Ako často sa vo vašom jedálničku nachádzajú strukoviny? Doprajete si ich len občas vo forme nejakej polievky? To je ale veľká chyba. Je viac než žiaduce, aby sme strukoviny konzumovali pravidelne. Predstavujú totižto veľmi výživnú potravinu, ktorá sa dá pripraviť na mnoho rôznorodých spôsobov. Strukoviny patria medzi najlepšie rastlinné zdroje bielkovín. Taktiež v nich nájdeme veľa vlákniny, viaceré vitamíny skupiny B, železo, draslík a mnohé ďalšie minerály.
Strukovina navyše dokáže dobre zasýtiť na dlhý čas. Mnohí sa strukovinám vyhýbajú, pretože spôsobujú plynatosť. Ak vám vyvolávajú takéto ťažkosti, voľte ľahšie stráviteľné druhy (napr. červenú šošovicu, cícer), taktiež nezabúdajte na dostatočne dlhé namáčanie a výmenu vody pred varením. Problém s plynatosťou pomôže eliminovať bobkový list či saturejka, ktoré sú ideálnym pomocníkom pri varení strukovín.
A tiež netreba zabúdať na to, že keď budeme strukoviny konzumovať pravidelne, zažívací trakt si na ne lepšie zvykne a trávenie pôjde ľahšie. Dnes sa pozrieme na to, ako pripraviť chutný obed či večeru práve z bielej fazule. Biela fazuľa rozhodne nepatrí len do polievky. Takto jednoducho si z nej môžete pripraviť fantastický fazuľový prívarok!
Recept na fazuľový prívarok
Fazuľový prívarok je jednoduché, no výživné jedlo, ktoré vám pripomenie domáce chute detstva. V tejto verzii využijete bielu fazuľu, ktorá má jemnú chuť a po správnej príprave je skvele stráviteľná. Sladko-kyslé tóny v spojení so smotanovou konzistenciou vytvoria dokonalý obed, ktorý zasýti a zároveň pohladí žalúdok. Navyše si ho môžete upraviť podľa seba – servírujte ho s varenými zemiakmi, volským okom či vegetariánskou fašírkou.
Suroviny na fazuľový prívarok:
- 200 – 250 g bielej fazule
- 0,5 l vody
- 1 cibuľu
- 3 bobkové listy
- 4 guličky nového korenia
- 250 ml smotany na varenie
- 1 až 2 PL hladkej špaldovej múky
- 2 – 3 PL trstinového cukru
- 4 – 5 PL octu
- olivový olej
- soľ
Postup prípravy fazuľového prívarku
Ako prvé si prebratú fazuľu vopred namočíme, a to aspoň na 12 hodín. Ideálne je fazuľu namáčať celú noc, ak plánujete variť prípravok večer, môžete ju dať namočiť skoro ráno. Keď je fazuľa napučaná, môžeme sa pustiť do varenia prívarku. V hrnci si rozohrejeme trochu oleja a zľahka na ňom opražíme najemno nakrájanú cibuľu.
Cibuľu následne zasypeme cukrom a necháme ho skaramelizovať. Potom do hrnca pridáme zliatu fazuľu a celú ju zalejeme čistou vodou. Pridáme korenie a bobkový list. Pod pokrievkou privedieme k varu a na strednom ohni necháme variť asi 1 hodinu, podľa potreby dlhšie. Uvarená fazuľa musí byť mäkká, no nie rozvarená.
Keď fazuľa zmäkne, vyberieme bobkové listy a čierne korenie a pridáme soľ. Pripravíme si zátrepku. V smotane rozmiešame múku a zmes za stáleho miešania pomaly prilejeme k fazuli. Hrniec necháme odokrytý a obsah privedieme k varu. Necháme povariť asi 15 minút a odstavíme z ohňa.
Do uvareného prívarku po miernom ochladnutí podľa chuti pridáme ocot. Vždy radšej pridajte menej lyžíc a po ochutnaní podľa potreby ešte pridajte. Hotový fazuľový prívarok môžeme podávať na ľubovoľný spôsob – s varenými zemiakmi, chlebom, pečivom, vajíčkom, mäsovou či zeleninovou fašírkou. Dobrú chuť!
TIP: Priamo do fazuľového prívarku možno pridať aj zemiaky. Postačia dva stredne veľké zemiaky, ktoré ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Zemiaky pridáme do variacej sa fazule približne v strede varenia, respektíve keď začne fazuľa pomaly mäknúť. Zemiakovo-fazuľový prívarok sa skvelo hodí k varenému vajíčku, volskému oku či fašírke.
DepositphotosAko podávať fazuľový prívarok?
Tento jednoduchý, no výživný pokrm môžete servírovať na mnoho spôsobov – a každý z nich mu dodá iný charakter. Tradične sa hodí s varenými zemiakmi alebo chrumkavým kváskovým chlebom, no výborne chutí aj s čerstvým rožkom či pečivom. Ak hľadáte rýchlu verziu, stačí k nemu vajíčko na tvrdo alebo volské oko.
Ak ho chcete posunúť na vyšší level, podávajte ho s domácou zeleninovou fašírkou, pečeným tofu alebo opečenými semienkami. Takto pripravený obed vás nielen zasýti, ale aj poteší chuťové poháriky – a fazuľa ukáže, že vôbec nemusí byť nudná.
Obmieňajte podľa chuti: Tipy na vylepšenie fazuľového prívarku
Pridajte koreňovú zeleninu – nastrúhaná mrkva, petržlen alebo kúsok zeleru dodajú jemnú sladkosť a výživnú hodnotu.
Dochutenie cesnakom či údenou paprikou – ak túžite po výraznejšej chuti, skúste pretlačiť strúčik cesnaku alebo prisypať štipku údenej papriky.
Rastlinná verzia bez smotany – smotanu na varenie môžete nahradiť ovsenou, sójovou alebo mandľovou alternatívou. Múku vymeňte za bezlepkovú, ak varíte pre celiatika.
Pikantná verzia – trochu čerstvého alebo sušeného chilli dodá prívaru šmrnc, najmä ak ho plánujete podávať s jemným vajíčkom či chlebom.
Sýtejšia verzia s údeninou – ak máte radi tradičnú chuť, pridajte k fazuli kúsok domácej klobásy, údeného tofu alebo tempehu.
Bylinky na záver – na jemné doladenie chute výborne funguje nasekaná petržlenová vňať, pažítka alebo kúsok tymianu.
Fazuľový prívarok inak: Skromný poklad na tanieri
Fazuľový prívarok je dôkazom, že aj tie najjednoduchšie suroviny môžu vytvoriť výnimočné jedlo – stačí trocha času, trpezlivosti a chuť tvoriť. Jeho prednosťou je univerzálnosť – môžete ho prispôsobiť rôznym stravovacím štýlom, rozšíriť o ďalšie suroviny alebo ponechať v jeho klasickej, nostalgickej podobe.
V kuchyni platí, že jedlá, ktoré si pamätáme z detstva, bývajú tie najlepšie. A keď ich pripravíme s láskou a chuťou objavovať nové kombinácie, majú moc vytvárať nové spomienky. Fazule nie sú len o sýtom žalúdku – sú aj o návrate k pôvodnej chuti domova.
Aktualizovaný článok: 07.11.2025