Škvarková nátierka 5x inak a vždy chutne!

Škvarková nátierka

Škvarková nátierka je najmä v týchto už chladných dňoch vynikajúcou pochúťkou. Na jej prípravu potrebujeme v prvom rade škvarky, nazývané aj oškvarky, ktoré si vieme pripraviť doma ako vedľajší produkt bravčovej masti. Tá sa vytápa z prerastenej slaniny, pričom pri tomto procese nám „vzniknú" dva vynikajúce produkty, čaru ktorých nás naučila predovšetkým generácia našich starých rodičov. Veď dobrá škvarková nátierka patrí medzi klasické slovenské jedlá.

Poctivá a kvalitná bravčová masť sa v kuchyni určite nestratí! Natrieť na chlebík či rožok si ju môžete na raňajky, desiatu, olovrant či studenú večeru Pri príprave istých druhov jedál je vhodné vymeniť maslo či olej práve za masť, aby ste dosiahli nezameniteľnú chuť tradičnej prípravy tradičných jedál.

Škvarky či oškvarky sú síce vedľajším produktom pri vytápaní masti, avšak hlavnou ingredienciou pri príprave škvarkovej pomazánky. Jej príprava potom už nie je vôbec zložitá! Aj keď nepatrí medzi diétne jedlá, z času na čas a v zdravej miere nám určite neuškodí.  A ak je bravčová masť pripravovaná doma, chuť tej kupovanej sa jej nikdy nevyrovná. A hlavne dobré domáce škvarky sa doma nestihnú ani poriadne vychladnúť.

Reklama

Príprava škvarkov

Potrebujeme:

  • tuk (najlepšie bravčové sadlo alebo slanina)
  • soľ (podľa chuti - ale väčšinou nie je potrebná) 

Postup prípravy:

  1. Príprava tuku: Ak máš celý kus sadla alebo slaniny, najprv ho nakrájaj na menšie kúsky, približne 1x1 cm. Tým umožníš tuku, aby sa rýchlejšie roztopil a oškvarky sa rovnomerne vyprážali.
  2. Roztopenie tuku: V hrnci alebo v hlbšej panvici na miernom ohni začni topiť tuk. V tejto fáze je dôležité miešať, aby sa tuk nespálil a oškvarky sa pekne vyprážali.
  3. Vyprážanie: Keď tuk začne postupne vypúšťať oškvarky, zvyšte teplotu na stredne vysokú. Pokračuj v miešaní a vyprážaj, až kým oškvarky nezískajú zlatohnedú farbu a stane sa krásne chrumkavé.
  4. Odkvapkanie: Keď sú oškvarky hotové, vyber ich lyžicou s otvormi alebo cedidlom a nechaj odkvapkať na papierovej utierke, aby sa zbavili nadbytočného tuku.
  5. Ochutenie: Posol podľa chuti. Niektorí ľudia tiež pridávajú mleté čierne korenie alebo iné korenie pre dodatočnú chuť.
  6. Využitie tuku: Zvyšný tuk v hrnci môže byť použitý ako bravčová mast. Stačí ho precediť cez jemné cedidlo do čistej nádoby a nechať vychladnúť.

Nátierka zo škvariek

Dobrá škvarková nátierka patrí k tradičným nielen jesenným či zimný jedlám. Príprava škvarkovej nátierky môže byť rôzna, avšak výsledkom by mala byť jednoduchá škvarková nátierka a hlavne vynikajúca škvarková nátierka, ktorú si doma zamilujete.

Domáca škvarková nátierka má tieto hlavné ingrediencie: dobré domáce škvarky - bravčové škvarky - poctivé škvarky - pomleté bravčové škvarky, čerstvý chlebík, domáci chlebík, čerstvo mleté čierne korenie, vegeta, horčica, stredne veľká cibuľa či natvrdo uvarené vajce.

oškvarková pomazánka
Depositphotos

1. Domáca oškvarková nátierka - škvarková nátierka recept

Na prípravu tradičnej škvarkovej nátierky si pripravte:

  • 1 cibuľu
  • 400 g oškvarkov
  • 4 vajíčka
  • 100 g masla
  • štipka vegety
  • soľ + korenie - podľa chuti
  • 1 polievková lyžica horčice

Oškvarky pomeľte a zmiešajte ich s maslom, soľou, čiernym korením a vegetou. Pridajte nasekané uvarené vajíčka, nakrájanú cibuľku na malé kocky a horčicu. Dôkladne premiešajte a nátierka je hotová.

Reklama

2. Delikátna škvarková pomazánka – tradičná škvarková nátierka

Na prípravu tradičnej domácej škvarkovej nátierky si pripravte:

  • približne 100 g pomletých škvarkov
  • 4 natvrdo uvarené vajíčka
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 lyžice horčice
  • soľ a korenie podľa chuti

Do pomletých škvarkov pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu a vajcia, primiešajte horčicu a podľa vašej chuti dochuťte soľou a korením. Nátierku nechajte chvíľku postáť, aby sa všetky chute spojili. A potom už iba stačí natrieť najlepšie na čerstvý chlieb.

3. Škvarková nátierka so syrom

Menej tradičná, avšak rovnako vynikajúca verzia škvarkovej nátierky je, ak do nej pridáte aj syr. Ako na to?

Pripravte si:

  • 100 g najemno pomletých škvariek
  • 100 g syra (taveného či krémového – podľa vašej chuti)
  • 2 natvrdo uvarené vajíčka – najemno pokrájané
  • 3 veľké strúčiky cesnaku – najemno nastrúhané
  • soľ, korenie a drvená rasca – podľa chuti

Všetky ingrediencie zmiešajte a doprajte nátierke čas, aby sa všetky chute navzájom spojili.


4. Škvarková nátierka s kápiou

Ak sa vám žiada pridať do škvarkovej nátierky nielen ďalšiu chuť, ale aj farbu, skúste to s kápiou! Jej jemná chuť je nezameniteľná a svojou nádhernou farbou urobí vašu pochúťku neodolateľnou aj na pohľad.

Pripravte si nasledujúce ingrediencie:

  • približne 400 g najemno pomletých oškvarkov
  • 2 natvrdo uvarené vajíčka
  • 2 väčšie sterilizované uhorky
  • 2 jarné cibuľky
  • 4 sterilizované kápie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice plnotučnej horčice
  • soľ a korenie podľa chuti

Do pomletých oškvarkov pridajte nadrobno nakrájané vajíčka, uhorky, cibuľky, kápie a cesnak. Všetko spolu poriadne premiešajte, pridajte horčicu a podľa chuti nakoniec aj soľ a korenie. Prajeme vám dobrú chuť!

škvarková pomazánka
Depositphotos

5. Škvarková nátierka s lečom

Že je toto pre vás netradičná kombinácia? Ak vyskúšate, neoľutujete! Ako na to?

Pripravte si:

  • 250 g škvariek
  • 2 natvrdo uvarené vajíčka
  • 300 g leča
  • 100 g syra krémového syra
  • 1 lyžica plnotučnej horčice
  • 1 červená cibuľa
  • soľ + korenie - podľa chuti

Najskôr rozmixujte lečo spolu so šťavou a uvarenými vajíčkami. Škvarky najemno zomeľte a spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou zmixujte spolu s vajíčkovou zmesou. Postupne pridávajte syr, horčicu a všetko spolu poriadne premiešajte. Na záver pridajte soľ a korenie podľa chuti. Hotovo!

Ako škvarkovú nátierku skladovať a ako dlho vydrží?

Hotovú škvarkovú nátierku vždy uchovávajte v chladničke, ideálne v uzatvárateľnej sklenenej nádobe alebo malej miske prekrytej fóliou. Dôležité je, aby sa k nej nedostal vzduch, pretože tuk by mohol stuhnúť a nátierka by stratila sviežu chuť.

Pri správnom skladovaní vydrží v chladničke približne tri až päť dní, v závislosti od použitých ingrediencií. Ak obsahuje cibuľu, vajíčka či syr, je lepšie ju skonzumovať do dvoch dní. Ak ju chcete uchovať dlhšie, môžete ju zamraziť – po rozmrazení ju však vždy premiešajte, aby získala pôvodnú konzistenciu.

Reklama

K čomu sa hodí škvarková nátierka

Táto poctivá slovenská klasika chutí najlepšie na čerstvom, ešte mierne teplom kváskovom chlebe. Výborne dopĺňa raňajky či studenú večeru, hodí sa aj ako rýchle občerstvenie pre návštevu. Chuť nátierky vynikne v kombinácii s nakladanou uhorkou, cibuľkou alebo kyslou uhorkou, ktorá jej dodá sviežosť.

Škvarková nátierka je skvelá aj ako základ na jednohubky, chlebíčky alebo kanapky. Dá sa ozdobiť bylinkami, kúskom varenej vajíčkovej plátky či kápie, aby pôsobila atraktívne aj na pohľad. Vynikne v zime, ale poteší aj ako domáci doplnok k poháru piva či vínka.

Tradičná chuť, ktorá sa nikdy neomrzí

Škvarková nátierka je symbolom poctivej kuchyne, v ktorej sa nič nevyhadzuje a všetko má svoj zmysel. Je to jedlo, ktoré spája generácie – pripomína staré časy, no stále má miesto aj v modernej kuchyni. Ak ju pripravíte doma, s kvalitnými škvarkami a troškou lásky, odmení vás chuťou, ktorá vás prenesie späť do detstva. Jednoduchá, sýta, tradičná – a predsa vždy výnimočná.

Aktualizovaný článok: 12.11.2025

5/5 - 4 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE