne dvojtýždňová pauza. Na vonkajšie použitie sa pripravuje silnejší odvar. Lyžicu vody povaríme v 200 ml vody asi päť minút a následne necháme lúhovať ďalších 20 minút. Do scedeného a ochladnutého odvaru namáčame sterilnú látku či gázu a prikladáme na postihnutú pokožku, či už rôzne rany alebo kožné ochorenia. Pri zápaloch v ústnej dutine sa odvar používa na kloktanie. 

Odporúčame: Ako pripraviť smoothie nápoj? Pozor na kombináciu ovocia a zeleniny!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní