Ako sa prejavuje pruh? Odhaľte príčiny problému aj zásady prevencie!

Ako sa prejavuje pruh? Odhaľte príčiny problému aj zásady prevencie!

Už v detstve mnohí z nás počúvali od rodičov, že nemáme zdvíhať ťažké predmety, inak dostaneme pruh. A v podstate by sa dalo povedať, že sa s takouto frázou stretávame i v dospelosti. 

Čo to však pruh vlastne je a prečo vzniká? Je jeho príčinou zdvíhanie ťažkých vecí alebo existujú iné možné príčiny pruhu? Čo podnecuje vznik brušnej prietrže? Ako sa prejavuje pruh a aké sú možnosti liečby brušnej prietrže? Odhaľte odpovede na dôležité otázky!

Čo je pruh?

Ochorenie hovorovo nazývané pruh sa odborne označuje ako hernia alebo taktiež prietrž. Vo všeobecnosti pojmom hernia označujeme patologický presun orgánov či tkanív z miesta ich prirodzeného uloženia na iné. Tento zdravotný problém sa týka najčastejšie brušnej dutiny, hovoríme teda o brušnej prietrži. 

Poznáme však aj iné hernie, napríklad i takzvanú herniu disku, čo je vysunutie medzistavcovej platničky. Vzniku brušného pruhu v brušnej oblasti spravidla predchádza oslabenie brušnej dutiny, napríklad aj v okolí medzisvalových štrbín alebo pooperačných jaziev. 

Následne vzniká trhlina v svale alebo tkanive a dochádza k tvorbe vakovitej vydutiny pobrušnice obsahujúcej časti orgánov brušnej dutiny. Takáto vydutina môže byť prítomná v oblasti slabín, pupka, ale napríklad aj stehien.

Typy a formy prietrží:

  • pupočná hernia (umbilikálna hernia, pupočný pruh, pupková hernia) vznikajúca v oblasti pupka (umbilikálna prietrž je častejšia u žien),
  • slabinová hernia (inguinálna hernia, slabinová prietrž, hernia inguinalis) objavujúca sa v okolí slabín (slabinový pruh je častejší u mužov),
  • hernia v jazve, ktorá sa vytvára v mieste pooperačných jaziev,
  • hiatálna prietrž postihujúca zažívací trakt.

Prietrže tiež môžeme deliť na vnútorné, ktoré sú prítomné vo vnútri brušnej dutiny a vonkajšie, ktoré sú viditeľné i na povrchu tela. Okrem toho rozoznávame získané a vrodené formy (u novorodencov) herní.

Odporúčame: Slepé črevo: Čo o ňom vedieť a ktoré prejavy zápalu neprehliadnuť?

príčiny pruhu

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú príčiny vzniku hernie?

Ako sme spomínali už vyššie, vzniku hernie spravidla predchádza hlavne oslabenie svalov. Príčina hernie je najčastejšie kombinácia oslabeného miesta na brušnej stene a zvýšeného tlaku v brušnej dutine. Vplyvom uvedených faktorov vznikne v mieste oslabenia brušnej steny otvor v brušnej stene, takzvaná bránka prietrže a vak tvorený pobrušnicou, ktorý obsahuje časť niektorého orgánu, napr. čreva.

K rozvoju brušnej hernie môže prispievať viacero rizikových faktorov alebo ich kombinácia. Ako prvú môžeme spomenúť hlavne vrodenú genetickú predispozíciu. Dedičnosť môže byť príčinou oslabenia brušnej steny.

Ďalšie rizikové faktory brušnej prietrže:

  • vyšší vek (u starších je brušná stena spravidla slabšia),
  • predchádzajúca hernia,
  • nadváha a obezita, náhly nárast hmotnosti,
  • natiahnutie brušných svalov,
  • tehotenstvo a pôrod (tiež spôsobujú oslabenie brušnej oblasti),
  • úraz alebo chirurgický zákrok v danej oblasti,
  • zvýšenie tlaku v brušnej oblasti z dôvodu chronického kašľa či namáhavého vyprázdňovania stolice,
  • fajčenie,
  • zdvíhanie ťažkých predmetov.

Odporúčame: ​Vegánstvo – čo zahŕňa vegánska strava a životný štýl, aké sú benefity a možné riziká?

hernia u detí

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa pruh prejavuje?

Aké sú príznaky pruhu? Pruh na seba upozorňuje spravidla rôznorodými prejavmi, ktoré sa však môžu s ohľadom na konkrétny druh prietrže líšiť a zároveň môžu byť len mierne, ale aj závažné. Ak ide o vonkajšiu formu hernie, pruh je spravidla na pohľad viditeľný.

Prejavuje sa ako polguľovité vydutie, respektíve hrča či vypuklina v postihnutej oblasti, teda napríklad na bruchu či v okolí slabín. Hrča sa pri nekomplikovaných formách dá zvyčajne zatlačiť, no časom sa vplyvom tlaku zvykne opäť vyduť. Vo vážnejších prípadoch je prítomné vydutie nestlačiteľné.

Vnútorné hernie je na pohľad ťažšie identifikovať, keďže nie sú spravidla viditeľné voľným okom a sú vypuklé dovnútra pobrušnice. Na vnútorný pruh môžu poukazovať hlavne rôzne zažívacie problémy (pálenie záhy, nafukovanie), ale aj bolesť. 

Vo všeobecnosti sa pri prietrži môžu objaviť nasledujúce príznaky:

  • bolesť v postihnutej oblasti, teda v oblasti brucha (môže sa zhoršovať pri kašľaní, prehýbaní tela a námahe),

  • neutíchajúca bolesť vyrážajúca do chrbta, dolných končatín, podbruška, u mužov do mieška (podľa miesta hernie),
  • zväčšovanie vydutiny,
  • zväčšenie hrče pri kašli, naopak pri ležaní hrča často mizne,
  • pocit, že v bruchu či slabinách niečo prasklo,
  • pocity slabosti, tlaku a ťažoby v postihnutej oblasti,
  • opuch, začervenanie alebo zmodranie kože v postihnutej oblasti, 
  • pálenie záhy a tráviace problémy,
  • nechutenstvo a pocity na zvracanie,
  • zvýšená teplota.

Pruh u detí

Ako sme spomínali už vyššie, vyskytujú sa aj vrodené hernie u novorodencov. Vo všeobecnosti nie je hernia v detskom veku žiadnym zriedkavým zdravotným problémom. Najčastejšie sa pritom vyskytujú pupočné prietrže, ale aj prietrže v oblasti slabín.

Aké má hernia symptómy u detí? U dieťaťa s pruhom je možné sledovať vypuklinu na bruchu, prípadne v slabinách. Pupok býva spravidla vyklenutý, vo vážnych prípadoch sa nedá zatlačiť. Na problém môže upozorniť nepokoj bábätka a plač.

Dieťaťu však v mnohých prípadoch hernia nemusí spôsobovať ťažkosti a nie je hneď bolestivá. Najmä v oblasti pupka môže časom zaniknúť i sama po spevnení brušných svalov bábätka. Samozrejme, pri podozrení na pruh u dieťaťa je vhodné obrátiť sa na lekára, ktorý vie zhodnotiť situáciu a podniknúť potrebné kroky v rámci liečby.

Návštevu lekára neodkladajte v prípade, že sa pruh nedá zatlačiť, varovný signál je tiež zmena farby kože v oblasti pupka a zmeny správania, horúčky, zastavenie odchodu plynov, opuch či zvracanie. 

Odporúčame: Pozor na iskerník prudký a ďalšie druhy! Aké ťažkosti môžu spôsobiť?

príznaky pruhu

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika pruhu

Diagnostika brušnej hernie sa zvyčajne uskutočňuje prostredníctvom fyzického vyšetrenia a môže zahŕňať aj diagnostické testy. Lekár sa pýta na symptómy, rodinnú anamnézu a akékoľvek predchádzajúce zranenia alebo operácie, ktoré by mohli súvisieť s herniou.

Počas fyzického vyšetrenia lekár pozoruje oblasť brucha a slabiny na prítomnosť výčnelku alebo opuchu, ktorý môže byť znakom hernie. Pacienta môže požiadať, aby stál, kašľal alebo vyvíjal tlak (napríklad pri zadržaní dychu), čo môže zväčšiť herniu a uľahčiť jej detekciu.

Okrem toho sa môžu uplatňovať zobrazovacie metódy, ako CT, MRI, ultrazvuk, ktoré pomôžu určiť veľkosť aj presnú polohu hernie.

Možnosti liečby pruhu – je potrebný chirurgický zásah?

Liečba pruhu závisí spravidla od závažnosti problému aj druhu hernie. U najmenších detí je v prípade pupočnej hernie problém spravidla len sledovaný lekárom, pretože ako sme spomenuli už vyššie, prietrž môže po spevnení svalov vymiznúť.

V prípade menej vážnych pruhov v dospelosti a chronickom bezpríznakovom priebehu môže lekár odporučiť rôzne kroky, ktoré zahŕňajú zmeny v životnom štýle, spevňovanie postihnutej oblasti aj užívanie liečiv (napríklad na potlačenie problémov s pálením záhy pri hiatálnej hernii).

Vo väčšine prípadov, najmä však pri zväčšujúcom sa alebo akútnom pruhu, ale aj komplikovanejšom priebehu, je potrebné pre úplne odstránenie hernie potrebné podstúpiť operačný zákrok (napr. laparoskopickú operáciu pruhu). 

Možné komplikácie hernie

Liečbu pruhu pritom neradno podceňovať. Vážnou komplikáciou je napríklad priškripnutie prietrže v mieste otvoru, a teda aj obsahu vaku (napr. čreva či iných orgánov).

Následne dochádza k obmedzeniu zásobovania krvou do postihnutého miesta, čo môže viesť k život ohrozujúcemu stavu. Hernia sa okrem toho časom spravidla zväčšuje a dochádza i k zväčšovaniu jej obsahu, čo následne sťažuje a predlžuje liečbu.

Odporúčame: Čo obsahuje avokádo? Zužitkujte z neho nielen dužinu, ale i kôstku!

liečba pruhu

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia vzniku hernie – je možné vzniku pruhu predchádzať?

I keď nie je možné určitým konaním stopercentne predísť vzniku nepríjemného pruhu, zásady prevencie je vhodné dodržiavať, o to viac v prípade, ak sa u človeka problémy s pruhom už objavili. Preventívne opatrenia totiž môžu výrazne prispieť k zníženiu rizika vzniku tohto zdravotného problému.

Prevencia pruhu v prvom rade zahŕňa dostatočný prísun vlákniny (napr. pomocou zeleniny), ktorá preventívne pôsobí proti chronickej zápche. Zápcha totiž môže spôsobovať zvýšené napätie v brušnej oblasti počas vyprázdňovania. 

V rámci prevencie vzniku prietrže má tiež význam:

  • udržiavanie si zdravej telesnej hmotnosti,

  • dostatočný pitný režim (tiež pomáha predchádzať zápche),
  • pravidelný pohyb a posilnenie brušných svalov,
  • obmedzenie dvíhania ťažkých predmetov a správna technika pri dvíhaní,
  • nefajčenie.

Článok aktualizovaný 17.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní