Pálenie záhy v tehotenstve – ide bežný jav alebo vážny problém?

Pálenie záhy v tehotenstve – ide bežný jav alebo vážny problém?

Mnohí ten nepríjemný pocit vôbec nepoznajú, no nemalé percento populácie sa s týmto problémom stretáva pravidelne. Reč je o pálení záhy. Tento zdravotný problém odborne nazývame pyróza. Ide o pálčivý pocit, ktorý je spravidla pociťovaný za hrudnou kosťou, respektíve v oblasti od nadbruška až po hrudnú kosť. Tento nepríjemný stav spôsobujú kyseliny, ktoré sa vracajú zo žalúdka hore pažerákom, pričom niekedy vystúpia až do hrdla. 

K páleniu záhy môže dochádzať z mnohých rôznorodých príčin. K rizikovým skupinám patria napríklad i tehotné ženy. Aký častý je v tehotenstve problém s pálením záhy a prečo vzniká? Ako účinne bojovať s pálením záhy?

Rizikové faktory pálenia záhy

Pálenie záhy je následkom gastroezofageálneho refluxu, teda k nemu dochádza z dôvodu spätného toku obsahu žalúdka do pažeráka. To sa prejaví nielen pálivým a niekedy až bolestivým pocitom na hrudi, ale aj kyslastou pachuťou v ústach, škriabaním v krku, niekedy grganím a ďalšími ťažkosťami.

Pálenie záhy môže byť príznakom viacerých ochorení, no najčastejšie sa objavuje pri gastroezofageálnej refluxovej chorobe (GERD), čo je porucha svalového zvierača v mieste medzi žalúdkom a pažerákom. Okrem toho môže byť pálenie záhy sprievodným príznakom iných ochorení tráviacej sústavy, ako sú žalúdočné vredy, zápal žalúdka alebo pažeráka, tiež nádorové ochorenia pažeráka. Tento príznak sa však neraz vyskytuje aj pri rakovine vaječníkov.

Avšak, vo väčšine prípadov stoja za pálením záhy hlavne rôzne faktory životného štýlu, napríklad i spôsob stravovania. Sú známe viaceré činitele, ktoré môžu podporovať vznik pálenia záhy, prípadne tento problém ešte zhoršovať.

Rizikové faktory pálenia záhy:

  • rýchla konzumácia jedla, nedostatočné požutie jedla, veľké porcie jedla,

  • konzumácia rizikových potravín – smažené pokrmy, korenisté jedlá, sladkosti, citrusy,
  • káva, sýtené nápoje,
  • dlhodobý stres,
  • niektoré lieky – napr. antidepresíva, analgetiká,
  • nadváha a obezita (spôsobujú tlak na žalúdok),
  • nadmiera alkoholu,
  • fajčenie,
  • genetické faktory.

Odporúčame: Slepé črevo: Čo o ňom vedieť a ktoré prejavy zápalu neprehliadnuť?

Je pálenie záhy v tehotenstve bežné?

Rizikovým faktorom pálenia záhy je okrem vyššie spomenutých i tehotenstvo. Pálenie záhy nemožno považovať za základný príznak tehotenstva, no ide skôr o zdravotný problém, ktorý môžu spustiť zmeny typické pre tehotenstvo, prípadne, ktorý sa môže počas gravidity zhoršiť. Pálenie záhy nie je v tehotenstve výnimočným stavom, práve naopak. Už v prvom trimestri postihuje približne 25 % žien.

Vo zvýšenej miere sa však objavuje najmä v neskorších štádiách tehotenstva, a to hlavne po 27. týždni tehotenstva, teda po ukončení druhého trimestra. V poslednom trimestri gravidity sa s pálením záhy zriedkavejšie alebo častejšie stretáva až 75 % tehotných žien. Obvykle sú pritom k tomuto zdravotnému problému náchylnejšie tie tehotné ženy, ktoré pálenie záhy postihovalo aj pred tehotenstvom. 

Prečo tehotné ženy trápi pálenie záhy?

Otázkou ešte zostáva, prečo sa pálenie záhy vo vyššej miere objavuje okrem iného práve aj v tehotenstve. Už vyššie sme načrtli, že pálenie záhy v tehotenstve súvisí hlavne so zmenami, ktoré v tele ženy počas gravidity nastávajú. V prvom rade za týmto problémom stoja hormonálne zmeny, ku ktorým v tehotenstve prirodzene dochádza. V tele ženy sa zvyšuje hladina progesterónu, ale aj iných hormónov, čo je nevyhnutné pre správny priebeh tehotenstva.

Zvýšený progesterón vo všeobecnosti uvoľňuje svalstvo a keďže uvoľňuje aj zvierač medzi pažerákom a žalúdkom, výsledkom býva práve nepríjemné pálenie záhy. Hormonálne zmeny tiež spomaľujú trávenie. A keďže potrava zostáva v žalúdku dlhší čas, zvyšuje sa riziko pálenia záhy. K páleniu záhy v tehotenstve, a to hlavne v neskorších štádiách, tiež dochádza z dôvodu rastu plodu a zväčšovania sa maternice. To spôsobuje zväčšenie tlaku na žalúdok, čo razom vedie k úniku žalúdočných štiav do pažeráka.  

Je pálenie záhy v tehotenstve nebezpečné?

Hoci je pálenie záhy veľmi nepríjemné pre tehotnú ženu, pre vyvíjajúce sa dieťa to spravidla nepredstavuje žiadne zdravotné riziko. Samozrejme, pri veľkých ťažkostiach s pálením záhy v tehotenstve neváhajte konzultovať zdravotný stav s lekárom. Ten môže odporučiť vhodné spôsoby, ako si uľaviť od ťažkostí. Obvykle sa liečba pálenia záhy v tehotenstva zvlášť nelíši od pálenia záhy v bežnej populácii. Ak navyše pálenie záhy ženu pred tehotenstvom často netrápilo, symptómy spravidla vymiznú po pôrode. 

Odporúčame: ​KVÍZ: Orgány v tele človeka – ako dobre sa vyznáte v ľudskej anatómii?

Pomocníci proti páleniu záhy v tehotenstve:

  • voľnopredajné liečivá na zníženie kyslosti v žalúdku (tzv. antacidá) – napr. vo forme žuvacích tabliet, mnohé sú vhodné aj v období tehotenstva, výber konzultujte s lekárom alebo lekárnikom,
  • zázvor – napr. vo forme čaju či pastiliek, v tehotenstve sa však obvykle odporúča len 1 g sušeného zázvoru denne, pomôcť môže i s nevoľnosťami,
  • jablká a hrušky – sú bohaté na vlákninu a ich pravidelnou konzumáciou možno podporiť trávenie, majú priaznivý vplyv na prevenciu a zmiernenie prejavov refluxu,
  • jedlá sóda, resp. sóda bikarbóna – trošku jedlej sódy sa odporúča zapiť pohárom vlažnej vody, nie je však vhodné užívať ju príliš často,
  • medovka – možno užívať formou čaju, pri normálnom dávkovaní je táto bylinka v tehotenstve bezpečná,
  • žuvačka – žutie žuvačky bez cukru počas aspoň 30 minút pomôže zmierniť pálenie záhy,
  • surový zemiak – stačí ho nastrúhať a zjesť v menšom množstve.

Preventívne opatrenia pri pálení záhy

  • Jedzte pomaly a potravu dôkladne prežúvajte. Pri jedle vždy seďte a ideálne v vzpriamenej polohe zostaňte aspoň hodinu po jedle.
  • Jedzte menšie porcie častejšie počas dňa. Konzumácia väčšieho množstva jedla naraz sa spája s vyšším rizikom refluxu.
  • Nekonzumujte jedlo tesne pred spánkom. Ideálne je si posledné jedlo dňa dopriať 3 hodiny pred nočným odpočinkom. 
  • Vyhýbajte sa potravinám zhoršujúcim pálenie záhy. Ide napríklad o citrusy, paradajky, cibuľu, čokoládu, bublinková nápoje, kyslé potraviny. 
  • Nepite naraz veľké množstvo vody. Príjem tekutín si rozdeľte na pravidelné menšie dávky. 
  • Spite v polohe so zvýšenou hlavou. Dajte si napríklad pod hlavu o jeden vankúš navyše. Takáto poloha zníži riziko vracania kyselín a žalúdočného obsahu do pažeráku počas noci.
  • Pravidelne sa hýbte. Ideálne je dopriať si krátku prechádzku po jedle. 

Odporúčame: ​Zeleninový boršč s fazuľou – TOP jesenná polievka na zahriatie i zasýtenie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní