Trápi vás týchto 10 zdravotných problémov? Môže to byť histamínová intolerancia!

Trápi vás týchto 10 zdravotných problémov? Môže to byť histamínová intolerancia!

V súčasnej dobe sa rôzne potravinové alergie a intolerancie objavujú čoraz častejšie. Je stále bežnejšie, že ľudia musia upravovať svoje stravovacie návyky, inak im hrozia rôzne nepríjemné zdravotné ťažkosti. Definitívna liečba týchto ochorení prakticky neexistuje, súčasťou liečby je primárne úprava stravy. Spomenúť môžeme alergiu na mlieko, orechy či morské živočíchy, spomedzi intolerancií zase laktózovú intoleranciu či intoleranciu lepku. 

Mnoho ľudí tiež v súčasnosti trápi takzvaná histamínová intolerancia. Táto potravinová intolerancia pritom môže vyvolávať celý rad rôznorodých zdravotných ťažkostí. Príznakom nie sú len tráviace problémy, ale napríklad aj dýchacie či kožné. Platí pritom, že u rôznych jedincov sa histamínová intolerancia môže prejaviť vždy iným súborom charakteristických príznakov. Pri ktorých príznakoch spozornieť?

Čo je histamínová intolerancia?

Histamínová intolerancia, skratka HIT, predstavuje získanú neznášanlivosť či precitlivenosť na histamín prijímaný v strave. Takzvaný histamín sa bežne nachádza v ľudskom tele. Avšak z dôvodu nepomeru medzi prísunom a mechanizmom odbúravania histamínu v tele môže u niektorých jedincov dôjsť k intolerancii. Príčinou tohto nepomeru môže byť:

  • zvýšený obsah histamínu v potrave,
  • zvýšený prísun látok podporujúcich uvoľňovanie histamínu,
  • nadmerná tvorba histamínu v tele,
  • znížená funkcia enzýmu (DAO) rozkladajúceho histamín. 

Prečo k niektorému z týchto stavov dochádza, nie je presne známe. Riziko histamínovej intolerancie sa však zvyšuje napríklad spolu so stúpajúcim vekom. Najviac jedincov trpiacich touto intoleranciou je v strednom veku. V rámci liečby môžu pomáhať tlmiť sprievodné príznaky rôzne medikamenty, no najdôležitejšie je primárne úprava stravy.

Nie všetky potraviny s vysokým obsahom histamínu či podporujúce jeho tvorbu v tele robia problémy všetkým jedincom s HIT. Platí, že rôzne potraviny sú u iných pacientov inak tolerované. K najproblematickejším potravinám patrí:

  • víno a pivo,
  • fermentované mliečne výrobky,
  • zrejúce a plesňové syry,
  • morské plody,
  • čokoláda,
  • paradajky,
  • avokádo,
  • jahody,
  • pečivo z bielej múky,
  • kečup,
  • čierny čaj.

Pri podozrení na histamínovú intoleranciu je najlepšie konzultovať zdravotný stav s lekárom. Diagnostika býva náročná, obvykle je potrebných viacero vyšetrení. Zisťuje sa napríklad hladina enzýmu na odbúravanie histamínu, ako aj jeho aktivita, no rovnako mnohé iné parametre. Príznaky poukazujúce na histamínovú intoleranciu pritom nemusia byť jednoznačné. Platí, že u každého pacienta môže byť prítomná skupina mierne sa líšiacich sprievodných ťažkostí. 

Odporúčame: Obávaná, ale život zachraňujúca! Čo je kolonoskopia a ako prebieha?

Aké môže mať histamínova intolerancia príznaky?

1. Hnačky

K najbežnejším sprievodných príznakom histamínovej intolerancie, ktoré sú v určitej miere prítomné u väčšiny pacientov s touto intoleranciou, patria rôznorodé tráviace problémy. V prvom rade zbystrite pozornosť, ak vás trápia časté hnačky. Riedka stolica z času na čas potrápi každého, no ak sa tento problém objavuje pravidelne, a to hlavne po skonzumovaní určitej skupiny potravín, isto ho neignorujte. Poukazovať totiž môže aj na iné typy potravinových intolerancií. 

2. Nevoľnosť

K problémom s vyprázdňovaním sa môžu pridávať aj pravidelné nevoľnosti. Pociťujete po niektorých potravinách nevoľnosť až pocity na zvracanie, prípadne v niektorých prípadoch k zvracaniu aj dochádza? I to môže poukazovať na potravinovú intoleranciu. 

3. Kŕče v bruchu

Osoby s histamínovou intoleranciou neobchádzajú ani nepríjemné bolesti brucha. Tie sa opäť skôr či neskôr dostavujú hlavne po konzumácii nevhodných potravín, napríklad potravín s vysokým obsahom histamínu. Brušné kŕče sú rovnako typické aj pre iné potravinové intolerancie. Objavujú sa aj pri neznášanlivosti lepku či laktózy. Pravidelné bolesti po konzumácii určitých potravín treba taktiež konzultovať s lekárom. 

4. Plynatosť

K najbežnejším tráviacim problémom, ktoré sa objavujú u vysokého percenta populácie, patrí nadúvanie a plynatosť. Pocity nafúknutého brucha hneď nemusia signalizovať zdravotný problém. Plynatosť sa bežne objavuje po konzumácii niektorých potravín (strukoviny, kapusta, paprika) aj u zdravých ľudí.

Zhoršovať ju môže prejedanie sa, sýtené nápoje, alkohol, hormonálne zmeny aj nedostatok pohybu. Ak sa však plynatosť objavuje často a je sprevádzaná ďalšími tráviacimi ťažkosťami, je čas konzultovať problém s lekárom. 

5. Pálenie v ústach

Histamínová intolerancia sa môže prejavovať aj na slizniciach. Všímať si treba pálenie v ústach či svrbenie alebo pocity tŕpnutia v ústnej dutine. Pridať sa môže aj opuch sliznice nosa, v niektorých prípadoch dokonca opuch očí a slzenie. 

Odporúčame: ​Umelá pľúcna ventilácia – kedy je nevyhnutná a aké sú jej riziká?

6. Kožné problémy

Hoci sa histamínová intolerancia týka v prvom rade tráviaceho traktu, ani zďaleka sa neprejavuje len tráviacimi ťažkosťami. Kým tráviace problémy sa neraz objavujú krátko po konzumácii nevhodných potravín, mnohé iné príznaky sa pridávajú postupom času, najmä ak sa problém s intoleranciou nerieši. U niektorých jedincov sa dlhodobý problém s neliečenou intoleranciou môže prejaviť napríklad na koži.

Objavuje sa žihľavka, svrbenie kože, vyrážky, prípadne začervenané miesta na koži. Niekedy dochádza k rozvoju ekzému, prípadne k zhoršeniu jeho stavu vplyvom nadbytku histamínu. 

7. Dýchacie ťažkosti

Vo vážnejších prípadoch sa pri histamínovej intolerancii vyskytujú aj ťažkosti dýchacieho systému. Osoby s HIT môže trápiť upchatý nos a zvýšená tvorba hlienov, respektíve chronická nádcha. Výnimkou nie je časté kýchanie či kašeľ. V najzávažnejších prípadoch môže byť dokonca prítomné sťažené dýchanie. 

8. Kardiovaskulárne ťažkosti

Histamínová intolerancia môže mať dokonca vplyv aj na kardiovaskulárne zdravie, respektíve stav srdca a ciev. U niektorých pacientov sa objavujú zmeny krvného tlaku (najmä nízky krvný tlak) či búšenie srdca. Prejavom histamínovej intolerancie dokonca môžu byť aj poruchy srdcového rytmu. 

9. Dlhodobá únava

K vyššie spomínaným sprievodným príznakom typickým pre HIT sa môže pridávať aj dlhý rad pomerne nešpecifických symptómov. Typická je v prvom rade dlhodobá nadmerná únava, a to aj napriek dostatku odpočinku. K nej sa môžu pridávať problémy so spánkom, napríklad nespavosť. Niektorých pacientov zase trápia návaly tepla, úzkosti, depresívne nálady, migrény, vypadávanie vlasov, problémy s pamäťou. I to všetko môže poukazovať na histamínovú intoleranciu. 

10. U žien poruchy menštruačného cyklu

U žien s histamínovou intoleranciou sa okrem vyššie spomínaných príznakov môžu objavovať aj poruchy menštruačného cyklu. Typická je nepravidelnosť menštruačného cyklu. Tá však môže mať mnoho iných príčin, preto je potrebné konzultovať zdravotný stav s lekárom. Ak sa však nepravidelný cyklus objavuje spolu s niektorými predchádzajúcimi príznakmi, je potrebné myslieť aj na histamínovú intoleranciu. 

Odporúčame: Vážna a život ohrozujúca choroba – ako sa prejavuje zápal pľúc?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní