Vedeli ste o tom, že silné liečivé vlastnosti majú nielen najrozličnejšie bylinky, ale napríklad aj kôra stromov? I kôra mnohých druhov stromov či kríkov našla uplatenie v ľudovej medicíne. Tradičné liečiteľstvo využíva napríklad silu a vlastnosti kôry z vŕby bielej, brezy, bazy či moruše. Predsa len najznámejšia je však pravdepodobne práve dubová kôra. Odvar z nej sa užíva zvnútra i zvonka a je nápomocný pri celom rade zdravotných ťažkostí. Veľmi účinný je napríklad aj na podporu hojenia rán. V článku sa pozrieme na to, aké sú účinky kôry z duba letného a ako ju používať.
Poznáte dub letný?
Dub letný, latinsky Quercus robur, je listnatý opadavý strom z čeľade bukovité. Je rozšírený predovšetkým v Európe a niektorých ázijských oblastiach, najmä v Malej Ázii, hľadať je ho možné i na severe Afriky. Rastie prevažne od nížin až po podhorské oblasti. U nás ho nájdeme vo väčšine lesov či parkov. Duby rastú často osamotene, alebo vytvárajú dubové lesy. Ide o dlhoveké a pomerne mohutné stromy stredného vzrastu, ktoré dorastajú do výšky okolo 40 metrov. Dub letný je charakteristický košatou a nepravidelne rozloženou korunou.
Kôra stromov je typicky rozpukaná a silno rozpraskaná a má prevažne tmavosivú farbu. V mladosti je kôra hladká a sivastá so zeleným nádychom. Listy sú tmavozelené, laločnaté a majú celistvookrajovú čepeľ. Dub je jednodomá rastlina, čiže sa samčie a samičie kvety vyvíjajú na jednom a tom istom strome. Plodom je nažka, ktorá sa nazýva žaluď. Dubové drevo je tvrdé a našlo uplatnenie v nábytkárstve a stavebníctve. Na liečebné účely sa zberá mladá kôra stromov.
Odporúčame: Priaznivé účinky turistiky: Ako nám prospievajú výlety do prírody?
Dubová kôra má nevídané vlastnosti
Liečivá droga z duba letného obsahuje množstvo účinných látok, najmä triesloviny, cenné flavonoidy alebo horčiny. Dubová kôra má silné protizápalové a sťahujúce vlastnosti, vďaka čomu našla uplatnenie hlavne pri liečbe rôznych kožných ochorení či poranení. Kožu účinne čistí a dezinfikuje, zároveň podporuje hojenie rán a zastavuje krvácanie. Môže pomôcť pri ekzémoch, vredoch, kožných zápaloch, zle sa hojacich ranách, popáleninách či ďalších kožných problémoch. Zvonka je využívaná aj pri ťažkostiach, ako sú napríklad hemoroidy, kŕčové žily, nadmerné potenie nôh alebo plesne na nohách aj rôzne zápaly v análnej a genitálnej oblasti.
Taktiež si poradí so zápalmi v ústnej dutine. Droga z kôry sa tiež užíva vnútorne, i keď nie tak často. Napomáha hlavne upraviť trávenie. Podáva sa pri hnačkách či žalúdočných alebo črevných kataroch a môže pomôcť zlepšiť stav pri zápaloch v tráviacom trakte. Optimalizuje funkciu čriev a žalúdka. Okrem toho sa dubová kôra vnútorne užíva aj na úpravu menštruačného cyklu či miernenie silnej a bolestivej menštruácie.
Bude ťa zaujímať
Ako ju používať?
Na zber je vhodná ešte mladá hladká kôra dubových stromov, ktorá nie je rozpraskaná. So zberom kôry stromov to však často nie je také jednoduché, ako so zberom byliniek. Pri zbere je dôležité dávať pozor na to, aby sa nepoškodili zdravé stromy. Kôru je ideálne zberať napríklad z vyrúbaných stromčekov. Zber však nie je všade povolený a môžu sa s ním spájať ďalšie obmedzenia. Najľahšie je preto zaobstarať si hotovú sušenú drogu. Dubovú kôru možno zohnať v lekárňach, na internete aj v predajniach so zdravými potravinami a sušenými bylinkami. Čaj sa pripravuje z jednej lyžice drogy na 250 ml vody. Zmes je vhodné priviesť k varu a povariť asi 10 minút, potom ho nechať ešte pár minút lúhovať a scediť.
Čaj z dubovej kôry môže pomôcť pri hnačkách či iných spomínaných ťažkostiach. Nie je však určený na dlhodobé užívanie. Na vonkajšie použitie sa pripravuje ešte silnejší odvar. Ten je možné vo forme obkladov aplikovať na kožné rany či ochorenia i kŕčové žily. Tampónom namočeným v odvare je vhodné ošetriť aknóznu pleť či zapálené vyrážky. Pri problémoch v ústnej dutine sa odvar používa na kloktanie. Pri hemoroidoch či zápaloch a infekciách v spodnej časti tela sa zase pripravujú sedacie kúpele. Pripraviť môžete odvar z 1,5 l vody a troch hrstí dubovej kôry a ten následne pridať do vane.
Odporúčame: Čím nahradiť maslo? Čo použiť pri pečení a čo natrieť na chlieb?