Pociťujete bolesť vaječníkov? Tu je 9 možných príčin

Pociťujete bolesť vaječníkov? Tu je 9 možných príčin

Ženské vaječníky, odborne ováriá, predstavujú párové samičie pohlavné žľazy, ktoré produkujú vajíčka, ako aj hormóny estrogény. Typické sú svojím mandľovým tvarom. Zaujímavosťou je, že veľkosť, tvar a dokonca i povrch vaječníkov sa v priebehu života ženy menia, a to nielen v závislosti od fázy reprodukčného cyklu, ale aj jej veku. Povrch vaječníkov je do puberty hladký, následne sa v dôsledku ovulácií zjazvuje. 

Vaječníky sú uložené v malej panve po stranách maternice. Čo ak sa práve v tejto oblasti objaví nepríjemná bolesť, tupá, ostrá či kŕčovitá? Čo môže znamenať bolesť v podbrušku v mieste, kde sa nachádzajú vaječníky? Príčiny môžu byť skutočne rôznorodé. Nie vždy sú vážne, no niekedy ich netreba podceňovať. Odhaľte možné príčiny bolesti vaječníkov!

1. Menštruácia

Bolesť na pravej či ľavej strane podbruška nemusí hneď signalizovať nejaké ochorenie. Bolesť vaječníkov sa bežne objavuje pri menštruácii, prípadne i krátko pred jej príchodom. Avšak, menštruačné bolesti by nikdy nemali byť tak závažné, aby ženu ovplyvňovali v bežnom živote. Ak vás trápi abnormálne bolestivá menštruácia, rozhodne konzultujte zdravotný stav s lekárom. Gynekológ môže pomôcť nájsť príčinu a navrhnúť vhodné riešenie problému. 

Odporúčame: Pálenie záhy v tehotenstve – ide bežný jav alebo vážny problém?

2. Ovulácia

Viete, čo je mittelschmerz alebo mittelschmerzova bolesť? Ide o cyklickú bolesť objavujúcu sa v strede menštruačného cyklu ženy. Ide teda o bolesť sprevádzajúcu ovuláciu, čiže uvoľnenie vajíčka z vaječníka. V tomto období sú vaječníky citlivé, čo sa u niektorých žien prejaví miernymi bolesťami.

Tie sú často pociťované len na jednej strane podbruška, prípadne na oboch stranách, pričom bolesť jedného vaječníka je obvykle o niečo intenzívnejšia. Ak sa u vás pravidelne v strede cyklu objavuje mierna bolesť v podbrušku, ktorá zakrátko ustupuje, pravdepodobne pôjde o príznak ovulácie. 

3. Tehotenstvo

Pobolievanie v oblasti vaječníkov, respektíve v podbrušku, sa tiež môže objaviť na začiatku tehotenstva, spolu s inými typickými prejavmi gravidity. U niektorých žien sa tupá bolesť objavuje priamo pri zahniezdení oplodneného vajíčka. Avšak, zbystriť pozornosť treba v prípade výraznejších pretrvávajúcich bolestí a výskyte ďalších ťažkostí. Môže ísť totižto aj o mimomaternicové tehotenstvo.

K signálom patrí silná bodavá bolesť na jednej strane podbruška, ktorá môže vystreľovať až do chrbta smerom k ramenám. Tieto bolesti môžu prichádzať vo vlnách. K tomu sa môže pridať krvácanie, závraty, slabosť, opuch brucha. 

4. Cysta na vaječníku

V niektorých prípadoch môže bolesť vaječníka skutočne signalizovať nejaké ochorenie, respektíve zdravotný problém. Bolesti v podbrušku sa objavujú napríklad pri cystách na vaječníkoch. Existujú rôzne druhy cýst. Niektoré cysty nespôsobujú žene takmer žiadne ťažkosti. Môžu dokonca samovoľne vymiznúť. Mnoho druhov rastúcich cýst však môže žene spôsobovať nemalé zdravotné problémy.

Môžu sa prejaviť bolesťami, ktoré sa neraz zintenzívňujú počas pohlavného styku. K ďalším prejavom patrí aj mimomenštruačné krvácanie. Prítomnosť cýst možno odhaliť vyšetrením u gynekológa, ktorý vzhľadom k zdravotnému stavu pacientky stanoví, či je potrebné podniknúť nejaké liečebné kroky. V mnohých prípadoch zostávajú cysty len pozorované. 

5. PCOS

Bolesť vaječníkov nemusí súvisieť len s jednou cystou vo vaječníku, ale v niektorých prípadoch môže poukazovať na takzvaný syndróm polycystických vaječníkov, skratka PCOS. Ide o poruchu hormonálnej regulácie u žien. Pri PCOS dochádza k narušeniu ovulácie a tvorbe početných cýst na vaječníkoch. Týmito cystami sú folikuly, v ktorých sa nachádzajú nedozreté vajíčka.

V tele ženy s PCOS nedochádza k roztrhnutiu folikulu a uvoľneniu vajíčka. Folikuly zostávajú na vaječníkoch a časom menia ich povrch aj veľkosť. Ku komplikáciám polycystických ovárií patria napríklad problémy s plodnosťou. K prejavom ochorenia patria silnejšie bolesti počas menštruácie, poruchy menštruačného cyklu, kožné problémy, zmeny ochlpenia, priberanie, zmeny nálad. 

6. Endometrióza

Jednou z príčin bolestivých vaječníkov je aj endometrióza. Ide o ochorenie, pri ktorom dochádza k prerastaniu endometria, teda sliznice maternice, mimo maternicu. Tieto čiastočky endometria stále podliehajú zmenám typickým pre menštruačný cyklus, čiže hrubnú, následne sa oddeľujú a krvácajú. To ma vplyv na rozvoj mnohých zdravotných komplikácií. K prejavom endometriózy patria závažné bolesti pri menštruácii, ale aj bolesť v panvovej oblasti mimo menštruáciu. Ďalším príznakom je krvácanie mimo cyklus.

Odporúčame: ​Ako sa prejavuje pruh? Odhaľte príčiny problému aj zásady prevencie!

7. Zápal vaječníkov

Bolesť v podbruší v mieste vaječníkov neraz poukazuje aj na zápalový proces. Zápaly vaječníkov patria k častým infekciám ženských reprodukčných orgánov. Najčastejšou príčinou ochorenia sú baktérie, ktoré sa do samotných vaječníkov dostanú z pošvy cez maternicu a vajcovody. Bežnými pôvodcami sú chlamýdie či gonokoky. K príznakom zápalu vaječníkov patria bolesti v oblasti panvy, niekedy chronické, intenzívny výtok, abnormálne krvácanie z pošvy, bolestivé močenie aj bolesť pri pohlavnom styku. 

8. Torzia vaječníkov

Ďalšou možnou príčinou je takzvaná torzia vaječníkov. Ide o akútny stav, pri ktorom dochádza k otočeniu vaječníkov a následne k zaškrteniu prívodného tepnového zásobenia. Postihnutý vaječník je tak bez kyslíka a živín. K charakteristickým príznakom patrí náhle vzniknutá závažná bolesť v dolnej časti brucha na strane postihnutého vaječníka. Pridružiť sa môže nevoľnosť, zvracanie. Tento stav si vyžaduje čo najskôr lekárske ošetrenie, inak hrozí odumretie tkaniva vaječníka. 

9. Nádor na vaječníku

V najzávažnejších prípadoch môže byť bolesť vaječníka vyvolaná nádorom. Rakovina vaječníkov patrí k najčastejším ženským nádorovým ochoreniam. Jej prvotné štádiá sa obvykle nijak neprejavujú, prípadne len mierne. Postupne sa môžu pridávať nešpecifické symptómy, ako pocity plnosti, problémy pri vyprázdňovaní či nevoľnosť. Neskôr sa spravidla pridávajú opakujúce sa bolesti v podbruší, ktoré môžu vystreľovať až do chrbta. 

Stojí za bolesťou skutočne vaječník?

Skutočnú príčinu bolestí v oblasti vaječníkov vie na základe vyšetrení stanoviť len lekár. Ak sa k bolesti vaječníka pridávajú aj iné ťažkosti a viete, že nejde o prejavy menštruácie či ovulácie, návštevu lekára isto neodkladajte. Dôležité je zmieniť, že bolesť v mieste vaječníkov nemusí poukazovať len na problém s vaječníkmi. V oblasti panvy je mnoho orgánov a problém môže byť práve s nimi. 

Panvová bolesť sa môže objavovať aj pri týchto zdravotných problémoch:

  • urologické problémy – napr. zápal močového mechúra, obličkové kamene,

  • zápal slepého čreva (bolesť v pravom podbruší),
  • iné črevné ochorenia – napr. divertikulitída, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída a ďalšie,
  • zápaly iných častí ženského reprodukčného systému,
  • dlhotrvajúca zápcha. 

Odporúčame: ​Penicilín – prvé antibiotikum v medicíne. Kto ho objavil a čo o ňom treba vedieť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní