Ako spoznáš chýbajúci estrogén v tele? Tieto symptómy neignoruj!

Ako spoznáš chýbajúci estrogén v tele? Tieto symptómy neignoruj!

Tak ako sa za najznámejší mužský hormón považuje testosterón, ekvivalentom v ženskom tele je hormón, nazývaný estrogén. Ako každý jeden hormón v ľudskom tele, aj estrogén má významné funkcie a jeho klesajúce hodnoty v mladšom veku netreba podceňovať.

Ako identifikovať chýbajúci estrogén v tele? Prezradia vám to niektoré symptómy, o ktorých vám dnes povieme viac.

Estrogén hormón a jeho funkcie

Možno sa pýtate, prečo je ten estrogén taký strašne dôležitý... Bez tohto hormónu by sa však z dievčat v období puberty nevyvinuli ženy, počas tehotenstva by sa budúcim mamičkám nezväčšovala maternica pre zdravý vývin dieťatka a reprodukčný systém žien by vôbec nefungoval tak ako má.

Okrem toho estrogén prispieva k všeobecnému zdraviu žien - pomáha udržať optimálne zdravie kostí, kardiovaskulárneho systému a prispieva aj k správnemu metabolizmu.

Ideálnu hladinu estrogénu v tele by si teda mala chcieť udržať každá žena, ktorá neprechádza obdobím menopauzy, kedy hodnoty prirodzene klesajú.

Nedostatok estrogénu v tele a s tým súvisiace prejavy

Estrogén je hormón produkovaný predovšetkým vaječníkmi u žien a tiež v menšej miere u mužov v nadsemenníkoch. Nedostatok estrogénu v tele môže spôsobiť rôzne fyzické a psychické problémy. Príznaky nízkej hladiny estrogénu sa prejavujú predovšetkým v ženských pohlavných orgánoch.

Ako sa môže prejaviť nedostatok estrogénu?

  • Nepravidelné menštruačné cykly alebo úplné zastavenie menštruácie
  • Návaly horúčav a nočné potenie
  • Neschopnosť otehotnieť
  • Problémy so spánkom, poruchy spánku, únava a náladové zmeny, pocit depresie
  • Suchá pokožka
  • Nízke libido
  • Znížená hustota kostí a riziko osteoporózy
  • Zvýšené riziko srdcových ochorení
  • Zabúdanie
  • Strata koncentrácie
  • Bolestivý sex

Ak máte podozrenie na nedostatok estrogénu, odporúča sa konzultovať s lekárom, ktorý vás môže poslať na vyšetrenie hladiny hormónov v krvi a správne stanoviť diagnózu a liečbu tak, aby ste mali zdravú hladinu estrogénu v tele.

Optimálna hladina estrogénu a liečba nedostatku estrogénu sa zvyčajne vykonáva pomocou hormonálnej substitučnej terapie, ktorá pomáha nahradiť chýbajúce hormóny a zmierňuje jeho prejavy. Dôležité je dosiahnuť správnu hormonálnu rovnováhu estrogénu v tele.

Neprehliadnite: V takomto vzťahu budete najšťastnejší: Toto je ideálny partner podľa vášho znamenia!

návaly tepla

Zdroj: Shutterstock®

Vysoká hladina estrogénu

Vysoká hladina estrogénu sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi a môže mať rôzne príčiny.

Niektoré z príznakov vysokej hladiny estrogénu môžu zahŕňať nepravidelné menštruačné cykly, nadmerný rast vlasov, bolestivé a opuchnuté prsia, návaly horúčavy, náladové zmeny a problémy s pamäťou - výsledkom čoho je hormonálna nerovnováha.

Príčiny vysokej hladiny estrogénu môžu byť rôzne, napríklad:

  • používanie určitých liekov,
  • zdravotné problémy ako napríklad obezita, polycystické vaječníky, nadmerný stres alebo ochorenia štítnej žľazy.

Je dôležité poradiť sa s lekárom, ak máte podozrenie na vysokú hladinu estrogénu, pretože to môže mať dopad na vaše zdravie a potrebné môže byť lekárske vyšetrenie a prípadná liečba. Lekár môže vykonať krvné testy na meranie hladiny estrogénu a navrhnúť primeranú liečbu na normalizáciu hladiny hormónov v tele. Vysoká hladina ženských hormónov - ako estrogén a progesterón, má taktiež negatívne účinky.

Aká je optimálna hladina estrogénu v tele?

Optimálna hladina estrogénu v tele môže byť individuálna a závisí od životného štýlu človeka.

  • Všeobecne platí, že u žien by mala byť vyššia hladina estrogénu počas reprodukčného veku, kedy sa podieľa na raste a vývoji pohlavných orgánov a menštruácii.
  • Počas menopauzy sa hladina estrogénu postupne znižuje.

U mužov sa estrogén vyrába vo veľmi malom množstve, ale aj tu existuje optimálna hladina, ktorá je dôležitá pre niektoré funkcie v tele, ako je udržiavanie zdravia kostí a zdravie srdca. Ak máte konkrétne obavy alebo otázky týkajúce sa hladiny estrogénu, odporúčame poradiť sa s lekárom.

Príznaky nedostatku estrogénu

Ľudské telo je našťastie veľmi múdre a svojej majiteľke dá jasne najavo, ak niečo nie je v poriadku, a to aj v prípade, že vám chýba estrogén. Tu sú najčastejšie príznaky chýbajúceho estrogénu v ženskom tele:

  • Problémová menštruácia. Pri poklese estrogénu v tele ženy dochádza k zoslabovaniu menštruácie, k znižovaniu jej frekvencie, až k jej úplnému vymiznutiu. V niektorých prípadoch zmeny pri menštruácii nie sú také viditeľné, no žena si môže všimnúť, že niečo nie je v poriadku, ak má problém otehotnieť.
  • Návaly tepla a potenie v noci. Tieto dva príznaky sú taktiež aj príznakmi menopauzy. Ak sa problémy s rýchlymi návalmi tepla či s extrémnym potením v noci opakujú a vy máte od menopauzy ďaleko, môže ísť o pokles estrogénu v krvi.
  • Bolestivý pohlavný styk. Pokles hladiny estrogénu v ženskom tele spôsobuje vysychanie vagíny a stenšovanie jej výstielky. To môže viesť k bolestivému a nepríjemnému pohlavnému styku. Pri poklese estrogénu je ženský pohlavný orgán, ako aj močový mechúr a cesty, náchylnejší na infekcie.
  • Náladovosť. Zmeny nálad môžu byť spôsobené menopauzou, menštruáciou, tehotenstvom, ale aj poklesom estrogénu v krvi. V tomto prípade je možno ťažké problém identifikovať, no ak sa vyskytuje náladovosť spolu s ďalším zo symptómov, máte jasno. Pokles estrogénu môže spôsobiť aj extrémnu únavu a depresívne stavy.
  • Medzi ďalšie príznaky klesajúceho estrogénu patrí vypadávanie vlasov, priberanie, ale aj bolesti hlavy.

V prípade, že svojim príznakom nevenujete dostatočnú pozornosť a potrebnú liečbu, konštantná a dlhodobá nízka hladina estrogénu môže viesť až k rednutiu kostí a následne osteoporóze a k neplodnosti.

Odporúčame aj: TOP bylinky na nepravidelnú menštruáciu: Ktoré upravia cyklus?

anorexia a estrogén

Zdroj: Shutterstock®

Ako odstrániť nedostatok estrogénu?

Odstránenie nedostatku estrogénu môže byť náročné, ale existuje niekoľko spôsobov, ako tento problém riešiť a ako znížiť riziko poklesu estrogénu.

Tu je niekoľko možností:

  • Hormonálna substitučná terapia: Táto metóda zahŕňa podávanie estrogénových hormónov vo forme tabletky, krému, náplasti alebo injekcie, aby sa doplnili nedostatky estrogénu v tele.
  • Zmena životného štýlu: Zamerajte sa na zdravú stravu, pravidelnú fyzickú aktivitu a zníženie stresu, čo môže pomôcť zlepšiť hladinu estrogénu v tele.
  • Doplnky stravy: Niektoré bylinné doplnky alebo potraviny, ako napríklad sója, bylinky alebo ďalšie potraviny bohaté na fytoestrogény, môžu pomôcť podporiť produkciu estrogénu v tele.

Je však dôležité konzultovať vaše kroky s lekárom ešte predtým, ako začnete s akýmkoľvek liečebným postupom na odstránenie nedostatku estrogénu, aby sa zabránilo možným vedľajším účinkom a komplikáciám.

Aké sú príčiny nízkej hladiny estrogénu?

S prirodzeným poklesom estrogénu v krvi sa potýkajú ženy v období menopauzy a kolísajúce hodnoty môžu mať aj ženy po štyridsiatke, ktorých telo sa na menopauzu ešte len pripravuje - v období takzvanej perimenopauzy.

Čo však môže spôsobovať pokles estrogénu u mladých žien? 

  • Jedným z dôvodov môže byť prehnaná intenzita cvičenia, ale aj poruchy prijímania potravy, akou je napríklad anorexia.
  • Znižovanie estrogénu môže spôsobovať problémy s funkciou podmozgovej žľazy - hypofýzy, chronické ochorenie obličiek, zlyhávanie vaječníkov či Turnerov syndróm.


Ak ste na sebe spozorovali viacero symptómov, signalizujúcich zníženú hladinu estrogénu v krvi, návštevu gynekológa neodkladajte. Predídete tak mnohým zdravotným problémom.

Aktualizované na 24.02.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Martina Begalova 23.12.18 18:54

MB
karma
108.00

zena si bezne neuvedomí že za nejakými príznakmi môže byť hormon. problém. Škoda že pri preventívnej prehliadke nekontrolujú automaticky aj hladiny hormónov..

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní