Rakovina hrubého čreva patrí na Slovensku k najčastejším druhom rakoviny. Čo ju spôsobuje?

Rakovina hrubého čreva patrí na Slovensku k najčastejším druhom rakoviny. Čo ju spôsobuje?

Slovensko sa nachádza na popredných priečkach v zozname krajín s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka. Celkovo tento typ zhubného ochorenia patrí najmä vo vyspelých krajinách naprieč svetom k najčastejším formám rakoviny. I v rámci našej krajiny predstavuje rakovina hrubého čreva a konečníka jedno z najčastejších nádorových chorôb mužov a žien. Ročne pribudne okolo 5 000 pacientov. 

Pod všeobecným názvom rakovina hrubého čreva a konečníka máme najčastejšie na mysli takzvaný kolorektálny karcinóm, čo je zhubné nádorové ochorenie postihujúce prakticky ktorúkoľvek časť hrubého čreva (v prípade koncovej časti hovoríme o rakovine konečníka). Vychádza zo sliznice tejto časti tráviacej sústavy. Len v menšom množstve prípadov je črevo postihnuté iným typom nádoru. 

Čo všetko by sme o tomto zákernom ochorení mali vedieť? Je možné rakovinu hrubého čreva a konečníka včas rozpoznať na základe určitých symptómov? Aké možnosti liečby tejto choroby dnes existujú? A je možné kolorektálnemu karcinómu predísť?

Príčiny a rizikové faktory kolorektálneho karcinómu

Kolorektálny karcinóm je považovaný za multifaktoriálne ochorenie, respektíve za chorobný proces, na rozvoji ktorého sa podieľajú viaceré činitele. Jednotná príčina vzniku ochorenia nie je v podstate objasnená. Odborníci sa zhodujú na tom, že významnú rolu v rozvoji tohto závažného ochorenia zohrávajú faktory životného štýlu, teda že vznik významne súvisí s tým, ako žijeme. Tieto činitele sú nami veľmi dobre ovplyvniteľné a práve ich elimináciou možno prispieť k prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Týkajú sa napríklad spôsobu stravovania, miery fyzickej aktivity či neduhov, ktorých sa nevieme zbaviť. Na vzniku nádoru v hrubom čreve sa však môžu podieľať aj neovplyvniteľné faktory, respektíve činitele, na ktoré má človek sám len veľmi malý dosah. Jedným z nich je napríklad prirodzené starnutie. Zvyšujúci sa vek zvyšuje aj riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, a to významnejšie už po 50. roku života. 

Riziko kolorektálneho karcinómu ďalej zvyšuje:

  • genetická predispozícia (výskyt ochorenia v blízkej rodine môže u jedinca poukazovať na vyššie riziko rozvoja tohto ochorenia),

  • zápalové ochorenia čreva (napr. Crohnova choroba),
  • prítomnosť polypov v čreve (polyp môže predstavovať prekancerózu – nezhubný útvar sa malígne zvrhne a vznikne karcinóm),
  • niektoré genetické syndrómy (napr. Lynchov syndróm, familiárna adenomatózna polypóza),
  • cukrovka 2. typu,
  • nadváha a obezita,
  • fajčenie,
  • nadmiera alkoholu,
  • nadmerná konzumácia červeného mäsa a spracovaných mäsových výrobkov,
  • strava chudobná na vlákninu,
  • sedavý spôsob života / nedostatok pohybu,
  • nadužívanie nesteroidných protizápalových liekov,
  • podstúpenie rádioterapie v oblasti brucha / predchádzajúce nádorové ochorenie v brušnej oblasti.

Aké má rakovina hrubého čreva príznaky?

Rakovina hrubého čreva a konečníka sa prejavuje v prvom rade najmä rôznymi tráviacimi ťažkosťami, no pridružiť sa môžu aj celkové systémové príznaky ochorenia. Avšak, sprievodné ťažkosti kolorektálneho karcinómu sa obvykle dostavujú až v neskorších štádiách choroby, počiatočné štádiá bývajú zväčša bezpríznakové, respektíve asymptomatické. 

Príznaky spravidla pribúdajú spolu s tým, ako sa nádor zväčšuje a nádorové bunky sa šíria do okolitých tkanív. Rakovina zo sliznice čreva môže prerastať svalové vrstvy hrubého čreva, následne mieriť do pobrušnice, taktiež napádať okolité lymfatické uzliny a v posledných štádiách aj vzdialené orgány, najmä pečeň a pľúca. V prípade rakoviny hrubého čreva alebo rakoviny konečníka sú príznaky veľmi podobné. 

Pre kolorektálny karcinóm sú charakteristické najmä tieto príznaky:

  • dlhodobé zmeny konzistencie stolice – zápcha, hnačka alebo striedanie týchto problémov, pri rakovine konečníka úzka ceruzkovitá stolica,

  • zmeny vo farbe stolice – čierna stolica (môže poukazovať na prítomnosť staršej krvi),
  • viditeľné stopy krvi v stolici,
  • pocit nedostatočného vyprázdnenia čreva,
  • bolesti brucha / bolesti v oblasti konečníka,
  • dlhodobá a nadmerná plynatosť a nadúvanie,
  • krvácanie z konečníka (jasnočervená krv),
  • pocit veľkej sýtosti aj po dlhom čase od jedenia.

K týmto ťažkostiam sa môžu pridružiť aj všeobecné nešpecifické príznaky, v prvom rade najmä nadmerná únava a pocity slabosti a vyčerpania. U niektorých pacientov možno pozorovať úbytok hmotnosti bez zjavnej príčiny. Bežná je aj anémia z dôvodu menších, no dlhodobých krvných strát stolicou. Tá sa zvonka prejavuje spomenutou únavou, ale aj bledou kožou, točením hlavy, búšením srdca či dýchavičnosťou. 

Odporúčame: ​Ako sa prejavujú žalúdočné vredy? Neignorujte túto hrozbu pre zdravie!

Diagnostika rakoviny hrubého čreva

Pri výskyte vyššie spomínaných ťažkostí je nevyhnutné zdravotný stav konzultovať s lekárom. Dané prejavy nemusia hneď znamenať rakovinu, napríklad najčastejšou príčinou krvácania z konečníka a krvi v stolici sú hemoroidy, čo je v porovnaní s rakovinou priam až banálny a ľahko riešiteľný zdravotný problém. Avšak, potrebné je taktiež nevynechávať pravidelné preventívne prehliadky, ktoré môžu pomôcť odhaliť rakovinu včas ešte pred výskytom zdravotných ťažkostí.

Po 40. roku života je obvykle súčasťou preventívnej prehliadky aj test na okultné (skryté) krvácanie z čreva zo vzorky stolice. Tento test je dokonca možné urobiť si aj doma pomocou testov na okultné krvácanie v stolici z lekárne. Ak je test pozitívny, lekár nariadi ďalšie vyšetrenia, a to spravidla na gastroenterológii. Najčastejšie sa vykonáva kolonoskopia, čiže endoskopické vyšetrenie hrubého čreva pomocou prístroja s kamerou, ktorý sa zavádza do čreva cez konečník.

Pri tomto vyšetrení si lekár prezrie sliznicu hrubého čreva a môže odobrať vzorky na laboratórne vyšetrenie. Počas kolonoskopie je dokonca možné odstránenie rizikových polypov v prípade ich nálezu. Vyšetrenie je trochu nepríjemné, no spravidla nie je bolestivé. Podľa potreby sa vykonávajú ďalšie vyšetrenia, napríklad CT, magnetická rezonancia, krvné testy, sonografia brucha.

Liečba rakoviny hrubého čreva

Lekár pri určovaní vhodnej liečby zohľadňuje viacero faktorov – štádium rakoviny, druh nádoru, umiestnenie a veľkosť nádoru, celkový zdravotný stav pacienta, vek pacienta a mnoho ďalších. Základnou metódou pri liečbe kolorektálneho karcinómu je chirurgický zákrok. Pri včasných štádiách môže stačiť odstránenie samotného nádoru, v neskorších štádiách býva potrebné odstránenie menšej alebo väčšej časti hrubého čreva.  

V prípade potreby odstránenia veľkej časti čreva a obmedzenej možnosti opätovného spojenia zdravých častí čreva môže byť potrebné vytvorenie vývodu z hrubého čreva, takzvanej stómie. V brušnej dutine pacienta sa vytvorí otvor, cez ktorý bude stolica odvádzaná von z tela do upevneného vrecúška. V niektorých prípadoch je stómia len dočasná a odstraňuje sa po zahojení čriev alebo konečníka po operácii. Súčasťou operácie pri liečbe kolorektálneho karcinómu môže byť aj odstránenie postihnutých lymfatických uzlín. 

Ďalej sa pri liečbe rakoviny hrubého čreva uplatňuje chemoterapia, rádioterapia alebo imunoterapia. Prognóza je v prípade tohto ochorenia veľmi individuálnou záležitosťou. Vo všeobecnosti platí, že pri skorom odhalení nádoru a dobrej odpovedi organizmu na liečbu sú prognózy omnoho lepšie. 

Tipy na prevenciu kolorektálneho karcinómu:

  • zaraďte do stravy dostatok vlákniny – ovocie, zelenina, strukoviny, celozrnné potraviny,
  • do stravy zahrňte probiotiká – kefír, jogurty,
  • znížte podiel červeného mäsa a spracovaných mäsových výrobkov v strave,
  • znížte podiel polotovarov a vyprážaných pokrmov v strave,
  • dodržiavajte dostatočný pitný režim,
  • vyhýbajte sa sedavému spôsobu života – ak máte sedavé zamestnanie, myslite na pravidelný pohyb,
  • udržiavajte si primeranú telesnú hmotnosť,
  • skoncujte s cigaretami,
  • znížte príjem alkoholu (značne riziková je aj nadmerná konzumácia piva),
  • ak máte diagnostikované nejaké črevné ochorenie, dôsledne dodržujte liečbu nastavenú lekárom,
  • ak sa u vás v rodine vyskytol kolorektálny karcinóm, myslite na preventívne prehliadky a poraďte sa s lekárom o možnostiach prevencie.

Odporúčame: ​CT alebo počítačová tomografia – ako prebieha a aké riziká sa s ňou spájajú?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní