Vplyv menopauzy na telo ženy: Čo by mali vedieť aj tridsiatničky?

Vplyv menopauzy na telo ženy: Čo by mali vedieť aj tridsiatničky?

Obdobie menopauzy sa začína presne rok potom, čo žena dostala svoju poslednú menštruáciu. Je to zároveň aj obdobie, kedy už žena nie je schopná na svet priniesť dieťa – stáva sa teda neplodnou.

Aj preto sa menopauza často spája so ženami vo vyššom veku, pričom zväčša sa nám asociuje najmä s päťdesiatničkami. Vplyv menopauzy na telo ženy však často začína oveľa skôr. Čo o ňom musí vedieť každá žena, ktorá už dovŕšila 30 rokov?

Perimenopauza nastupuje skôr

Teória menopauzy ako takej nie je zložitá. Nastáva vtedy, keď hladina ženských hormónov v krvi rapídne klesá. V mnohých prípadoch sa však menopauza neobjaví sčista-jasna, no predchádza jej perimenopauza.

Ide v podstate o obdobie prechodu, teda obdobie mierneho poklesu ženských hormónov a tiež obdobie prvých viditeľných alebo citeľných príznakov. Perimenopauza trvá individuálne dlho, v niektorých prípadoch pokojne aj dekádu a začať môže už v 35-ťke. Vo väčšine prípadov sa však dostaví niekedy okolo 45. roku života ženy. Aj preto môžu pokojne nástup menopauzy pociťovať aj mladšie ženy. Na čo by sa mali pripraviť pre istotu už čerstvé tridsiatničky? Je to nepravidelný cyklus, no silnejšia menštruácia, potenie sa v noci, návaly tepla a potenciálne aj na úbytok svalovej hmoty, viac tuku v oblasti brucha, výkyvy nálad či znížené libido.

Pozri aj: Ako si doplniť vitamín K? Je ho viac v mäse či rastlinných zdrojoch?

ako sa prejavuje permenopauza

Zdroj: Shutterstock®

Zbohom, menštruácia

Zbohom menštruácia, predmenštruačný syndróm a tiež kŕče v bruchu. Aj tak by sa dala charakterizovať menopauza, ktorá u väčšiny žien nastáva niekedy medzi 50. a 60.-tym rokom života. Sprevádzajú ju psychické aj fyzické zmeny, môžeme teda konštatovať, že jej vplyv je naozaj veľký. V tomto období sa ženy sťažujú najmä na veľmi intenzívne návaly tepla, ktoré v niektorých prípadoch trvajú pokojne aj 10 rokov, štatisticky však trvajú približne 7.

S úbytkom estrogénu však neprichádzajú len neznesiteľné pocity horúčav, ale aj problémy s kosťami či problémy so srdcom. Asi polovica žien sa počas menopauzy stretáva s vaginálnou suchosťou, čo sa úzko spája so zníženou kvalitou sexuálneho života.

ako sa prejavuje menopauza

Zdroj: Shutterstock®

Keď symptómy zoslabnú

Dostávame sa do šiestej dekády života a neskôr, kedy si zväčša ženy od nepríjemných príznakov menopauzy vydýchnu. Odchádzajú návaly tepla, no niektoré príznaky zostávajú, napríklad už spomínaná suchá vagína, ktorá môže navyše svrbieť, byť podráždená či bolestivá, a to najmä počas súlože. Ženy v tomto období sú náchylnejšie na vznik rôznych druhov rakoviny, na infarkt či mŕtvicu a mávajú aj psychické ťažkosti s tým prijať svoje nové postmenopauzálne telo.

Aj preto je dôležité dodržiavať zásady zdravého životného štýlu, teda dostatočne odpočívať, pravidelne sa hýbať a, samozrejme, sa aj zdravo stravovať. Na ostatné problémy súvisiace s menopauzou nájdete tiež mnoho riešení – na trhu sú dostupné lubrikanty a lekár vám tiež môže predpísať vhodnú hormonálnu liečbu.

Odporúčame ti: Ako si doplniť vitamín D? Pozor, v strave ho nemusí byť dostatok!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní