Čo signalizuje krvácanie z konečníka? Kedy neodkladať návštevu lekára?

Čo signalizuje krvácanie z konečníka? Kedy neodkladať návštevu lekára?

Konečník, ktorý odborne nazývame rectum, predstavuje poslednú časť hrubého čreva s dĺžkou asi 15 centimetrov. Zakončený je ritným, respektíve análnym otvorom. V tejto poslednej časti tráviacej rúry sa zadržuje a zahusťuje stolica, taktiež sa podieľa na defekácii, teda na prirodzenom vyprázdňovaní črevného obsahu, ktoré sa uskutočňuje práve cez konečník. 

Aj v súvislosti s konečníkom sa môžu objaviť viaceré nepríjemné zdravotné problémy. Ochorenia konečníka predstavujú skutočne chúlostivý zdravotný problém, o ktorom sa mnohí hanbia hovoriť, čo následne neraz súvisí s odkladaním návštevy lekára. Keďže rakovina hrubého čreva a konečníka patria k najčastejším formám rakoviny v súčasnej dobe, problémy s análnou oblasťou sa rozhodne neoplatí ignorovať.

Čo v prípade, ak je na toaletnom papieri prítomná krv? Tento príznak môže mať mnohé rôznorodé príčiny, niekedy nie úplne vážne, no v nemalom percente prípadov i závažnejšie. Kedy je najvyšší čas ísť k lekárovi?

Odporúčame: Šípky – 10 geniálnych receptov, ktoré musíte túto jeseň vyskúšať!

Análne trhliny

K najčastejším príčinám krvácania z konečníka, ktoré spravidla nebývajú veľmi závažné, patria análne trhliny. Ak dôjde k poškodeniu tkaniva v oblasti konečníka alebo análneho otvoru, bežne sa to prejaví stopami krvi na toaletnom papieri. V tomto prípade by krv mala byť jasnočervená, ak je tmavá, znamená to krvácanie z vyšších častí hrubého čreva alebo dokonca z tenkého čreva. 

Príčinou análnych trhlín je najčastejšie úporné vyprázdňovanie tvrdej stolice. Častejšie sa s týmto zdravotným problémom stretávajú osoby, ktoré trápi zápcha. Análne trhliny môžu byť niekedy sprevádzané aj bolesťou konečníka či pocitmi nepohodlia v danej oblasti. Na zmiernenie ťažkostí a ošetrenie konečníka možno použiť voľnopredajné prípravky z lekárne, napríklad vo forme mastí.

Odporúča sa však hlavne podniknúť kroky na zlepšenie stolice a vyprázdňovania. Zmäkčenie stolice a jej odchod podporí strava bohatá na vlákninu, dostatočný pitný režim aj pravidelný pohyb. 

Hemoroidy alebo zlatá žila

Medzi najčastejšie príčiny krvácania z konečníka patria i hemoroidy, ľudovo nazývané aj zlatá žila. Reč je o ochorení ciev v oblasti análneho otvoru, ktoré vzniká v dôsledku rozšírenia a zápalu žíl v análnom kanáli. Vnútorné hemoroidy sú prítomné v stenách konečníka pár centimetrov od análneho otvoru, tie vonkajšie možno pozorovať zvonka v okolí ritného otvoru.

Na hemoroidy upozorňuje hlavne krvácanie z konečníka po stolici. I v tomto prípade býva krv jasnočervená. Medzi ďalšie príznaky patrí pocit nepohodlia v oblasti konečníka, pálenie alebo svrbenie konečníka, vo vážnych prípadoch tiež bolesť. Vonkajšie hemoroidy sú na konečníku priamo viditeľné, pri tých vnútorných môže dochádzať k ich vyklenutiu pri stolici, a to najmä v neskorších štádiách. 

Mierne problémy s hemoroidmi je možné preliečiť voľnopredajnými prípravkami z lekárne, ak sú však neúčinné a stav sa zhoršuje, je nevyhnutné vyšetrenie u lekára. Pri problémoch s hemoroidmi bývajú účinné a nápomocné aj rôzne režimové opatrenia. Dôležité je zvýšiť prísun vlákniny a tekutín, pravidelne sa hýbať a myslieť na dôslednú hygienu konečníka. 

Zápal konečníka

Pravidelná prítomnosť krvi na toaletnom papieri, prípadne na spodnej bielizni, môže poukazovať aj na proktitídu, teda zápal sliznice konečníka. Toto ochorenie sa neraz vyskytuje súčasne s rôznymi neinfekčnými črevnými zápalmi. Zápal konečníka môže byť aj infekčného pôvodu, pričom môže byť spôsobený viacerými druhmi baktérií či vírusov. 

Na zápal konečníka môže poukazovať aj prímes krvi alebo hlienu v stolici, tiež častá a riedka stolica, bolesť pri vyprázdňovaní či opuch a začervenanie análneho otvoru. Pri infekčnom zápale sa obvykle pridáva zvýšená teplota a únava. Liečba proktitídy patrí do rúk lekára. Chronický zápal totiž môže viesť k tvorbe vredov na konečníku, hemoroidov, častých análnych trhlín, alebo môže spôsobiť zúženie konečníka či malígne (zhubné) zmeny sliznice konečníka. 

Odporúčame: ​Je výtok v tehotenstve problém? Kedy je potrebná návšteva lekára?

Prítomnosť krvi v stolici

Krv pri vyprázdňovaní možno neraz pozorovať nielen na toaletnom papieri, ale aj priamo v stolici. Ak je krv tmavšia, poukazuje to na krvácanie vo vyšších častiach hrubého čreva, krvácanie z tenkého čreva, dokonca v niektorých prípadoch až zo žalúdka. Čím dlhšie krv prechádza tráviacim traktom, tým je tmavšia.

Platí však, že krv v stolici nie je vždy viditeľná voľným okom. Mikroskopické krvácanie sa dá odhaliť len vyšetrením. V lekárni sú dostupné aj domáce testy na odhalenie okultného, čiže skrytého krvácania. 

Prítomnosť krvi v stolici môže poukazovať na tieto zdravotné problémy:

  • análne a črevné polypy,

  • peptické vredy,
  • črevné zápaly – divertikulóza, ulcerózna kolitída, Crohnova choroba a iné,
  • syndróm dráždivého čreva,
  • potravinová alergia,
  • kolorektálny karcinóm a iné zhubné nádory gastrointestinálneho traktu.

Ďalšie zdravotné problémy s konečníkom:

  • bolesť konečníka – môže byť prítomná z dôvodu análnych trhlín, prechodu tvrdej stolice, zápalového ochorenia čreva, infekcie, rektálne pohlavne prenosnej choroby, zriedkavo i nádoru,
  • svrbenie konečníka – k hlavným príčinám patria hemoroidy, kožné výrastky v análnej oblasti, črevné parazity, chemikálie v strave, korenisté a pikantné pokrmy, hnačka či pohlavne prenosná infekcia,
  • hrčky alebo výrastky na konečníku – môže ísť o vonkajšie hemoroidy, nezhubné kožné výrastky, polypy konečníka, genitálne bradavice aj zhubný nádor. 

Návštevu lekára neodkladajte, ak:

  • dlhodobo pozorujete prítomnosť krvi na toaletnom papieri alebo v stolici,
  • sa ku krvácaniu z konečníka pridávajú ďalšie symptómy, ako bolesť, opuch, svrbenie,
  • domáce preliečenie hemoroidov nezaberá,
  • ste na konečníku spozorovali nejaké výrastky,
  • po defekácii pociťujete neúplne vyprázdnenie,
  • máte dlhodobé problémy so zápchou alebo hnačkou,
  • domáci test na okultné krvácanie odhalí prítomnosť krvi v stolici,
  • máte viac ako 50 rokov a trápia vás problémy súvisiace s konečníkom (vyššie riziko rakoviny hrubého čreva alebo konečníka).

Odporúčame: ​Trápi vás týchto 10 zdravotných problémov? Môže to byť histamínová intolerancia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní